SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFestivalul hartibacenilor la Merghindeal

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Amanat din cauza timpului nefavorabil dar mai ales din lipsa banilor, "Festivalul Hartibacenilor ", aflat la a V-a editie, a fost prilej de mare sarbatoare pentru locuitorii comunei Merhindeal veniti cu mic, cu mare sa vada spectacolul oferit de cele 10 formatii de jucatori si cantareti .

Festivalul a avut loc in parcul localitatii, un cadru minunat pentru asemenea manifestari , din pacate nu foarte dese.

in deschidere, participantii la festival au fost salutati de reprezentantii organizatorilor, respectiv Radu Marius Curcean presedintele asociatiei "Valea Hartibaciului, Vasile Radu primarul comunei Merghindeal si Ionel Dragoman directorul Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " din Agnita. Presedintele asociatiei a multumit domnului Marcel Adrian Piteiu ,directorul general al Romgaz care a sponsorizat acest festival.

Presedintele a omis sa mentioneze ca "Festivalul Hartibacenilor " ca si alte manifestari culturale din aceasta zona nu sunt luate in considerare de catre comisia de cultura a Consiliului Judetean Sibiu.

in aplauzele spectatorilor au urcat apoi pe scena dansatorii din Merghindeal , formatie infiintata in 2009, ca urmare a dorintei de a participa la acest festival si la alte manifestari similare. Au urmat apoi formatiile artistice din Barghis, Rosia, Chirpar, Fofeldea, Nocrich, Marpod, Retis, Noistat, si Agnita.

Avand drept scop principal revitalizarea folclorului de pe Valea Hartibaciului, a V-a editie a demonstrat ca acest lucru este posibil prin implicarea unor oameni de suflet care stiu ce este intr-adevar valoros si trebuie cultivat.

Timp de peste trei ore spectatorii au aplaudat tinerii jucatori care au evoluat pe ritmuri de jocuri hartibacene , sarba, invartita, purtata, hategana, rara dar si o suita de jocuri din zona Rupea prezentata de jucatorii din Marpod sau Braul de la Fagaras prezentat de fetele din Retis

Alaturi de instructorii care au mai evoluat pe scena festivalului, Ioan Sarbu, Ioan Tarchila, Ioan Baciu, Nicolae Secere, Achim Mihulet, la aceasta editie profesoara Laios Sorita, din comuna Rosia, a prezentat un grup vocal cu cantece si strigaturi de nunta, din satul Nou, de autentica valoare.

Festivalul a fost onorat de indragitul instrumetist din Merghindeal, Cornel San care a interpretat la clarinet o suita de cantece de pe Valea Hartibaciului ce au aprins calcaiele jucatorilor care fara programare, au umplut scena intr-o invartita si hategana nebune.

Furati de ceea ce se intampla pe scena, spectatorii s-au trezit cu o scurta rapaiala de ploaie de vara, care a intrerupt pentru cinci minute frumosul spectacol , reluat apoi de ansamblul "Cununa " din Agnita care a incheiat, in ropote de aplauze, aceasta editie a festivalului realizat de primariile de pe Valea Hartibaciului pentru locuitorii acestei zone.

A VI- editie a festivalului va fi organizata in 2011 la Caminul Cultural al comunei Birghis. Ansamblul acestei comune a fost prezent la toate editiile si suntem convinsi ca festivalul va fi si de aceasta data un succes.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 09 iunie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter