noi 09 2011
|
|
In ultimii ani, medicii au descoperit ca numarul factorilor de risc pentru atacurile de inima si pentru bolile coronariene a crescut. Cu cat o persoana prezinta mai multi factori, cu atat sunt mai mari sansele de dezvoltare a bolilor cardiace. Factorii de risc se impart in factori de risc care pot fi controlati si tratati si factori de risc care nu pot fi controlati. Tutunul - fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc privind bolile cardiovasculare. Nicotina si monoxidul de carbon din tigara reduc cantitatea de oxigen din sange prin ingrosarea peretilor vaselor sanguine ssi prin formarea cheagurilor de sange. Fumatul, prin ingustarea vaselor de sange care iriga musculatura picioarelor si a bratelor, este unul dintre cei mai mari factori de risc privind bolile circulatiei periferice. Exista mai multe modalitati prin care o persoana se poate lasa de fumat: pastilele cu nicotina si o medicatie adecvata. Hipertensiunea arteriala (HTA) ingreuneaza buna functionare a inimii, amplificand starea ei de slaabire. Atat inima, cat si arterele sunt predispuse accidentelor vasculare. Presiunea ridicata a sangelui mareste riscul preinfarctului, al aterosclerozei, al accidentului vascular cerebral, provocand insuficienta cardiaca congestiva, ateroscleroza, insuficienta renala si afectiuni oculare. Presiunea sangelui poate fi tinuta sub control printr-o dieta corespunzatoare, pierderea in greutate, sportul regulat si o medicatie corespunzatoare. Hipercolesterolemia (nivelul crescut al nivelului colesterolului sanguin) - riscul bolilor coronariene creste cu cat colesterolul atinge un nivel ridicat. Cand sunt prezenti si alti factori de risc precum hipertensiunea arteriala si fumatul, gradul de expunere fata de bolile cardiovasculare este cu atat mai mare. Colesterolul se gaseste numai in grasimile animale. Anumite plante uleioase, des folosite in prepararea hranei, sunt bogate in grasimi saturate. Transgrasimile rezultate prin adaugarea hidrogenului uleiurilor vegetale sunt des folosite in restaurante si in fast-food-uri. Pentru a scadea nivelul colesterolului sanguin trebuie urmata o dieta sanatoasa, practicarea sportului si mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare. Obezitatea - oamenii care au un exces de grasimi in organism sunt predispusi multor probleme de sanatate - hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, un nivel ridicat al trigliceridelor, diabet si boli coronariene. Multe persoane obeze si supraponderale se confrunta cu dificultati in lupta impotriva kilogramelor in plus. Pentru a urma o dieta potrivita trebuie consultat un medic nutritionist. Pentru a pierde din greutate, femeile ar trebui sa consume intre 1200- 1500 calorii pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa se incadreze intre 1500 -1800 calorii pe zi. Diabetul zaharat este o boala in care organismul nu mai raspunde corespunzator hormonului insulina. Organismul are nevoie de insulina pentru a tranforma zaharul, amidonul si alte alimente in energie. Diabetul, caracterizat prin cresterea cantitatii de zahar in sange si in urina, se intalneste mai ales sub forma de diabet juvenil, care apare inca din primii ani de viata. La adulti obezitatea si inactivitatea fizica sunt principalii factori de risc ai acestei boli. Chiar daca nivelul de glucoza se afla sub control, diabetul mareste riscurile atacurilor, ale accidentelor vasculare cerebrale si ale hipertensiunii arteriale. Tensiunea arteriala a unui diabetic trebuie sa fie mai scazuta de 120/80 mm Hg. Controlul greutatii, exercitiile fizice, chiar medicatia sunt lucruri care trebuiesc respectate de diabetici pentru a reduce factorii de risc la care sunt supusi. sanatate restaurante periferice accident sport diabet oxigen restaurant food tensiunea insulina accidente plante medici animale pastile de Dorina Nitu Alte stiri adaugate miercuri, 09 noiembrie 2011Arhiva stirilor locale |
|