SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFestival in Tara Oltului

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

De la Porumbacu de Jos, Racovita, Sebesu de Sus, Porumbacu de Sus, Cirta, Avrig, Bradu, Boita, Boisoara si Titesti, au venit in acest an producatorii expozanti la Festivalul "Produse si Traditii in Ţara Oltului ", la fiecare dintre acestia putandu-se distinge foarte usor mandria ca pot arata sau pot oferi celor ce le viziteaza standul produse de calitate, apreciate la adevarata valoare, multe dintre acestea fabricate in cas[ sau in propria gospodarie. Duminica, la Porumbacu de Jos, lumea parca a uitat de conservanti si aditivi si, fie si numai pentru cateva ore, a dorit sa-si reaminteasca care e gustul adevarat al gemului de prune, al tocanitei de berbecut gatita la ceaun ori al sarmalelor cu mamaliguta, al branzei telemea fabricata doar din lapte de vaca sau oaie, ori a marului si castravetelui culese din livada si gradinuta de langa casa. De asemenea, si cei care inca mai apreciaza arta si mestesugurile traditionale, sub diversele sale forme de exprimare, au avut ce admira la festivalul Ţarii Oltului, mestesugari ori mici creatori fiind prezenti cu standuri expozitionale sau cu vanzare. Astfel, pe langa creatorii si colectionarii de tesaturi si alte elemente decorative, la manifestare au participat artisti pasionati de crosetat si confectionat obiecte vestimentare, iconari, decoratori de obiecte din sticla etc.

Cea mai mare afluenta de vizitatori a fost inregistrata la standurile unde s-au produs sau s-au vandut produse alimentare, mancaruri si bauturi. imbiati de miresmele degajate in atmosfera, vizitatorii s-au lasat destul de usor convinsi sa guste din tocanitele, preparatele din carne la gratar, gogosile sau placintele si bauturile oferite de multi dintre expozanti, astfel ca aici clientii s-au perindat in numar mare, pe tot parcursul actiunii.

De succes s-a bucurat si partea folclorica a festivalului, vizitatorii iubitori ai acestui gen avand ocazia de a asista la un adevarat "spectacol maraton ", divers si complex, sutinut de ansambluri si grupuri folclorice de adulti si copii din mai multe localitati ale regiunii.

Prietenii bretoni au participat la festivalul Ţarii Oltului

Pentru prima data, la aceasta manifestare a participat si un grup de oaspeti din zona de nord-vest a Frantei , de la sud de orasul Saint Brieuc (Bretania). Din delegatia bretona au facut parte patru primari ai unor comune (Thibaut Guignard- Ploeuc sur Lie, Francoise Le Fur- Bodeo, Anne Henry- L'Hermitage Lorge si Annie Simon- Saint Gildas), consilieri locali si comunitari, viceprimari, reprezentanti ai unor asociatii neguvernamentale franceze, precum si Ansamblul Folcloric Guedennes din comuna Plaintel.

Participarea grupului francez la festival, precum si prezenta acestuia in Ţara Oltului, reprezinta activitati ce au fost cuprinse in cadrul Proiectului LEADER transnational "Cartoful, ambasadorul teritoriului nostru ", derulat de Asociatia Grupul de Actiune Locala "Ţara Oltului " si partenerul francez, GAL Pays Sud de Saint Brieuc.

Oaspetii din Bretania au avut standul propriu in cadrul festivalului, unde au facut promovare pentru cartea "Cartoful, ambasadorul teritoriului nostru " (un ghid turistico- culinar romano- francez, editat in cadrul proiectului de parteneriat transnational). De asemenea, au fost popularizate cateva din cele mai importante evenimente organizate in localitatile din teritoriul lor, au oferit spre testare cidru si galette (doua dintre cele mai cunoscute produse locale) si au impartit brosuri cu detalii despre regiunea de provenienta.

in cadrul programului artistic organizat la aceasta editie a festivalului, Ansamblul Folcloric Guedennes din comuna Plaintel a prezentat mai multe suite cu dansuri bretone, cele doua "reprize " de folclor autentic fiind rasplatite cu aplauze calduroase din partea publicului. De altfel, in cateva randuri, diversi spectatori s-au "lasat antrenati " in dansurile prietenilor din Bretania, atmosfera creata fiind cu adevarat destinsa, de buna dispozitie.

Comuna Racovita a castigat Marele Premiu

Cum s-a intamplat si la celelalte editii, Festivalul "Produse si traditii in Ţara Oltului " a avut si un caracter competitiv. Pe parcursul celor cateva ore de desfasurare, un juriu special pregatit si desemnat a evaluat fiecare stand si expozant, a testat produsele si a evidentiat fiecare element constitutiv, pentru ca, la final, sa poata alcatui o ierarhie a acestei editii. De aceasta data, Marele Premiu al festivalului a fost acordat comunei Racovita, ce a impresionat juratii prin marimea standului, bogatia, diversitatea si complexitatea acestuia, precum si datorita numarului mare de participanti si a amenajarii acestuia.

Organizatorii au mai acordat si cateva Diplome de Excelenta, unor participanti ce s-au evidentiat in mod deosebit, precum si Diplome de participare, tuturor expozantilor.

Pentru oficierea festivitatii de premiere, pe scena special amenajata pentru festival au urcat primarul comunei gazda, Ioan Strava, presedintele Asociatiei GAL "Ţara Oltului ", Iuliana Turi, reprezentantul legal al GAL-ului, Camelia Limbasan, membrii Consiliului Director, Constanta ~tefan si Florin Lazariciu, precum si conducatorul delegatiei franceze, Thibaut Guignard.

Editia a VII-a a Festivalului "Produse si Traditii in Ţara Oltului " a fost organizata de Asociatia Grupul de Actiune Locala Ţara Oltului, cu sprijinul si implicarea deosebita a Primariei comunei Porumbacu De Jos si cu ajutorul mai multor sponsori sau colaboratori.
de Dan Francu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 07 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 11 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter