SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGExpozitie Stefan Orth

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Graficianul sibian Stefan Orth este o personalitate artistica de anvergura internationala, avand un palmares expozitional incredibil si un numar impresionant de publicatii, de la mape intregi de afise, la ilustratie de carte, calendar, revista si la mari albume, cateva dintre acestea dedicate creatiilor proprii.

Nu stim ca faimoasa sigla a festivalului de jazz de la Sibiu e opera lui, ca multe dintre afisele editiilor acestuia sunt realizate de el. Nu stim ca aproape toate institutiile de cultura sibiene au /au avut afise "generice " si multe afise "de spectacol " realizate de el, de la muzee, la teatre, sau filarmonica, la afisul pentru "Sibiu capitala culturala europeana 2007 " sau multe dintre cele ale festivalului de teatru.

Orth a facut si ilustratie de carte, fapt deloc facil, fiindca inserata intre pagini, imaginea trebuie sa porneasca de la text si sa revina la el imbogatindu-l, ilustratia insemnand amplificarea prin imagine a demersului artistic, stiintific, literar...

Ca foarte bun cunoscator al tehnicilor gravurii si graficii, Stefan Orth, a fost 25 de ani restaurator la Laboratorul de restaurate al Muzeului Brukenthal.

Personalitate artistica polivalenta, el n-a intarziat s[ abordeze alte tehnici ale artelor "surori ", gravura, scenografie si desigur pictura. A executat panouri de pictura monumentala, iar expozitiile sale personale cuprindeau si lucrari in ulei. Desenul ramane si aici armatura de baza a compozitiei, linia conturand formele si definind volumele, ca si in grafica, culoarea intervenind spectaculos in evidentierea detaliilor, in crearea atmosferei, in specificatii spatiale si in amplificarea efectelor de lumina. O rigoare structural-geometrica, dar subtil voalata sta la baza compozitilor lui Orth, trimitand parca nostalgic la claritatea, vigoarea, expresivitatea renascentista, marcata totusi de conceptii, tehnici, viziuni venite din curentele moderne.

Deschisa la Muzeul National Brukenthal (august - septembrie a.c.), expozitia personala Stefan Orth nu se dezvolta retrospectiv pe toate palierele si pe vaste perspective cronologice ale creatiei lui, ci in primul rand ca expozitie tematica intitulata: ICOANE.

Astfel, artistul ne ofera o expozitie inspirata/axata in principal pe teme si personaje mitologice si religioase, carora le da o inedita chiar insolita interpretare in cheie moderna, adoptand un figurativ condensat, stilizat pana la schematic, cu cateva detalii definitorii pentru referirea la scena, protagonistul, legenda avute in vedere, uneori chiar apeland la titluri scrise pe imagine (Trei Crai, Arhanghelii...). Un sofisticat, adesea ermetic, sir de simboluri completeaza mesajele mitice sau biblice, personaje reduse la siluete masive cu gesturi semnificative, fara fizionomii, sau cu chipuri schitate din cateva amanunte, dar totusi ramanand expresive. Programul iconografic nu este nici el unul croit din asteptarile si obisnuintele temei, ci porneste de la legende, personaje mitice sau sacre, spre a iesi apoi din limitele cartii, a traditiei religioase sau mitologice si a sugera aspiratia spre dimensiuni cosmice ancestrale, dar ramase permanent actuale (Timp comic). Credinta e inteleasa ca arhetip al spiritualitatii umane de pretutindeni si de totdeauna, nu ca o anume devotiune catre un zeu sau Dumnezeu numit, propagat, impus de o religie. E un Dumnezeu ce se afla (sub diverse nume si infatisari iconografice) in toate credintele si religiile, de la primitivii Paleoliticului, ca Sfinti pagani, pana la cele mai noi formulari protestante (Cei patru evanghelisti, intalnirea verzilor). Imaginea incumba asadar o mare incarcatura de sensuri si profunzimi ce duc spre ezoteric si devenind asadar accesibile doar pentru initiati. in Viziunea Sfantului Ioan, apare nu numai simbolul sau, vulturul, ci se face si o trimitere "in palimpsest " la Apocalipsa. Mai mascat-absconsa apare in Fratii reprezentarea muntelui templului din Ierusalim, loc sacru pentru evrei si musulmani, sugerandu-se o posibila infratire intre dusmanii de moarte de azi, mai ales ca ambele religii au si un stramos comun, pe Avraam, care este de fapt si tatal fiului Hagarei, Ismael, din care se trage intreg neamul beduinilor. Ştefan Orth are si studii de teologie, iar in Familia marului instrumenteaza simbolic o intreaga sarada de la marul biblic al pacatului Evei, ca pom al cunoasterii ce sta la radacina evolutiei omului, ducand la stiinta si tehnica moderna (aici apare moara cu cituri - prefigurare mestesugareasca a turbinei, apare si omul cu deltaplanul), trecerea de la biblic la actualitate fiind "istorisita " concis prin aceasta aglutinare simbolica.

Stilizarea, sugestia sunt uneori duse pana in abstract si mizeaza mai mult pe conotativul decat pe denotativul reprezentarii. Alteori imaginea pare ca balanseaza pe muchea dintre figurativ si abstract, imbinandu-le intr-un construct ce inlesneste/complica decodarea mesajului, cam cum apar cunostintele si adevarurile in filosofia lui Leibniz, unele fiind simultan: clare si confuze. Expozitia poate fi "lecturata " insa si fara decodarea/intelegerea mesajelor ermetizate in simbol, sau explicit enuntate in cuvinte pe marginea compozitiei, lucrarile completandu-se intre ele cromatic si imagistic, in ansamblu, expozitia de pictura grafica si desen oferindu-se privitorului ca o adevarata sarbatoare a artei.Valentin Muresan


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 20 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter