SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFestivalul International de Teatru la puterea 350

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

De ce merita sa te afli in Sibiu in perioada Festivalului International de Teatru? Fiecare dintre noi isi construieste raspunsul in functie de preferintele pentru muzica sau teatru, pentru spectacolele de strada sau pentru conferinte cum nu ai prilejul sa asculti oricand. Ei bine, eu cred ca merita sa te afli la Sibiu in perioada festivalului pentru ca fie soare, fie ploaie, spectacolul invinge vremea; pentru ca zidurile vechi ale cetatii intineresc sub lumina focului si a reflectoarelor, sub povara sutelor de actori si costume, sub povara acrobatiilor; pentru ca descifrezi pasiunea latina intr-un flamenco sau patima artistului intr-un desen mural. Cu toate acestea ne reintalnim timp de zece zile, de vineri, 28 mai, pana duminica, 6 iunie, la cea de-a XVII-a editie a Festivalului. Editia 2010 se desfasoara sub genericul "intrebari".

Festivalul International de Te atru de la Sibiu si Teatrul National "Radu Stanca " se bucura de sprijinul celor mai importante structuri oficiale Roman esti si europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii si Patrimoniului National care, alaturi de Consiliul Local, este principalul finantator al acestui eveniment. Festivalul Intern ational De Teatru de la Sibiu este sprijinit de Presedintia Romaniei, Consiliul Judetean Sibiu, Comisia Europeana, de centrele culturale si ambasadele tarilor acreditate in Romania, de retele internationale, dar si de sponsori privati.

Festival pe timp de criza

5,6 milioane de euro este bugetul Festivalului International de Teatru din acest an. Din acesti bani, doar 1,6 milioane euro trec prin vistieria Teatrului National "Radu Stanca", restul reprezentand contributii ce merg direct la partenerii de organizare ai evenimentului. De unde vin banii? Primaria si Consiliul Local Sibiu asigura 1 milion de euro, Ministerul Culturii - 360.000 euro, Institutul Cultural Roman - 50.000 euro, UNITER - 50.000 euro, iar Consiliul Judetean Sibiu - 15.000 euro. in consecinta, contributia financiara publica a Romaniei se ridica la 1,6 milioane euro si se situeaza, de exemplu, sub cea a Japoniei, care asigura 1,8 milioane euro din bugetul total al festivalului.

Cum se organizeaza un festival de asemenea anvergura pe timp de criza? " Noi am incheiat parteneriate cu structuri credibile care sa nu-mi spuna in ultimul moment ca nu mai pot asigura sprijinul promis. Am incercat sa aratam ca e posibil ca in perioade de criza sa faci chiar mai multe lucruri decat intr-o perioada normala din punct de vedere financiar", spune Constantin Chiriac, directorul FITS. Åi totusi, FITS are putin de suferit din cauza crizei financiare: numarul zilelelor de festival a fost redus de la 11 la 10. "in luna ianuarie, festivalul avea cu zece spectacole in plus, cu o zi mai mult, dar am considerat ca putem renunta la ziua de joi fara sa renuntam la calitatea evenimentelor", precizeaza Constantin Chiriac. Åi pentru ca vorbim de criza, trebuie spus ca organizatorii au doar doua temeri: sa nu fie vremea potrivnica si sa nu se inchida aeroporturi, astfel incat prezenta unor companii de spectacol sa fie pusa sub semnul intrebarii.

Premiere

Un targ de carte, un eveniment marca Dan Perjovschi, un concert in Sinagoga din Sibiu, se numara printre evenimentele inedite ale FITS 2010. Astfel, in timp de patru zile, in 27-31 mai, festivalul ne invita in lumea cartii: Sibiu Bookfest va fi organizat in Piata Mica si, pe langa volumele in format tiparit, promite o oferta bogata de carte in varianta electronica, precum si intalniri cu nume grele ale culturii contemporane de la Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu la Ruxandra Cesereanu si Dan C. Mihailescu.

Sibianul Dan Perjovschi raspunde prezent in festival si deschide expozitia "Fara intrebari fara raspunsuri", care "mobilieaza" curtea interioara a Teatrului National "Radu Stanca". Dintre productiile de exceptie care momesc sibienii si turistii in salile de spectacol, mentionam doar trei: "inchisoarea de oase " si "Oda progresului ", de Eugenio Barba, "intrebari", de Peter Brook.

Focus pe spectacolul strazii

Asa cum ne-am obisnuit de la editiile precedente ale festivalului, muzica, dansul, acribatiile, efectele pitortehnicie, creaturile marine, corobiile si personaje zburatoare ne vor momi pe strazile Sibiului. Anul acesta, dimensiunea spectacolele de strada este mai pronuntata decat in alti ani, asa ca la sfarsit de saptamana vom avea parte chiar si de zece evenimente in centrul istoric al Sibiului. " Aceste specacole de strada sunt cadoul pe care il facem sibienilor, celor care nu isi permit sa cumpere un bilet, celor care nu au intrat niciodata intr-o sala de spectacol. Dorim sa aducem miracolul langa omul de rand pentru ca cel mai mare efort financiar din Romania il face comunitatea locala", adauga directorul FITS.

 in consecinta, in cele zece de festival ne vom intalni cu "Indieni", "Canguri" si "Nebunatici ai muntilor", in timpul zilei, iar serile ne vom atinti privirile spre personaje fantastice in Piratii" si spre soldati suspendati, la inaltime, de o macara, vom traversa "Coridorul de foc" sau vom asculta orchestre suspendate la inaltime. De asemenea, in cadrul spectacolelor de strada le vom tine pumnii romanilor de la Xtreme in timp ce vor sfida gravitatia prin acrobatii executate pe fatada Hotelului Ramada. Azi tot in centrul Sibiului, ne vom intalni cu cateva dintre cele mai populare trupe romanesti: Holograf, Cargo, Zdob si Zdub si Directia 5.

Biletele pentru spectacole din festival pot fi achizitionate de la Agentia teatrala din Sibiu si online pe www.sibfest.ro. Pretul unui bilet se incadreaza intre 5 lei si 30 lei, in functie de spectacol.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 26 mai 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter