SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Europlusuri: Corespondenta de la Parlamentul European

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Cat de crestina este Europa?
Știați ca cele 12 stele de pe stindardul european sunt interpretate ca un simbol al coroanei aurolare purtate de Fecioara Maria in reprezentarile ei din perioada clasicismului? Sau ca atat Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene cat și Constituția europeana au fost semnate intr-o sala incarcata de simbolism creștin in care troneaza majestuos statuia papala a lui Inocențiu al X-lea? Dincolo de aceste exemple ale unui simbolism totuși discutabil, Uniunea Europeana ramane un proiect in care valorile și tradiția creștina se regasesc la tot pasul.

UNIUNEA Europeana este in opinia mea o asociație a unor popoare creștine. Principiile pe care este fondata vin din epoca luminilor, dar acestea sunt in același timp fundamentale pentru creștinatate: solidaritatea, toleranța sau iubirea pentru cei dezavantajați. Aceste principii sunt esențiale și daca orice altceva va cadea, ele vor ramane in picioare. Dincolo de valori, cetațenii europeni iși confirma filiația creștina: marea majoritate a europenilor se identifica a fi creștini practicanți. Romania se gasește pe locul doi intr-o ierarhizare a statelor in care cea mai mare proporție a populației iși afirma credința in Dumnezeu (peste 90% din romani cred, in comparație cu 33% din francezi care afirma cu certitudine ca Dumnezeu nu exista), conform unui sondaj Eurobarometru.

CU TOATE acestea, nu exista nicio referire formala la creștinatate in tratatele fondatoare sau in nici un alt act adoptat in istoria Uniunii Europene. in ciuda lobby-ului extrem de puternic venit din partea fostului președinte francez Valery Giscard d’Estaing, al papei Ioan Paul al II-lea și al cancelarului german Angela Merkel, liderii europeni nu s-au pus de acord asupra menționarii radacinilor creștine ale Uniunii nici in defuncta Constituție Europeana, nici in noul tratat de la Lisabona. in plus, creștinismul nu este un criteriu formal de aderare, fapt confirmat de statutul de candidat al Turciei și de ceilalți elevi silitori ai aderarii din Balcanii de Vest, mulți dintre ei predominant musulmani. Respingerea Marocului in 1987 nu a avut legatura cu Islamul, ci cu faptul ca nimeni nu a vazut acest stat in Europa, indiferent de flexibilitatea logicii geopolitice.

CA ORICE sistem politic care se respecta, și Uniunea Europeana are numeroase grupuri de presiune in jurul sau. Exista insa un lobby al creștinismului? Cu siguranța, și el este destul de puternic. Fiecare biserica autonoma din Europa este reprezentata la Bruxelles, iar Biserica Ortodoxa Romana nu face excepție de la regula. Mai mult, delegația parlamentara romaneasca a fost prima din Parlamentul European ale carei birouri au fost binecuvantate de Boboteaza la inceputul acestui an. Daca acest gest sacru a reușit sa indeparteze sau nu obiceiurile pagane ale politicii romanești, asta ramane totuși de vazut. Indiferent de ceea ce crede sau face Uniunea Europeana, Saptamana Mare este un timp de reflecție și de iubire. Sper ca fiecare dintre noi sa ne bucuram sincer in zilele ce vin de lumina și speranța aduse de invierea Domnului.
Nicu Ştefanuta este asistent in Parlamentul European si consilier pe chestiuni bugetare ale UE si fonduri europene.
de Nicu Stefanuta


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 25 aprilie 2008






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter