SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFermierii din toata tara s-au intalnit la Sibiu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Principalele probleme ale agriculturii Romanesti au fost dezbatute, vineri, la Sibiu, la intalnirea de constituire a Federatiei Tinerilor Fermieri din Romania, tinerii agricultori spunand ca astfel va exista o "voce comuna" la nivel national, se vor remedia greseli si se va imbunatati legislatia.

Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri fermieri, din 21 de judete ale tarii, alaturi de reprezentanti ai Guvernului, Comisiei Europene si ai organizatiilor europene de profil, au participat, vineri, la Sibiu, la intalnirea de constituire a Federatiei Tinerilor Fermieri din Romania, organizata de Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

Acestea au ales un Consiliu Director, format din reprezentanti ai tinerilor fermieri din 19 judete, presedinte interimar pentru un an fiind ales Andrei Haschi, care este si directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura din Harghita.

"Rolul meu ca presedinte este sa aducem, pentru inceput, aceasta asociatie in Uniunea Europeana, sa aderam la CEJA - Consiliul European al Tinerilor Fermieri si sa fim egali cu toti fermierii din Europa", a declarat Andrei Haschi, care a stabilit ca la urmatoarea sedinta, ce va avea loc la Bucuresti, sa fie alesi si vicepresedintii federatiei.

Potrivit presedintelui FNPAR, Viorel Matei, prin crearea acestei asociatii tinerii agricultori din Romania au posibilitatea sa creeze o politica agrara pe masura celei europene.

"Ne intalnim cu foarte multe probleme, toti cei care facem agricultura, de la tanar la batran. De azi ne propunem ca intr-adevar viitorul agriculturii sa intre pe fagasul agriculturii europene prin care tinerii, viitorul, sa isi spuna cuvantul, sa poata sa faca politici agrare europene. Scriptic, suntem in Europa, dar faptic suntem foarte departe. Daca toate tarile europene au organizatii de tineret puternice, care decid viitorul agriculturii, Romania nu are asa ceva. Apar pe hartie una, doua, trei organizatii facute pe interese de grup sau personale. Ce vrem sa facem impreuna cu colegii din Ungaria, Polonia, sa intram in circuitul european, sa dam puterea tinerilor agricultori sa isi creeze singuri viitorul. (..) Trebuie ajutati, sprijiniti, dar nu trebuie indrumati, nu vrem sa fim mentori, sa le spunem pe ce drum trebuie sa mearga, ci trebuie sa le creem conditiile sa se poata organiza, iar ei vor sti ce vor", a declarat Viorel Matei.

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, la eveniment, ca va organiza, in luna octombrie, la Bruxelles, o conferinta la care va invita reprezentantii noii federatii constituite.

"Fara sa pretind ca sunt un specialist in domeniu, din punctul de vedere al riscurilor, imi dau seama ca urmatoarele riscuri vor fi cele care tin de pozitia noastra economica si sociala si printre ele riscul alimentar devine din ce in ce mai pregnant. Ma bucur de aceasta initiativa, accesul dumneavoastra intr-o economie din ce in ce mai competitiva nu se poate realiza decat imrepuna. (...) In urma cu zece zile am discutat cu comisarul european Dacian Ciolos, la Bruxelles, si imi spunea ca trebuie sa facem ceva in mod deosebit pentru Romania, dar statutul lui nu ii permite acest lucru. Va trebui sa gasim formule pe noua politica agricola, sa va promovam si sa va deschidem apetitul antreprenorial spre acest domeniu de succes. (...) Am hotarat ca in acest an sa gazduiesc o conferinta la Bruxelles pe tema politicilor agricole comune, in care conducerea voastra va fi invitata si acolo va veti intalni cu specialisti in domeniu, cu presedintele Comisiei pentru Agricultura si, in al doilea rand, ce mai pot face este sa va ajut sa va asociati cu foarte multe organizatii identice din tarile membre", a spus europarlamentarul..

In cadrul conferintei, organizata cu suportul Agentiei de presa MEDIAFAX, au fost dezbatute problemele importante din agricultura romaneasca, cu accent pe intinerirea si modernizarea agriculturii, proiectelor si programelor interne si europene pentru tinerii fermieri, precum si sprijinul financiar acordat acestora.

"Asociatia ne va ajuta sa ne unim cat mai multi tineri care intr-adevar facem agricultura si sa atragem cat mai multe fonduri fiindca noi o sa fim viitorii fermieri ai tarii. Este destul de greu pentru un fermier sa reziste in Romania, dar reusita va veni cat de curand, fiindca daca tot o sa ne dezvoltam vom reusi cu siguranta. E o munca platita, dar foarte grea si mai este o problema in agricultura - ca stam la mila Domnului, sa spun asa, cu toate calamitatile care sunt, dar cu toate astea rezistam", a declarat Ionut Tanasoiu, inginer zootehnist.

Principala problema a unui tanar fermier, in Romania, sunt banii, putini avand posibilitatea sa cofinanteze proiecte europene sau sa porneasca o afacere proprie de la zero.

"Un fermier tanar trebuie sa aiba foarte mult curaj, dar e nevoie de ajutor, de stimulare, trebuie sa fie sigur de ceea ce vrea sa faca si, apoi, usor, usor greutatile trec. Sunt multe piedici, incepand de la cele financiare, care sunt cele mai importante. In momentul in care vrei sa cofinantezi sau sa incepi din buzunarul propriu e foarte greu. Prin aceasta asociatie vom avea o voce comuna la nivel national, sa remediem greselile anterioare sau cel putin sa se cunoasca parerea noastra, lucru care va conta pentru imbunatatirea legislatiei. Au fost lacune in anumite proiecte, din cauza lipsei de comunicare. (...) Daca vom reusi sa punem in legatura pe cel care produce cu cel care promulga legi o sa fie totul ca pe roate", a spus Laurentiu Dolan, unul din tinerii fermieri.

La intalnire au participat si delegatii ale tinerilor fermieri din Ungaria, Bulgaria si Serbia, cu care federatia va incheia protocol de colaborare.

Conferinta organizata de FNPAR cu sprijinul MEDIAFAX are ca parteneri pe BRD - Groupe Societe Generale, Banca Carpatica, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, MAP- Masini Agricole Performante si Asociatia Profesionala AgroBiotechRom.

Codruta Gheorghe, director al directiei management relatii clienti persoane juridice al Bancii Carpatica, a prezentat produsele creditare care se adreseaza exclusiv agricultorilor, printre care Creditul Radacini, destinat achizitionarii de terenuri, premiat anul trecut, si Creditul Agricol, pentru finantarea activitatilor curente. Potrivit acesteia, aproape 25 la suta din portofoliul bancii infiintate in Sibiu este reprezentat de agricultura si industria alimentara.

Totodata, agricultorii prezenti au aflat detalii despre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Potrivit reprezentantului acestuia, Gheorghe Pana, de la infiintare fondul a emis 34.000 de contracte de garantie in valoarede 8,3 miliarde de lei. La finalul anului 2011, soldul creditelor garantate pe baza fondurilor sale proprii a fost de 1,25 miliarde lei, pentru 10.000 de clienti.

Federatia Tinerilor Fermieri din Romania (FTFR) isi propune sa devina reprezentantul oficial al sectorului agricol tanar si inovator constituind, totodata, si factorul de dialog social institutionalizat in relatia cu institutiile publice centrale, locale si europene, astfel incat reglementarile legale emise de acestea sa favorizeze realizarea obiectivelor, proiectelor si intereselor armonizate ale membrilor sai.

Federatia Tinerilor Fermieri din Romania are ca obiectiv principal promovarea unui sector agricol mai tanar si inovator, de a crea conditii bune de lucru si de viata pentru tinerii care doresc sa se initieze in agricultura si pentru cei care sunt deja "tineri fermieri".

FTFR va realiza acest lucru actionand ca un forum de comunicare si dialog intre tinerii fermieri din tara si cei europeni.

FTFR nu reprezinta si nu depinde de nicio ideologie politica si reprezinta toate categoriile de agricultori tineri si tineri interesati de un viitor in agricultura si zonele rurale.
de Dan Onescu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 14 mai 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter