SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEsti investitor strain? Te luam in brate. Esti roman? Descurca-te!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

intre boom-uri economice si un castig sustinut, multi aleg prima varianta. Nu o data, intreprinzatori straini au venit in Romania, au dat un tun si au plecat. in urma lor au ramas de multe ori oameni fara salarii, cu probleme contractuale si, nu in cele din urma, au ramas gauri greu de acoperit in bugetul de stat. Salariile mari la care spera romanii atunci cand se angajeaza la o firma straina, chiar o multinationala, raman doar un vis frumos. De cele mai multe ori, salariile la firmele internationale sunt relativ aceleasi cu cele de la companiile romanesti, uneori chiar mai mici. Explicatia e una cat se poate de simpla: inainte de a intra pe o piata straina, orice companie prospecteaza terenul, se intereseaza de salarii si de darile catre stat.

Romania a fost vazuta, imediat dupa Revolutia din 1989, ca o piata de desfacere buna, un loc unde mana de lucru era extrem de ieftina. De la sistemul lohn, care s-a oprit si la Sibiu o vreme, pana la "tunuri " de miliarde, toate au disparut, dar nimeni nu poate spune cand vor aparea altele. Delegatii de investitori straini primite cu surle si trambite de autoritatile romane, panglici taiate, sprijin neconditionat, promisiuni peste promisiuni: asa arata, de multe ori tabloul unei afaceri noi cu capital strain. Daca strainii sunt primiti cu zambete largi, promitandu-li-se o serie de facilitati, cand vine vor­ba de investitorul roman dispar si zam­betul si oportunitatile, acesta trebuind sa infrunte intregul hatis birocratic. Nu-i de mirare ca in aceste conditii, o multime de societati Romanesti isi inscriu firma in Bulgaria, unde condi­tiile sunt mai "prietenoase ", si isi desfasoara activitatea tot in Romania.

Totusi, capitalul romanesc este cel care odata investit in Romania, ra­mane in Romania. Investitorii straini vin si pleaca. Romanii investesc pe termen lung la ei acasa si isi sustin investitia. Exista exemple in Sibiu de afa­ceri care sunt aproape de aceeasi varsta cu democratia si care au devenit branduri locale, nationale si - de ce nu? - internationale. Business-man-ii din Sibiu si-au pus la bataie toti banii pe care i-au avut la un moment dat si au creat afaceri de succes.De la 10 angajati, la profit de 1,3 milioaneO afacere care a dus numele Sibiu­lui in casele romanilor a pornit cu 10 angajati. Unimat a avut, in 2010, o cifra de afaceri de 53 de milioane de lei si un profit de 1,3 milioane lei. Au trecut peste perioada grea a crizei economice globale, ramanand fideli calitatii. Sunt convinsi ca de calitatea angajatilor, dar si a produselor si serviciilor oferite, a depins succesul pe termen lung. Au avut nevoie, insa, sa ia cateva decizii tactice, cum ar fi eficientizarea portofoliului de produse si de o schimbare a strategiei de marketing pentru a fi depasita criza. "Nu putem vorbi despre un sprijin acordat de stat firmelor private in aceasta perioada. Noi consideram ca cel mai important lucru pe care statul il poate face este acela de a reda increderea romanilor in institutiile sale, in economie. in momentul in care apare increderea, firmele vor putea sa functioneze mult mai bine si oamenii cu bani, romani si nu numai, vor dori sa investeasca ", a spus Cosmin Sta­mate, directorul Unimat.

Unimat si-a inceput activitatea in 1998 in Sibiu, cu 10 angajati, ca parte a grupului de firme de constructii CON-A. Dupa mai bine de 13 ani, Unimat se bucura sa fie una dintre cele mai cunoscute companii din Sibiu. "Am reusit fiind alaturi de clientii nostri, persoane fizice, firme de constructii si mesteri. Am ridicat mereu stacheta pentru a raspunde solicitarilor lor. A fost o provocare, iar acum a devenit o profesiune de credinta. Dezvoltarea noastra a fost o consecinta fireasca a dorintei de a fi perceputi ca furnizori preferati ai celor care aleg calitatea. Pentru a construi durabil alege calitatea! - este criteriul dupa care consiliem si oferim produse clientilor nostri ", a mai spus directorul Unimat.

Polisano. Sanatate!Alaturi de clinici renumite pe piata romaneasca, Clinica Polisano a fost unul dintre marii castigatori pe piata locala a serviciilor de medicina privata. Potrivit cifrelor oficiale de la Ministerul Finantelor, Sanador SRL si Clinica Polisano SRL au impartit podiumul in 2010, tinand cont de cresterea spectaculoasa a profitului net, raportata la 2009. insa, tinand cont de alti doi indicatori - cifra de afaceri neta si profitul net in 2010 fata de 2009, Clinica Polisano SRL este de departe campioana.

Grupul Polisano, controlat de omul de afaceri Ilie Vonica este format din Clinica Poli­sano SRL, Centrul Medical Poli­sano SRL si SC Polisano SRL. intreg grupul de firme are, in prezent, peste 1.500 de an­gajati, iar compania are in plan mai multe investitii care vor absorbi si mai multa forta de munca.

Grupul Polisano activeaza pe piata locala de 17 ani si este format dintr-un lant de poli­clinici, un spital, centre de dia­liza, centru de fertilizare in vitro, retea de farmacii, distributie de produse farmaceutice. Este un adevarat brand pentru Sibiu. "A fost, evident, un drum lung, nu intotdeauna lin si usor, dar atunci cand esti implicat si stii unde vrei sa ajungi, lucrurile par mai simple. Am muncit mult alaturi de echipa mea ajun­gand la ora actuala unul din­tre cei mai importanti com­petitori pe piata farmaceutica si a serviciilor medicale, lucru care dovedeste ca efortul nos­tru a meritat din plin ", a spus dr. Ilie Vonica, patronul Gru­pului Polisano si unul dintre cei mai importanti oameni de business din Sibiu.

Clinica Polisano SRL a inre­gistrat cresteri spectaculoase ale cifrei de afaceri si ale pro­fitului net in 2010, raportat la rezultatul din 2009. Astfel ca, daca in 2009 inregistrase doar 144 de lei profit net, in 2010, valoarea indicatorului sare la peste 50.000 de lei. Şi cifra de afaceri se afla pe un trend ascendent. Clinica Polisano a rulat in 2010 afaceri de peste 68 de milioane de lei, fata de 37 de milioane, in 2009. Şi Centrul Medical Polisano SRL a raportat in 2010 o cifra de afaceri neta mai mare decat in 2009. Ilie Vonica spune ca a avut, de-a lungul timpului, o relatie corecta cu statul, aceasta fiind, de altfel, un castig pentru ambele parti. "Statul trateaza tot mediul de afaceri echidistant. Exista o relatie corecta cu institutiile sta­tului iar o parte din proiectele noastre au fost realizate in colaborare si consultare cu diverse institutii ale statului ", a mai spus Ilie Vonica.Altii au dat bir cu fugitiiin prima parte a anului 2008, compania Colgate-Pal­molive a inchis fabrica din Bra­sov si a transferat productia in Polonia, ca urmare a unui pro­gram de re­organizare a acti­vitatii. Au ra­mas pe drumuri 190 de angajati.

in acelasi an, Nestle a trans­ferat productia de inghetata din Bucuresti, la fabrica din Varna, Bulgaria, ca urmare a reorga­nizarii operatiunilor din sud-estul Europei. 76 de angajati au fost afectati de aceasta reorgani­zare.

in 2009, si Kraft s-a mutat in Bulgaria, explicatia fiind aceea ca cererea pe piata era foarte mare, iar fabrica de la Brasov nu putea satisface toate cere­rile, mai ales ca existau si co­menzi importante din afara tarii. Desi au vandut doar in 2008 de peste 35 de milioane lei ciocolata Poiana fabricata in Ro­mania, cei de la Kraft au ple­cat la bulgari pentru ca ei aveau ceea ce romanii nu au oferit: spatiu de dezvoltare.

O alta lovitura puternica a fost inchiderea fabricii Coca-Cola de la Iasi si mutarea ei la Chisinau. Forta de munca mai ieftina si costurile de productie mai mici i-au determinat pe cei de la Coca Cola sa ia aceasta decizie. Peste 100 de angajati au fost relocati.

Companiile straine au ple­cat, asadar, pe capete, la ve­cini, pentru ca acolo au gasit fa­ci­litati pentru investitii. Fara sa stea prea mult pe ganduri au inchis fabricile si si-au mu­tat cu totul afacerile. Romania a pierdut astfel zeci de milioa­ne de euro pe an pentru ca ma­rile companii au preferat Polonia, Bulgaria sau Republica Moldova in detrimentul Romaniei.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 07 septembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter