SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Este clar nevoie de o revizuire a Constitutiei"

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Manuel Gutan, conferentiar la Facultatea de Drept " Simion Barnutiu " din Sibiu, face parte din comisia prezidentiala de revizuire a Constitutiei. Dupa sedinta de constituire a Comisiei de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc, Gutan a acordat un interviu pentru Sibiu Standard.

Reporter: V-a surpins nominalizarea?

Manuel Gutan: Din punct de vedere profesional nu pot sa spun ca m-a surprins. Analizez prin lucrarile mele de mult problemele legate de organizarea constitutionala a statutului roman. Sunt totusi flatat - probabil ca sunt la ora actuala in Romania specialisti de marca care ar fi putut fi chemati in aceasta comisie. Daca eu am fost chemat printre altii voi incerc sa-mi fac treaba in masura competentelor mele.

Rep.: Ce sa ne asteptam de la acasta comisie? Chiar vom avea o noua Constitutie a statului roman?

M. G.: Aceasta comisie va face o analiza a regimului politic actual, a modului in care functioneaza constitutia revizuita in anul 2003 si va face propuneri presedintelui Basescu in vederea unei revizuiri. Acesta nu este o comisie de revizuire propriu-zisa, evident ca dupa ce va fi dat, spre sfarsitul lui octombrie am inteles, un comunicat publicului, vizavi de propunerile noastre va incepe sa fie derulata procedura constitutionala de revizuire. Şi se spera la o revizuire care sa ia in considerare propunerile noastre. Mentionez ca propunerile noastre vor fi stiintifice, deci va fi o analiza stiintifica, in masura in care presedintele Basescu va agrea propunerile noastre stiintifice si le va propune politicienilor ele se vor regasi probabil intr-o viitoare revizuire a Constitutiei. Vreau sa se faca foarte clar diferenta intre misiunea noastra care este una stiintifica si procesul politic care se va derula intr-o a doua etapa si care va lua in considerare propunerile noastre stiintifice, le va analiza, le va prelucra, le va supune dezbaterii publice si asa mai departe.

Rep.: Care va strict rolul dumneavoastra in aceasta comisie si de ce probleme va veti ocupa personal?

M. G.: Eu, in colaborare cu colegii mei vom elabora un raport in baza unor teme de dezbatere, teme legate de organizarea constitutionala a statului roman, de functionarea regimului politic in Romania din zilele noastre.

Rep.: Este nevoie in Romania, in anul 2008 si dupa integrarea in Uniunea Europeana, de o restructurare a Constitutiei?

M. G.: Este clar nevoie de o revizuire a Constitutiei. Revizuirea din anul 2003 a fost o revizuire aproape exclusiv a politicienilor si clasei politice din Romania. Atunci, cand s-a vorbit de o revizuire s-a ignorat aproape desavarsit opinia specialistilor in drept public. Este foarte clara necesitatea unei revizuiri a Constitutiei in Romania.
Carte de vizita
Manuel Gutan este conferentiar universitar la Facultatea de Drept „Simion Barnutiu " a Universitatii „Lucian Blaga " din Sibiu.
Este autorul a mai multor carti si studii in domeniu, printre care „Istoria administratiei publice locale in statul roman modern " si este printre cei mai apreciati profesori din cadrul Universitatii " Lucian Blga " Sibiu in randul studentilor.
Manuel Gutan face parte din Comisia de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc alaturi de Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinte Politice a Universitatii Bucuresti, Marius Balan, lector doctor, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, Radu Carp, conferentiar la Universitatea din Bucuresti sau Dacian Dragos, conferentiar si prodecan al Facultatii de Ştiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 10 iunie 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter