SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFanfara Transilvania a pus festivalul in miscare

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor, de­venita pentru cateva zile Sala John Marshal in memoria unuia dintre marii docu­mentaristi ai lumii, s-a umplut de energie marti seara, la deschiderea editiei a XI-a a Astra Film Festival. Eveni­mentul care celebreaza fil­mul documentar a luat startul in 25 octombrie cu muzica de fanfara, printre cinefilii sositi in numar foarte mare aflandu-se si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, prefectul Sibiului, Horatiu Racuciu `i directorul CNM ASTRA, Valeriu Olaru.

Deschidere cu oficialitati

Fanfara Transilvania a fost cea care a animat spiritele in prima seara a Astra Film Festival 2011 si care a pre­cedat festivitatea de des­chidere a evenimentului ce aduce aproape de sibieni si de cinefilii sositi din tara si din strainatate, cele mai bune productii documentare. "Astra Film Festival este cel mai vechi festival de film functional in Romania, prima editie avand loc in 1993. Este un eveniment cultural major, un brand. Editia din acest an pune un accent deosebit pe filmul observational, antro­pologic, de televiziune, pentru copii si am creat o noua sectiune dedicata filmului ecologic.", a spus Dumitru Budrala, directorul festiva­lului, in deschiderea eveni­mentului. Bucuros de pre­zenta la festivitate s-a declarat si Martin Bottesch, care a observat ca "lucrurile nu se repeta, dar iau amploare. Niciodata la deschidere n-am vazut atata lume. Ne bucura ca avem un astfel de festival." De la manifestare nu a lipsit nici prefectul Horatiu Racuciu, care le-a marturisit celor prezenti ca saptamana trecuta a trecut pe la Astra Film Junior si ca "am ales si eu cateva filme pe care sper sa ajung sa le vad."

Pe scena Casei de Cultura a urcat si Valeriu Olaru, care a amintit de cei 150 de ani scursi de la infiintarea Asociatiunii ASTRA, anul de sarbatoare fiind marcat si de CNM ASTRA prin acest festival.

"Dupa revolutie"

Muzica si dansul Fanfarei Transilvania nu au fost sin­gurele manifestari care s-au desfasurat marti seara in sala mare de la "Sindicate", pentru ca festivitatii de deschidere i-a urmat proiectia filmului lui Laurentiu Calciu, "Dupa re­volutie". Productia, care adu­ce in prim-plan perioada ime­diat urmatoare Revolutiei din tara noastra, pune in lumina o perioada tulbure si lupta pentru presedintie dintre Ion Ratiu si Ion Iliescu. Construita ca un film observational, peli­cula nu uita sa oglindeasca discutiile despre politica ale romanilor, ce se desfasurau ad-hoc in strada, conferintele de presa ale lui Iliescu si Ratiu, reactiile sustinatorilor fiecarei tabere, filmul aju­tandu-ne sa intelegem mai bine istoria. Productia care a deschis festivalul interna­tional de film documentar a fost foarte bine primita de public, proiectia fiind urmata de o incitanta sesiune de intrebari si raspunsuri, mo­derata de profesorul, publi­cistul si antropologul Vintila Mihailescu. Regizorul Lau­rentiu Calciu si producatorul Rupert Wolfe Murray s-au prezentat si ei in fata cine­fililor, care au putut afla mai multe din interiorul "labo­ratorului" in care s-a creat "Dupa revolutie".

Dimineti cu filme

Chiar daca deschiderea oficiala a reprezentat mo­mentul-cheie al AFF 2011, evenimentul dedicat filmului documentar s-a lansat inca de marti dimineata. Astfel, in Sala Studio a Casei de Cultura, a debutat cu succes seria de masterclass-uri reu­nite sub titlul generic "Profe­sia de documentarist ". Regi­zorul Cristi Puiu, deschizator de drum pentru asa-numitul "Nou Cinema Romanesc ", le-a vorbit participantilor la masterclass despre sub­genul de documentar prefe­rat de el, cel observational, pornind de la filmul-fluviu (cu durata de noua ore) West of Tracks al regizorului chinez Wang Bing. Considerat o capodopera a docu­men­tarului observational, filmul va fi proiectat in trei parti, pana joi, alaturi de Cristi Puiu masterclass-urile urmand sa fie sustinute de Michael Yorke, care va vorbi despre documentarul de televiziune si documentarul indepen­dent, Adina Bradeanu si Michael Stewart, care vor pune accentul pe filmul documentar si web.

Pe parcursul celor sase zile, Astra Film Festival 2011 ii va rasfata pe cinefili cu 100 de filme din 30 de tari, o mare parte din program fiindu-i alocata documentarului din Romania. Multe dintre pro­ductiile Roma nesti vor rula in premiera absoluta, asa cum este cazul cu "Regina Maria - ultima romantica, prima femeie moderna", de Sorin Iliesiu si "Visul Mosului" de Mia Ţelman. "Mai mult de o treime din filmele pro­gra­mului sunt productii roma­nesti, prezentate in cadrul diverselor sectiuni, iar sase dintre ele sunt proiectate in premiera absoluta", a aratat Dumitru Budrala, directorul AFF, subliniind ca tocmai din acest motiv editia din acest an poate fi considerata a fi una dedicata docu­menta­rului romanesc.

Astra Film Festival este organizat de Astra Film din Sibiu si Muzeul Astra, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Muni­cipiului Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Institutului Cultural Roman.


Descarca Ziarul Astra Film Festival Sibiu nr.

1 - 24 octombrie 2011


Descarca Ziarul Astra Film Festival Sibiu nr.

2 - 25 octombrie 2011


Descarca Ziarul Astra Film Festival Sibiu nr.

3 - 26 octombrie 2011


Descarca Ziarul Astra Film Festival Sibiu nr.

4 - 27 octombrie 2011
Programul Astra Film Festival azi, 27 octombrie
Sala John Marshal

ora 12 - Programul special Discovery Channel

ora 13 - Şcoala Summerhill (William Tyler Smith/ U.S.A.)

ora 14.30 - Şcoala noastra (Mona Nicoara, Miruna Coca- Cozma/ U.S.A., Elvetia)

ora 16.30- 24 galeti, 7 soareci, 18 ani (Marius Iacob/ Romania)

ora 17.30 - Hotel Rai (Sophia Tzavella/ Bulgaria)

ora 19 - Calatorie dus-intors (Mirel Bran, Jonas Mercier/ Romania) ora 21 - Eu, familia mea si Woody Allen (Laura Halilovic/ Italia)

ora 22 - David vrea sa zboare (David Sieveking/ Germania, Austria, ElvetiaSala Mircea Saucan

ora 11 - Vanatorul de securisti (Mirel Bran, Jonas Mercier/ Romania)

ora 12 - Povesti de dragoste, Moscova 1993-2009 (Christoph Boekel/ Germania)

ora 14.30 - Crima fara pedeapsa (Tamás Novák, Fruzsina Skrabski/ Ungaria)

ora 16 - TVT (Toata viata) (Alexandru-Ion Boariu/ Romania)

ora 16.15 - Mama Roma (Alexandru Petru Badelita/ Romania)

ora 16.30 - Berlinskaya Fuga (Denes Nagy/ Ungaria)

ora 17 - Femei pe panza (Otilia Babara/ Romania)

ora 17.15 - Cateva lucruri despre Ana (Diana Munteanu/ Romania)

ora 18 - in niciun caz negru (Ausra Linkeviciute/ Lituania, Marea Britanie)

ora 18.30 - Gambitul Odiseu (Alex Lora/ Spania, U.S.A.)

ora 19 - Oameni de cuvant (Johanne Haaber Ihle/ Yemen, Marea Britanie)

ora 19.30 - Va doare capul? Faj a feje? (Edit Bereczki, Cornel Mihalache/ Romania)Sala Studio

ora 11 - Tie Xi Qu: West of Tracks- Rails (China)

ora 11 - Masterclass. Documentarul observational

ora 15 - Masterclass. Documentarul observational

ora 17 - Victoria (Adi Voicu, Ana Vlad/ Romania)

ora 18.30 - Singur acasa - o tragedie romaneasca (Ionut Carpatorea/ Romania)

ora 20 - Noi doi (Claudiu Mitcu/ Romania)

ora 21.30 - Povesti din fundaturi uitate (Alina Skrzeszewska/ U.S.A., Germania)


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 27 octombrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 20 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter