SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEminescu, rememorat in Parcul Sub Arini de peste 200 de sibieni

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De cum bate ora pranzului, celebrarea lui Mihai Eminescu incepe, la bustul din Parcul Sub Arini, imbracat in tricolor si inconjurat de drapele. Aproximativ doua sute de persoane, laolata tineri si varstinici, au dorit sa il "intalneasca" pe poet in cadrul evenimentului organizat de Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - ASTRA Sibiu, in colaborare cu Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu.

Apreciat de oficialitati

A inceput cu imnul national Sarbatorirea celor 164 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. "Desteapta-te, romane!" a fost intonat de garnizoana Academiei Fortelor Terestre, careia i s-au alaturat in glas si cei prezenti, rememorand romanismul poetului national. Dupa solemnul moment de debut, a urmat o scurta rugaciune, iar apoi alocutiunile oficialitatilor prezente. Astfel, Ovidiu Sitterli, prefectul judetului Sibiu, a evocat, pe scurt, viata lui Mihai Eminescu. "Sa vorbesti despre Eminescu in cateva minute este o misiune extrem de dificila", a spus prefectul, indemnandu-i pe sibieni sa citeasca macar o data pe saptamana cateva randuri din poeziile lui Eminescu. De asemenea, rolul lui Eminescu in literatura romana a fost apreciat si de Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, care considera ca poetul a redat prin opera sa tot ce are mai bun poporul roman. "Faptul ca astazi suntem atat de multi aici inseamna ca simtim si gandim romaneste", a conchis acesta.Aproape de TransilvaniaDupa cuvantarile celor doua oficialitati, la bustul lui Eminescu din centrul Parcului Sub Arini au fost depuse coroane de flori, printre ele fiind si cele aduse de Prefectura Sibiu, Asociatia Forumului Solidaritatii Sociale a Pensionarilor Sibiu, profesorul Vasile Rusu, Asociatiunea "ASTRA" si Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". Capitolul cultural - artistic s-a deschis, apoi, cu recitarea poeziilor lui Eminescu, de trei actrite ale Teatrului National " Radu Stanca" , respectiv Geraldina Basarab, Rodica Margarit si Dana Talos, care au rememorat poeziile "Ce te legeni?", "La steaua", "O, ramai" si "Freamat de codru". Momentul a continuat cu cele spuse de conf. univ. dr. Ioana Cretu, profesor la Facultatea de ┼×tiinte Socio - Umane a ULBS, care a surprins in cateva minute limbajul lui Eminescu si epitetul eminescian, in viziunea lui Tudor Vianu. De asemenea, Dumitru Acu, presedintele Asociatiunii ASTRA, a explicat motivul pentru care a fost organizat acest eveniment de cinstire a poetului. "Pentru ca Eminescu a cunoscut foarte bine istoria neamului sau si, in mod deosebit, a Transilvaniei", a motivat acesta.Poezii rememorate de tineriPoeziile lui Eminescu au fost rememorate fie prin simple versuri recitate, fie prin melodii, de catre elevi si studenti ai AFT "Nicolae Balcescu", ai Facultatii de ┼×tiinte Socio - Umane (de la Jurnalism si Comunicare si Relatii Publice), ai Ligii Studentilor Basarabeni, ai Colegiului National "Gheorghe Lazar", ai Colegiului Tehnic "Independenta", ai ┼×colii Gimnaziale nr. 5 "Regina Maria" si ┼×colii Gimnaziale nr. 24 "Regele Ferdinand".

La evenimentul de ieri, a luat parte si prof. Alexandru Huditeanu, care a suprins, din punct de vedere filosofic, activitatea lui Eminescu, precum si Tiberiu Ivancea, seful IPJ Sibiu, si Ghita Barsan, redactorul AFT.

Pentru cei prezenti, Eminescu pare sa aiba un loc aparte in sufletul lor. ┼×i asta ne-o spune doamna Elena Pasoiu: "Pe Eminescu trebuie sa il ai in suflet. Se citeste cu sufletul si cu inima, de aceea nici nu se poate uita. Numai in romaneste se pot exprima sentimentele lui. Consider ca e un martir dublat de poet. Sau un poet dublat de martirul Eminescu".

Evenimentul s-a incheiat in jurul oreo 13.30, in ropotele de aplauze ale participantilor si pe vocile membrilor Asociatiei Pensionarilor.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 17 ianuarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter