SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFacturi duble la incalzire, din cauza gerului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »
Locuitorii unor orase din Transilvania unde nu mai exista sistem centralizat de termoficare se asteapta la dublarea valorii facturii pentru gazul folosit pentru a-si incalzi locuintele, in luna ianuarie, insa exista si cazuri in care proprietarii de case au optat pentru solutii alternative.

In Municipiul Sibiu aproape toate locuintele s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire inca in perioada anului 2000, avand acum centrale de apartament.

Facturile pe care le-au platit sibienii pentru lunile noiembrie si decembrie au diferit de la caz la caz, in functie de suprafata apartamentului si consumul inregistrat. Astfel, pentru un apartament de 50 de metri patrati intr-un bloc vechi din oras, o familie a platit, pentru luna noiembrie, 140 de lei, iar pentru decembrie 165 de lei. Pentru aceeasi suprafata, o familie care locuieste intr-un apartament la casa a platit 220 de lei, respectiv 260 de lei.

Pentru un apartament de 110 metri patrati intr-un bloc nou din oras o familie a platit aproximativ o suta de lei pentru lunile noiembrie si decembrie, dar la regularizare a primit o factura de peste 400 de lei. Pentru un apartament la casa, in suprafata de o suta de metri patrati, o familie a platit 250 de lei pentru noiembrie si 386 de lei pentru decembrie, in conditiile in care locatarii sustin ca au facut economii oprind centrala.

O categorie aparte in municipiul Sibiu sunt aproximativ 1.100 de familii, dintre care peste 200 ocupa locuinte sociale, care sunt inca bransate la centrale de cartier. Agentul termic le este furnizat acestor familii de doua societati aflate in subordinea Consiliului Local: SC Energie Termica, cu 245 de abonati si Energosib, cu 912 abonati.

In iarna 2010- 2011, la prima societate pretul de productie a gigacaloriei era de 286,42 lei si s-a mentinut si in acest an, iar la Energosib era de 338,59 lei pentru o gigacalorie. Pretul de productie a gigacaloriei la Energosib in aceasta iarna a mai crescut, fiind, potrivit oficialilor Primariei Sibiu, de 346,15 lei.

In toamna anului 2011, Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotarare in care a stabilit ca pretul pe care-l va plati populatia pentru o gigacalorie va fi de 265,34 de lei, diferenta urmand sa fie suportata din bugetul local.

"Odata ce Guvernul a eliminat subventia la incalzire pe care o acorda pana in aceasta iarna, Consiliul Local a decis sa suporte din bugetul local diferenta intre pretul pe care-l plateste populatia si pretul de productie, deoarece diferenta este destul de mare", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mirela Gligore, purtator de cuvant al Primariei Sibiu.

Potrivit acesteia, niciuna dintre fostele centrale de cartier din perioada comunista nu se mai afla in proproprietatea Primariei.

Presedintele Asociatiei de Pensionari "Solidaritatea" din Sibiu, Gheorghe Georgescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca toti pensionarii discuta doar despre cat au de platit pentru gaz.

"Toata lumea se plange ca abia face fata cheltuielilor, ca pensiile sunt mici, ca nu au bani de medicamente, dar intretinerea trebuie platita. Cei mai multi pensionari opresc centrala de mai multe ori pe timpul zilei sau noaptea si mai bine se imbraca mai gros. Altfel nu au cum face economie", a spus Gheorghe Georgescu.

Acesta a afirmat ca locuieste intr-un apartament de 70 de metri patrati, la casa, pentru incalzirea caruia a platit pe lunile noiembrie si decembrie in jur de 200 - 300 de lei.

"In ianuarie mi-a venit factura cu regularizarea si suma de plata este de 1.000 de lei. La cat de frig a fost in ianuarie a trebuit sa facem mai mult foc. Ma astept la o factura la fel de mare si pentru luna ianuarie. Om vedea cum reusim sa platim. E vai de capul nostru. Noi pensionarii suntem cei mai necajiti si suparati in legatura cu aceste facturi de intretinere si cu costul mare al gazului", a spus Gheorghe Georgescu.

Din cauza gerului din luna ianuarie, cand temperaturile au scazut noaptea frecvent sub minus 20 de grade Celsius, iar ziua nu au depasit minus 10 grade, sibienii estimeaza ca vor plati mult mai mult pentru gaz.

"Pe luna noiembrie am avut de achitat o factura de 180 de lei, iar in ianuarie am platit, pentru consumul de gaz din decembrie, 352 de lei. Astept ultima factura, pentru consumul din ianuarie, probabil undeva in jurul sumei de 500 de lei", a declarat Anca Roman, proprietara unui apartament de doua sute de metri patrati din municipiul Sibiu.

Ea are o fetita de sase ani si spune ca nu-si permite sa opreasca centrala pentru a face economie.

In municipiul Sibiu, in anul 1989 erau 22 de centrale de cartier si sase puncte termice.

La inceputul anilor 2000, populatia s-a debransat masiv, inregistrandu-se situatii in care, in acelasi an, au cerut debransarea 80 la suta dintre abonatii unei centrale de cartier. In anul 2004, datoriile celor care au ramas bransati la sistemul centralizat se ridicau la peste 10 miliarde de lei vechi.

Punctele termice si centralele de cartier au fost vandute, in perioada 2004 - 2008, in locul lor aparand blocuri, parcari, supermarketuri sau sedii de firme.

La Alba Iulia, oras in care de un an nu mai exista niciun apartament racordat la reteaua centralizata de incalzire, locuitorii se asteapta sa primeasca facturi cel putin duble la gaz in luna martie, cand se face regularizarea consumului.

Maria Costea este o pensionara din Alba Iulia care locuieste intr-un apartament cu doua camere, in suprafata de aproape 50 de metri patrati. Femeia spune ca se asteapta ca marirea consumului la incalzire din perioada geroasa sa o resimta in luna martie, cand are loc regularizarea consumului.

"In ultima perioada centrala merge aproape non-stop noaptea. Ma astept in martie sa am factura la gaz de 600-700 de lei. Anul trecut, la regularizarea din luna martie am platit 350 de lei, iar in ianuarie si februarie 200-250 de lei. Dar am avut o iarna blanda, acum nici nu vreau sa ma gandesc", a spus Maria Costea.

Nici in municipiul Sfantu Gheorghe sistemul centralizat de furnizare a energiei termice nu mai functioneaza din 2005, astfel ca pe durata iernii facturile la gaz sunt cele care ii pun la mari cheltuieli pe locuitori, care se asteapta sa plateasca mai mult cu cel putin 40 la suta fata de noiembrie, mai ales ca s-au inregistrat si temperaturi de minus 32 de grade Celsius.

Oamenii spun ca pentru luna decembrie au avut facturi la gaz cu peste 30 la suta mai mari fata de cele pentru luna noiembrie, iar acum estimeaza cheltuieli mult mai mari, avand in vedere temperaturile extrem de scazute din ultima perioada.

Spre exemplu, pentru un apartament cu doua camere intr-un bloc neizolat termic factura la gaz aproape s-a dublat pentru luna decembrie fata de noiembrie, ajungand la aproximativ 300 de lei. Pentru un apartament cu trei camere intr-un bloc termoizolat, factura a fost in jur de 120 de lei pentru luna noiembrie, iar pentru decembrie a ajuns la peste 300 de lei. Pentru un apartament cu patru camere, o familie a platit peste 400 de lei pentru luna decembrie, in conditiile in care face economie, fiind vorba despre pensionari.
de Dan Onescu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter