SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEroii militari, omagiati la Fantanele de Ziua Armatei

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Chiar daca Sibiul, a fost, ca sa spunem asa, "centrul" manifestarilor omagiale dedicate Zilei Armatei Romaniei, nici satele Marginimii nu s-au lasat mai prejos. Ne referim aici la satul Fantanele (Cacova) unde, ieri, la mo-numentul eroilor, un grup de inimosi fosti militari si la fel de inimosi localnici au organizat un ceremonial care sa reaminteasca de jertfa inaintasilor nostri pentru apararea patriei romane, pe campurile de batalie, chiar cu pretul vietii.

Ceremonialul de ieri a fost organizat de Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere filiala Sibiu, cu sprijinul, am putea spune, esential, al col. (r) Nicolae Albu, principalul factor local implicat in asemenea evenimente, Asociatia Cultul Eroilor filiala Sibiu si cu sprijinul comunitatii locale din sat.

Ceremonialul a inceput printr-un cuvant introductiv rostit de col. Albu, urmat de o slujba de pomenire a celor cazuti, oficiata de preotul Nicolae Draghici si de ceremonialul depunerii de coroane de flori. A urmat apoi un scurt program artistic, de cantece si poezii patriotice, sustinut de un grup de elevi din Fantanele (elevi la scoala din Sibiel) coordonati de invatatoarea Claudia Popa. Despre semnificatia evenimentului, luptele romanilor atat in Cacova/Fant]nele cat si in Al doilea Razboi Mondial, legatura armata-biserica si contributia cacovenilor la jertfele de pe campul de lupta au vorbit primarul comunei Saliste, Horatiu Racuciu, prezent si el la manifestare, col. (r) Nicolae Albu, preotul Nicolae Draghici, col (r.) Ioan Parean, presedintele ANCMRR Sibiu si col. (r) Ioan Misinger.

Monumentul Eroilor de la Fantanele a fost ridicat in anul 1976, in amintirea ostasilor din Regimentul 2 Valcea, cazuti, in septembrie 1916, in lupta de pe dealul Merezi. Tot aici, pe fatada acestui monument, se afla inscrise si numele a 23 de ostasi din localitate, cazuti in primul si Al doilea Razboi Mondial si ca, in ciuda faptului ca "reglementarile din vremea comunismului interziceau asta, au fost trecuti si eroii satului cazuti in luptele de pe frontul de rasarit. Principalul element artistic al monumentului il constituie chipul turnat in bronz al unui militar roman, creatie a sculptorului Horia Geosanu de la Studioul de Arte Plastice al armatei, alaturi de un basorelief care ilustreaza o scena de lupta din timpul primului razboi mondial. Evenimente comemorative similare au loc aici, la Fantanele, si de Ziua Eroilor si ar fi bine ca asemenea manifestari sa se regaseasca pe lista de "prioritati culturale" ale mai multor comune si sate din judet pentru ca, inainte de a fi "europeni" , suntem totusi romani.
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 26 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter