SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFaust la Festivalul International de la Edinburgh: ultima conferinta de presa a FITS 2009

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Sambata 06.06.2009 a avut loc la Centrul Cultural Habitus, de la ora 11.00, o conferinta de presa speciala, ultima a acestei editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, care i-a avut ca invitati pe Theodor Paleologu – Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Horia Roman Patapievici – Presedintele Institutului Cultural Roman, Jonathan Mills – Directorul Festivalului International de la Edinburgh si Raluca Turcan – presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor. La aceasta conferinta s-a discutat despre Festivalul International de la Edinburgh si despre prezenta spectacolului sibian " Faust " dupa J. W. Goethe, regia Silviu Purcarete, la festivalul scotian in perioada 18 – 22 august 2009. Mai multe informatii despre acesta gasiti in documentul atasat.

Duminica, programul Festivalului International de Teatru de la Sibiu la Centrul Cultural Habitus incepe de la ora 11.30 cu o prezentare a Editurii LANSMAN, pe care o va sustine Emile Lansman, de la ora 12.30 Stanca Scholz – Cionca va sustine conferinta Metamorfozele comicului – cu si fara masca: kyogen, commedia dell´arte si arta clovnului, iar de la ora 13.30 va asteptam la conferinta lui Mircea Dinescu, 89 al nostru, 2009 al lor.

Festivalul International de la Edinburgh 2009 14 august – 6 septembrie

Jonathan Mills, directorul Festivalului International de la Edinburgh, a vorbit astazi despre productia „Faust " a Teatrului National „Radu Stanca ", care va fi unul dintre spectacolele importante ale acestei editii a Festivalului International de la Edinburgh, in august.

Festivalul International de la Edinburgh se va afla in 2009 la cea de-a 63-a editie: trei saptamani de opera, dans, teatru, muzica si arte vizuale, care se vor derula de vineri, 14 august, pana duminica, 6 septembrie. in fiecare an, frumoasa capitala a Scotiei este transformata de catre artisti si vizitatori din toata lumea in ceea ce a fost descris de The Daily Telegraph ca fiind „nu doar cel mai emotionant si placut loc de pe pamant; ci si unul generator de o dependenta placuta ".
Programul acestui an este inspirat de Iluminism, o incredibila perioada a secolului al XVIII-lea in care au avut loc descoperiri importante in domeniul stiintific si in cel intelectual. Mills a declarat: „Iluminismul a constituit o perioada a dezvoltarilor tehnologice, a provocarilor filozofice si a descoperirilor stiintifice. O vizita la Edinburgh in secolul al XVIII-lea ne-ar fi dus la sursa ideilor si inventiilor care au stat la baza lumii moderne ".

„Marturiile elocvente ale diversitatii culturii scotiene includ muzica gigantilor Mendelssohn si Handel, care rasuna alaturi de creatiile compozitorilor contemporani, o radicala reimaginare a lui Peter Pan, personajul lui J. M. Barrie, de catre Mabou Mines din New York, o privire belgiana asupra comunitatii din St. Kilda, o noua creatie a coregrafului Michael Clark, premiera unei piese despre ultima femeie executata in Scotia pentru vrajitorie si un recital Bryn Terfel.

in anul intoarcerii acasa a Scotiei, explorarea notiunilor de identitate, de acasa si de intoarcerea acasa sunt temele prezente in program, care au generat diverse raspunsuri din partea artistilor. Diaspora Scotiei continua sa rasune pana in Singapore sau chiar Australia. Aceste teme nu sunt explorate doar din perspectiva Scotiei, ci si din cea a Asiei de Sud-Est, cea Europeana sau a Africii de Sud.
As vrea sa le multumesc in mod special tuturor finantatorilor, sponsorilor, sustinatorilor si oamenilor care continua sa contribuie la Festival, precum si tuturor celor care ne-au ajutat sa facem posibila editia din 2009 a Festivalului. Festivalul International de la Edinburgh se bucura de un real sprijin atat acasa, cat si in restul lumii si, gratie acestui sprijin, putem prezenta programe care aduna an de an artisti si public din toata lumea. "

Teatrul in cadrul festivalului din 2009 include Optimism, dupa Candid al lui Voltaire, aceasta versiune de la Malthouse Melbourne transforma clasica satira a nebuniei iluministe intr-un comentariu tehnic al unui australian trufas; Faust, adaptarea nebuneasca a regizorului Silviu Purcarete, o poveste in care stiinta si rationalul fierb in constient, este teatru macabru la scara mare; The Last Witch a Ronei Munro este premiera mondiala a coproductiei dintre Festival si Traverse Theatre si este bazata pe o poveste a lui Janet Horne, ultima femeie executata in Scotia pentru vrajitorie; Lee Breuer si Mabou Mines ne aduc o varianta reimaginata a povestii lui Peter Pan, Peter and Wendy, cu muzica lui Johnny Cunningham interpretata live pe scena, creand astfel o conexiune emotionala cu Scotia lui Barrie; premiera mondiala a primei productii Robert Henryson, The Testament of Cresseid, prezinta povestea completa a lui Cresseid, lasata neterminata in Troilus and Criseyde a lui Chaucer, regizata de David Levin; Tondal's Vision a fost una dintre cele mai populare povesti vizionare ale secolului al XII-lea, iar Dialogos isi prezinta viziunea polifonica medievala intr-o parabola bisericeasca; Diaspora, o productie vizionara a regizorului Ong Keng Sen cu TheatreWorks si Singapore Chinese Orchestra, exploreaza memoria, migratia, asimilarea si triumful spiritului uman in povestiri personale; Experimentum Mundi este creatia lui Giorgio Battistelli pentru percutie, voce, povestitori si artizani, sunete care creeaza o simfonie coplesitoare in aceasta fantastica reprezentatie; stilul poetic si uneori ireal al lui Brian Friel l-a facut cel mai popular dramaturg in viata al Irlandei, iar Dublin Gate Theatre ne ofera posibilitatea de a vedea trei dintre capodoperele acestuia: Faith Healer, Afterplay si The Yalta Game, odata cu sarbatorirea implinirii varstei de 80 de ani.

Dansul include The Return of Ulysses, in care coregrafia lui Christian Spuck pune in valoare talentul dansatorilor de la Royal Ballet of Flanders, pe muzica lui Purcell, Charles Trenet si Doris Day, printre altii; coregraful catalan Cesc Gelabert si compania sa, Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa prezinta Sense Fi, pe muzica lui Pascal Comelade si Conquassabit, pe muzica lui Handel; nascut in Scotia, Michael Clark revine la Festival dupa 20 de ani cu o noua creatie care isi are punctul de plecare in sfanta treime a rockului anilor 1970: David Bowie, Iggy Pop si Lou Reed; Baletul scotian revine la Festival cu un program Scenes de Ballet (Ashton), Workwithinwork (Forsythe) si premiera mondiala a productiei lui Ian Spink, Petrushka, cu muzica originala Stravinsky interpretata de Scottish Chamber Orchestra.
Opera include St. Kilda, Island of the Birdman, reprezentate in galeza, franceza si engleza de catre Choeur et acrobates des Hainauts and Ensemble Musiques Nouvelles, in regia lui Jean-Paul Dessy si Thierry Poquet; Il ritorno d'Ulisse in patria de Monteverdi in interpretarea Handspring Puppet Company si Ricercar Consort, regizata de William Kentridge si dirijata de Philippe Pierlot; o noua reprezentatie a Admeto, re di Tessaglia a lui Handel, produsa de Gottingen International Handel Festival, Doris Dorrie, si dirijata de Nicholas McGegan; si Actus tragicus de Staatsoper Stuttgart, o productie regizata de Herbert Wernicke care ia sase dintre cantatele lui Bach si le imbina intr-un tot unitar coplesitor.

Oratoriul si opera in concert includ The Opening Concert, Judas Maccabaeus a lui Handel, cu Scottish Chamber Orchestra si William Christie; Macbeth a lui Verdi cu Lado Ataneli si Susan Neves in interpretarea BBC Scottish Symphony Orchestra si dirijata de David Robertson; Rinaldo a lui Handel marcheaza debutul Bach Collegium, Japonia si Masaaki Suzuki in Festival; Acis and Galatea de Handel intr-o versiune de Mendelssohn interpretata de Festspiel Orchester Gottingen si Nicholas McGegan; Der Fliegende Hollander interpretata de Hamburg State Opera si Simone Young; The Fairy Queen a lui Purcell, in interpretarea lui Harry Christophers si The Sixteen; Elias in interpretarea lui Philippe Herreweghe, Orchestre des Champs-Elysees, Collegium Vocale Gent si Coro dell'Accademia Chigiana; si The Dream of Gerontius in interpretarea lui Sir Mark Elder si the Halle.

Programul de arte vizuale din acest an, Iluminismele, este gazduit de Juliana Engberg si este prezentat in parteneriat cu Dean Gallery – National Galleries of Scotland, Collective Gallery si Talbot Rice Gallery. Iluminismele se bucura de sapte noi comisii si doua proiecte noi pentru Scotia din partea a noua principali creatori de arta vizuala care ofera observatii de actualitate pe subiecte care includ: filozofia, superstitia, literatura, istoria, cosmosul, scepticismul si bunele maniere in societate. Proiectele cuprind Presentation Sisters de Tacita Dean, care evidentiaza aspecte ale supunerii, contemplarii interioare si devotamentului exterior care definesc existenta surorilor; Dread, filmul lui Joshua Mosley prezinta o intalnire fictiva intre doi dintre cei mai importanti filozofi si ganditori, Jean-Jacques Rousseau si Blaise Pascal; si comisia lui Joseph Kosuth, care evoca prezenta si absenta materialului si conceptualului din biblioteca din care Darwin a fost inspirat sa-si urmeze revolutionara teorie evolutionista. Artistii sunt: Tacita Dean, Greg Creek, Joshua Mosley, Lee Mingwei, Gabrielle de Vietri, Nathan Coley, Joseph Kosuth, Susan Norrie si Juan Cruz.

Concertele de la Usher Hall includ recitaluri Sir William White, Bryn Terfel si Ivo Pogorelich; muzica a doi dintre compozitorii de actualitate ai Scotiei, Sir Peter Maxwell Davies si James MacMillan; si printre multi altii, muzica lui Mendelssohn, care s-a inspirat din Scotia, si a lui Handel si Haydn ale caror aniversari sunt celebrate in 2009. Printre artisti se numara Orchestre des Champs-Élysées si Philippe Herreweghe; Philarmonia Orchestra si Esa-Pekka Salonen; Jordi Savall si Le Concert des Nations; Sir Roger Norrington, Joyce DiDonato si Orchestra of the Age of Enlightenment; Chiara Banchini si The European Union Baroque Orchestra; Sir Charles Mackerras, Garry Walker si The Scottish Chamber Orchestra; David Yinman, Dawn Upshaw si The Tonhalle Orchester Zürich; Stéphane Denève si The Royal Scottish National Orchestra; Donald Runnicles, Baiba Skride, Jan Vogler si The BBC Scottish Symphony Orchestra; Ingo Metzmacher, Christian Tetzlaff si Deutsches Symphonie Orchester Berlin; si Sir John Eliot Gardiner, The Monteverdi Choir si The English Baroque Soloists.
Concertele de zi de la The Queen’s Hall raman favoritele publicului in Festival. Anul acesta, printre artisti se numara: Collegium Vocale Gent, Kristian Bezuidenhout, Lisa Milne, Alexei Ogrintchouk, Bejun Mehta, Hebrides Ensemble, Christopher Maltman, Elisabeth Leonskaja, Quatuor Mosaïques, Andreas Staier, Hopkinson Smith, Michael Volle, Franz Hawlata, Arditti Quartet, Barbara Hannigan, Bernarda Fink, Christian Zacharias, Emerson String Quartet, Alexis Kossenko, John Holloway, Jaap ter Linden si Lars Ulrik Mortensen.

Seara traditionala desfasurata la Greyfriars Kirk continua anul acesta cu Bach at Greyfriars, o serie de concerte axate pe cantatele lui Bach. Artistii prezenti ii includ pe: Huelgas Ensemble, Dunedin Consort, Bach Collegium Japan, Ricecar Consort, Cantus Cölln si Retrospect Ensemble. Greyfriars este, de asemenea, locul in care se va desfasura concertul Lewis Psalm Singers, care ofera un remarcabil spectacol vocal de muzica, de la Gaelic Presbyterian Church.

The Hub, lacasul Festivalului International de la Edinburgh, gazduieste The Caledonia Sessions, patru concerte care aduc in fata publicului scena muzicala a secolului al XVIII-lea, ca parte a trecutului cultural iluminist scotian, in interpretarea Concerto Caledonia si invitatii: Alasdair Roberts, Patsy seddon, Katharine Fuge, Michael Marra si James Gilchrist.

Festivalul s-a alaturat academiei nationale de stiinta si umanitate a Scotiei, aceasta insasi un produs al Iluminismului, The Royal Society of Edinburgh impreuna cu Nature – saptamanalul international de stiinta si Wellcome Trust pentru a prezenta o serie de discutii si dezbateri, Iluminismul, care aduna artisti, oameni de stiinta, istorici si academicieni pentru a discuta pe marginea ideilor si gandirilor iluministe care au ramas relevante in ziua de astazi.

Festivalul se incheie cu traditionalul si spectaculosul The Bank of Scotland Fireworks Concert in interpretarea Scottish Chamber Orchestra si cu focuri de artificii lansate din castelul din Edinburgh duminica, 6 septembrie, de la ora 21:00.

Jonathan Mills a concluzionat: „Festivalurile sunt oportunitati exceptionale de implicare si evadare din rutina, Edinburgh fiind locul ideal pentru asta. indiferent daca va identificati cu tema acestui an sau cautati reprezentatii apropiate intereselor voastre, eu sper sa gasiti un motiv de inspiratie care poate deveni surprinzator si metamorfic. Va invit sa va alaturati noua in aceasta calatorie speciala care celebreaza sute de ani de minti si idei scotiene ce ne contureaza vietile pana in ziua de astazi. "  

Va multumim pentru sprijin,
Mihaela Ghenescu
Coordonator Relatii Mass-Media


 
Sursa:
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 iunie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter