SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEuropa regiunilor minus Romania

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Doua incidente majore mi-au atras atentia saptamana aceasta: atacul vehement al germanilor in Parlamentul European privind relocarea uzinei Nokia de la Bochum la Cluj si scandalul iscat pe tema devierii taxei pe tranzactii imobiliare de la bugetele locale inspre bugetul central. Amandoua implica sume enorme de bani, dar mai mult decat atat, spun o poveste despre situatia regiunilor in Europa si la noi.
Primul incident denota o competitie acerba intre regiunile europene pentru cele mai bune investitii. Competitie pe care cel putin pentru moment o castigam; fabrica Nokia se va muta la Cluj, indiferent de piedicile firesti pe care incearca sa le puna politicienii germani. Cu alte cuvinte, primul incident ne arata viitorul - asa va fi de acum incolo in interiorul Uniunii Europene.
A doua situatie denota o atmosfera de "business as usual", un fel de cainii latra si caravana trece mai departe. Desi se cere tot mai multa descentralizare, guvernantii romani isi vad mai departe de programul sistematic de consolidare a puterii centrale, de data asta cu un adaos frumusel de fonduri locale. Ma indoiesc ca taxa pe imobile va avea aceleasi efecte ca taxa pe ceai impusa colonistilor noului continent american de catre britanici, dar oricum este timpul sa ne punem macar niste intrebari.
Ce legatura are taxa pe vanzarea imobilelor dintr-o localitate a tarii cu bugetul central si destinatiile acestuia? Cum se realizeaza protejarea mult trambitatului interes strategic pentru Ardeal cu banii din ce in ce mai putini pe care-i primim la distributia bugetara? De ce se tergiverseaza lucrarile la autostrazile care ne leaga de Europa? Si pana la urma de ce este blocata o diluare a puterilor centrale in favoarea comunitatilor, judetelor, eventualelor regiuni?
La noi, oricine spune cu voce tare aceste lucruri risca sa fie catalogat ca fiind lipsit de patriotism. Daca asa stau lucrurile, ii anunt pe cei care subscriu ideii de descentralizare ca se gasesc intr-o companie aleasa: ceilalti 478 de milioane de europeni. Europa gandeste in termen de regiuni; regiuni care au vaste competente administrative, fiscale, economice sau de organizare a vietii culturale. Intreaga strategie de crestere economica (Lisabona) si cea de coeziune (reducerea decalajelor intre bogati si saraci) este bazata pe regiuni. Nu degeaba exista un Comitet al Regiunilor Uniunii Europene, care trebuie sa-si dea avizul - ce-i drept consultativ - inainte ca orice act legislativ european sa fie adoptat. Ca sa nu mai vorbim de conceptul de subsidiaritate din Tratate, conform caruia luarea deciziei trebuie sa aiba loc la nivelul cel mai apropiat de cetatean, atata timp cat este pastrata eficienta actului de guvernare.
Structura regionala pe care o avem in Romania - cele opt regiuni de dezvoltare - a aparut pur si simplu ca o necesitate pragmatica de a participa in politica europeana de coeziune. Uniunea Europeana cere statelor membre sa prezinte o structura cu nivele regionale. Ceea ce nu inseamna ca regiunile noastre ar avea si alt rol decat acela de a da bine in ochii Europei si de a se conforma formal la cerinte, unul din numeroasele cazuri de "zicem ca voi si facem ca noi".
Dincolo de pasiuni si ambitii ramane certitudinea faptului ca sistemul actual este falimentar: toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, in afara celei in care este incadrata capitala, se regasesc printre cele 15 cele mai sarace din Uniune Europeana. Sau poate aceasta este forta motrica a politicii regionale romanesti: sa fim cu totii la fel de saraci, un fel de convergenta in jos a economiei. Lucrul acesta este de nepermis, in conditiile in care avem nevoie de regiuni solide cu puteri reale, care sa poata concura cu succes in numeroasele infruntari de genul "Nokia - intre Cluj si Bochum", care ne asteapta in Uniunea Europeana.
Nicu Stefanuta este asistent in Parlamentul European si consilier pe chestiuni bugetare ale UE si fonduri europene
de Nicu Stefanuta


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 25 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter