SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFDGR, impotriva exploatarii de la Rosia Montana

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Forumul Democrat al Germanilor din Romania este impotriva proiectului Rosia Montana, considerand ca "este vorba de castiguri efemere, dar de o distrugere de durata a naturii si de pierderea pentru totdeauna a unor valori patrimoniale ". Martin Bottesch si Paul Jurgen Porr au organizat o conferinta de presa, in cadrul careia au declarat ca FDGR este impotriva acestui proiect. "Ne ingrijoreaza faptul ca in ultima vreme se incearca crearea unei opinii favorabile proiectului Rosia Montana. Consideram pertinente argumentele aduse de Academia Romana si de Academia de Studii Economice Bucuresti impotriva realizarii unui asemenea proiect. Afirmatia vehiculata in ultima vreme ca ar fi un nou proiect, ca s-ar fi negociat procente mai bune pentru redeventa si pentru participatiunea statului roman, si ca garantiile pentru protectia mediului si a patrimoniului national ar fi marite nu schimba, in opinia noastra, natura proiectului. Este vorba de castiguri efemere, dar de o distrugere de durata a naturii si de pierderea pentru totdeauna a unor valori patrimoniale. Suntem convinsi ca daca proiectul se va realiza, generatiile urmatoare vor condamna pe cei care au luat deciziile privind aprobarea exploatarii. Generatiile viitoare vor avea un sit natural distrus si nu vor accepta ideea ca realizarea de venituri si locuri de munca pe o perioada de aproximativ doua decenii ar fi justificat cauzarea unor astfel de pagube ", a declarat Martin Bottesch, presedintele FDGR Transilvania.Inconsecventa

Şi presedintele FDGR Romania, Paul Jurgen Porr, a spus ca nu intelege inconsecventa USL, care a criticat proiectul cand se afla in Opozitie si l-a imbratisat acum, cand este la Putere. "Suntem impotriva acestui proiect de lege. USL, pe vremea cand era in Opozitie, a criticat vehement acest proiect. Acum, deodata l-a imbratisat. Oare de ce aceasta inconsecventa? in al doilea rand, este o procedura absolut netransparenta. Daca tineti minte, cu ocazia ultimelor alegeri locale, in cateva localitati din Apuseni a fost chiar referendum. Faptul ca nu s-a validat niciunul din lipsa de cvorum e altceva. S-a mers la masura cea mai democratica iar acum se incearca cumva pe usa din dos sa se rezolve acelasi proiect, sa se arunce in carca Parlamentului. Fata de astfel de proceduri, ce incredere poti sa ai? ", s-a intrebat retoric, Paul Jurgen Porr.

Totodata, Porr a spus ca are si motive de fond pentru a fi impotriva acestui proiect. "in primul, motivul este cel ecologic. Toata lumea isi aduce aminte de accidentul care a fost langa Baia Mare, cand, sigur, nu se poate compara, s-a rupt un dig si lichidul plin de cianura a poluat cateva rauri, inclusiv Dunarea. Din acest punct de vedere nu se poate compara cu Rosia Montana, dar cianura e tot cianura si efectele s-au vazut si chiar si unde nu s-au vazut, se cunosc si eu nu cred ca trebuie sa le verificam. Sigur, ca din punct de vedere economic, este varianta cea mai ieftina de a exploata aur. Gold Corporation a dat garantii ca nu vor fi astfel de accidente, dar noi nu avem nevoie de garantii. Nu avem nevoie de cianura ", a mai spus liderul FDGR.

Acesta a spus ca al treilea motiv este discutabil, fiind vorba, in acest sens de arheologie. "Sunt arheologi care sustin ca sunt cele mai vechi vestigii, de peste 2000 de ani, primele mine sapate inca de romani. Altii, chiar si aici, la Sibiu, spun ca din punct de vedere turistic oricum nu se poate vizita pentru ca e pericol de prabusire. Parerile sunt impartite, dar cert este ca odata cu proiectul Rosia Montana vor disparea si aceste vestigii indiferent de valoarea lor culturala, patrimoniala, arheologica, stiintifica ", a spus Porr.

Rentabilitatea este inca un motiv pe care liderii FDGR nu il inteleg si, ca atare, se opun demersului exploatarii de la Rosia Montana. "Ce castiga statul roman din aceasta afacere? Castiga cateva procente amarate. Chiar asa fraieri sa fim? Ca intotdeauna, cum a fost Bechtel. Bechtel a facut autostrazi si in Croatia si le-a facut la o treime de pret fata de aia 50 de km din Romania si teritoriul Croatiei este muntos, plin de viaducte si de tunele, deci mult mai dificil zic eu, ca neconstructor. Sigur ca sunt convins ca se vor crea si niste locuri de munca. Nu neg acest lucru, dar intrebarea mea este cu ce pret? ", a mai spus Porr.

De altfel, potrivit lui Porr, deputatul care reprezinta interesele minoritatii germane, va vota impotriva acestui proiect, iar daca grupul minoritatilor va hotari sa voteze pentru, el se va abtine de la vot.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 04 septembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter