SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEvreii au trecut in anul 5775 si celebreaza sarbatorile de toamna

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

intalnirea din prima zi a fost moderata de Otto Deutsch, presedintele Comunitatii Evreiesti din Sibiu, care, in linistea ce se asternea, a tinut sa povesteasca istoriile sarbatorilor de toamna. Rosh Hashana tine doua zile, timp in care fiii se intorc acasa, iar familiile se reunesc si rememoreaza cele intamplate in anul anterior, cu bune, cu rele. "Rosh Hashana nu coincide cu anul nou crestin si nu cade la data fixa, asa cum e la crestini 1 ianuarie. Totusi, si noi avem o zi exacta, daca ne referim la calendarul mozaic. in acest sens, este interesant sa facem o mica invetigatie in cartile noastre sfinte. Tora mentioneaza ca anul nou, la noi, este in prima zi a lunii Tishrei (septembrie, in acest an). Dar luna Tishri este a saptea luna a anului ebraic, nu prima luna din calendarul nostru. La aceasta data, Tora mentioneaza ca aceasta va fi o zi de incetare a lucrului, de amintire, judecata, sunare din trambita, iar jertfele aduse in Templul din Ierusalim vor fi diferite de cele zilnice", a explicat Otto Deutsch.

Crestinii - dupa soare; Evreii - dupa luna

Noi, crestinii, suntem in 2014. Evreii in 5775. Noi avem o data fixa, la fel si ei. Dar calculeaza altfel. "Odinioara, anul trecut a fost in 5 si 6 septembrie, anul acesta in 25 septembrie si la anul in 18 septembrie. Explicatia este simpla: se stie ca cel ortodox are la baza rotatia pamantului in jurul soarelui, pe cand cel mozaic se bazeaza in principal pe rotatia in jurul lunii", a mai spus Otto Deutsch. Sarbatoarea este numita in ebraica Rosh Hashana, adica "capul anului", iar Talmudul babilonian sugereaza ca sarbatoarea are patru inceputuri: 1 Nisan (Aprilie) - anul religios si inceputul primaverii, 1 Tishrei - anul civil si al regilor, 1 sau 15 Shvat (ianuarie) - anul nou al pomilor - si 1 Elul (august), cand e anul nou al animalelor. Dupa traditia evreiasca, Rosh Hashana este considerata ca fiind luna creatiei lumii de catre Dumnezeu, de aici provenind si vechimea anului, 5775. De altfel, sarbatoarea este cunoscuta si ca Iom Hazikarom, o zi de amintire a greselilor individuale si a cererii iertarii lui Dumnezeu. in aceste doua zile, evreii se roaga mult, pentru imtreg poporul lui Israel. "Conform traditiei noastre, fiecare om este inscris in una din cele doua carti: cea a viilor si cea a mortilor. La inceputul anului, numele lui e trecut in una din aceste doua volume. De aceea, un salut obisnuit in aceasta perioada este <> ("Sa ai un an bun!") si <> (Sa fii inscis pozitiv in cartea lui Dumnezeu!)", a mai adaugat Otto Deutsch. La Rosh Hashana, se mananca mere si miere, pentru a avea un an dulce, unii dintre evrei consumand si cap de peste, pentru ca anul care vine sa fie la cap, si nu la coada. Un alt obicei este suflatul din sofar, respectiv din corn de berbec, care aducea aminte evreilor despre anumite evenimente.

Au continuat cu...

Dupa cele doua zile de Rosh Hoshana, evreii au sarbatorit Yom Kippur, care aduce iertarea. "Fiind ziua iertarii, se poate crede ca, de vreme ce exista o anumita zi in care Dumnezeu iarta greselile, omul poate pacatui tot anul, incredintat fiind ca, de Yom Kippur, el va fi iertat prin ruga si cainta. E o neintelegere. Dumnezeu nu acorda amnistie", a mai explicat presedintele Comunitatioi Evreiesti din Sibiu.

Dupa Yom Kippur, a urmat Sucotul, aducand aminte de perioada in care, dupa iesirea evreilor de sub robia egipteana, multi au trait in colibe. Sarbatoarea a durat noua zile, perioada in care evreii trebuie sa fie optimisti, veseli si sa se bucure de viitoarele roade. "in zilele noastre, sarbatoarea de Sucot, desi traditionala, nu se mai sarbatoreste ca in trecut. Colibe se mai fac, de obicei, in curtile Sinagogilor sau la edificiile scolare, fiind locuri de joaca si bucurii pentru copii", a mai spus Otto Deutsch.

Din Sibiu, in Israel

La Sibiu, printre cei care au sarbatorit alaturi de comunitate se numara si Tomi Gal. E stabilit de multi ani in Israel, dar se intoarce frecvent in orasul de pe Cibin, sa isi intalneasca vechii prieteni. Barbatul s-a nascut la Cluj, iar in jurul anilor '60 s-a mutat la Sibiu, dupa care, 16 ani mai tarziu, a ales calea spre Israel. Acolo, si-a facut familie. "Am mers in cautarea unui serviciu mai mult. A fost o intamplare sa ramanem, dar ne-a placut orasul, am aruncat ancora si ne-am cladit caminul", a spus Tomi Gal. De drag, revine an de an in mijlocul semenilor sai din Sibiu. Tot din dragoste pentru poporul evreu, Ileana Petres face parte din marea familie. Nu e evreica de origine, dar prietenii ei da. "De 22 de ani sunt in aceasta comunitate. Am stat aproape de sediu, iar sotului meu i-a placut de oamenii de aici. El a murit acum 17 ani, iar eu am imbatranit alaturi de ei. Acum, tinem toate sarbatorile", a povestit femeia.

Desi putini la numar, cu totii, sunt uniti. Și asa vor sa ramana. Shana Tova!


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 13 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter