SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Festivalul "Toamna baroca la Avrig "- un plus de valoare

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Chiar daca frigul patrunzator si ploaia rece au "contribuit " din plin astfel incat, cel putin in prima parte a zilei, numarul participantilor a fost mai redus ca la editia precedenta, organizatorii au reusit prin programul propus sa ofere si de aceasta data, un festival reusit, cu multe momente a caror valoare a fost cu adevarat foarte mare, unanim apreciate. Una peste alta, editia din acest an a manifestarii a adus un plus calitativ, realitate ce da mari sperante celor ce s-au ocupat de organizare, in ceea ce priveste dorinta si telul acestora de a crea un eveniment emblematic, de anvergura nationala.

Festivalul "Toamna baroca la Avrig " a fost organizat de Primaria si Consiliul Local Avrig (prin Muzeul orasului Avrig si Centrul de Informare Turistica Avrig) si Asociatia " Prietenii Avrigului ", in parteneriat cu Consiliul Judetean Sibiu, Fundatia Samuel von Brukenthal si Biblioteca Oraseneasca din Avrig. Cotidianul TRIBUNA a fost partener media al acestui eveniment.

Printre cei ce au raspuns invitatiei organizatorilor si au participat la aceasta editie a festivalului s-au aflat si sapte oaspeti francezi din Plerin Sur Mer (Bretania), prieteni mai vechi ai avrigenilor si ai Avrigului, personalitati din viata politica, academica si culturala a Sibiului, reprezentanti ai partenerilor si colaboratorilor celor ce s-au ocupat de organizare, diversi alti invitati.

N-au lipsit nici oamenii simpli, avrigeni dar si oameni veniti de la Sibiu, Orasul Victoria, Fagaras, ori din alte localitati apropiate, tineri si mai putin tineri, numarul total al celor prezenti depasind cateva sute.

Expozitie de sculptura

"Toamna baroca la Avrig ", editia 2010, a debutat cu vernisajul expozitiei de sculptura realizata de cunoscutul artist plastic Dinu Campeanu. Expozitia a fost amplasata in sala de festivitati a Complexului Baroc Brukenthal (zona Oranjerie), loc unde, de altfel s-au desfasurat cele mai multe dintre activitatile incluse in programul festivalului.

Sculptorul a prezentat iubitorilor de arta prezenti cateva din cele mai reprezentative lucrari ale sale, marea majoritate fiind miniaturi ale unor opere monumentale, amplasate in foarte multe locuri din tara, dar si in strainatate.

in deschidere, a vorbit celor prezenti reprezentanta organizatorilor, Maria Grancea (domnia sa a fost amfitrionul intregului festival), ce a adresat un scurt cuvant de salut si a facut o succinta prezentare a evenimentului. Apoi, criticul de arta Maria Olimpia Tudoran Lungan a vorbit celor prezenti despre artistul Dinu Campeanu si operele sale. Din cuvantul criticului de arta, am retinut urmatorul pasaj: "Personalitate distincta si complexa a sculpturii Romanesti contemporane, Dinu Campeanu este conoscut deopotriva prin arta sa monumentala, cat si prin sculptura de mici dimensiuni. Sculpturile sale monumentale, de anvergura, destinate implantarii in mediul ambient, intr-o relatie spatiala fundamentala, releva o inclinatie spre constructie, severa, sobra, prin structuri integrate armonios, intr-un tot de expresie continua, ce indeamna privitorul la o stare de meditatie. Exista la Dinu Campeanu un apel la traditie, la un arhaic neostentativ, filtrat prin conceptia sa originala. Repertoriul tematic al artistului este compus cu precadere din cicluri, sculptorul reluand cateva teme dragi (Fereastra, Stupi, Rod, Aripi-Zbor, In memoriam etc) in noi si noi variante, permanent imbogatite prin concentrarea sau dezvoltarea ideilor, prin simplitatea percutanta a simbolisticii lor. "

La randul sau, primarul Avrigului, Arnold Gunter Klingeis si-a manifestat bucuria si satisfactia ca orasul gazduieste asemenea manifestari si a mentionat ca sustinerea unor actiuni similare va reprezenta o priortate si in viitor.

inainte de a invita participantii la un tur al expozitiei, Dinu Campeanu a multumit organizatorilor pentru invitatia de a-si vernisa o expozitie in cadrul festivalului baroc si si-a exprimat dorinta si deschiderea de a colabora cu acestia si in viitor.

Teatru si dans la festivalul baroc

Cel de-al doilea moment inclus in programul festivalului de la Avrig a fost spectacolul de Teatru sutinut de trupa "Am fi teatru?!... " a Şcolii cu clasele I-VIII din comuna Carta. Micii elevi actori, laureati la mai multe concursuri de gen judetene si nationale, au interpretat in fata spectatorilor piesa "Beatrice in Ţara Minunilor ", un spectacol original, dar care are la baza mai multe opere cunoscute. Calitatea deosebita a actului artistic, precum si dezinvoltura si siguranta de care au dat dovada copiii in timpul interpretarii, au impresionat spectatorii, aplauzele de la final rasplatind, cu varf si indesat, aceasta evolutie deosebita. Copiii din Carta au avut-o alaturi pe prof. Iuliana Turi, una dintre coordonatoarele trupei, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Carta, ce la finalul reprezentatiei a multumit pentru aplauze si ovatii si si-a exprimat mandria si satisfactia de a fi prezenta la o asemenea manifestare.

Demonstratia de dans, oferita de sibienii de la Åžcoala de dans FOREVER DANCE, a constituit urmatorul punct al programului. Recitalul tinerilor sibieni a incantat publicul, cele cateva dansuri clasice interpretate cu maiestrie deosebita fiind, de fiecare data, rasplatite cu aplauze si felicitari.

Imediat dupa momentul coregrafic, trupa sibiana SOL a prezentat un scurt recital de muzica baroc interpretata la chitara si mandolina. (Cei doi membri ai trupei au fost prezenti la Avrig pe toata durata festivalului si au sustinut microrecitaluri in diverse locatii ale complexului.)

Camerata Barocco- incantare pentru melomani

Cum era si normal, organizatorii au pregatit pentru aceasta editie a sarbatorii si un concert de muzica baroca. Acest moment a fost sustinut de Ansamblul Camerata Barocco al Filarmonicii de Stat din Sibiu (solisti Rafael Butaru - vioara, Mihaela Tuța - viola, Teodora Carciumaru - clavecin), acelasi ce a fost invitatul avrigenilor si la prima editie a festivalului. Pentru multi, a fost momentul in care "bateriile " au fost reincarcate, partea programului pentru care si-au dorit in mod deosebit sa participe la acest festival. Programul prezentat de Camerata Barocco a cuprins interpretarea a cinci opere clasice, create de diversi compozitori ce s-au facut cunoscuti prin aplecarea deosebita spre muzica baroc.

Foc, muzica si lasere in gradina baronului Brukenthal

Odata cu sosirea serii, au "intrat in scena " si tinerii sibieni din Grupul Crispus. Åži ei invitati pentru a doua oara la aceasta manifestare, au reusit sa demonstreze, din nou, ca jongleriile cu focul pot da nastere unui adevarat spectacol, daca te pricepi. Cateva minute bune cei prezenti ai asistat cu incantare la programul oferit de Crispus, "impletirea " jocului cu focul, a muzicii si dansului fiind cu adevarat fascinanta. Imediat dupa sibieni, cei de la Conexiuni (echipa ce a asigurat sonorizarea si luminile, in interior si exterior, pentru inregul festival) au demarat programul "Arc peste timp ", un splendid spectacol de lasere, lumini si muzica. Aproape un sfert de ora, gradinile Complexului baroc de la Avrig au fost inundate de culoare, fum si lumina laserelor, efectele si formele proiectate fiind o adevarata incantare pentru privirile si sufletele spectatorilor. A fost pentru prima data cand la Avrig s-a organizat un asemenea spectacol, dar, dupa reactiile si aplauzele celor prezenti, cu siguranta ca nu va fi ultima data, trupa Conexiuni devenind, probabil, un colaborator si pentru viitoarele manifestari artistice organizate la Avrig.

La final, BAL

Balul Baroc, a incheiat si in acest an festivalul "Toamna baroca la Avrig ". Aceasta ultima parte a programului a fost deschisa de demonstratia de dans de societate oferita cu mare maiestrie de trupa de dans a Casei de Cultura din Orasul Victoria, dupa care, a urmat o lupta cavalereasca, in cadrul careia doi neinfricati luptatori au demontrst ca manuirea sabiilor nu le este straina. Deschiderea balului a fost anuntata de primarul Arnold Gunter Klingeis, care, dupa ce a asistat la o parada a celor mai frumoase costumatii baroc, s-a alaturat participantilor in ringul de dans. Festivalul s-a incheiat tarziu in noapte.

in loc de concluzii...

in ciuda crizei financiare destul de acute, avrigenii au reusit si de aceasta data sa demontreze ca, prin munca multa si serioasa, se pot organiza evenimente memorabile, de reala valoare, care pot "tine piept " oricand, se pot compara cu manifestarile de gen desfasurate in alte locuri. Chiar daca nu intreg programul festivalului are o legatura clara cu barocul si multituninea de forme si aspecte in care acest curent a fost exprimat, s-a putu evidentia scopul principal al organizatorilor, si anume acela de a promova si de a readuce in atentia opiniei publice, a autoritatilor locale si nationale, dar si a locuitorilor Avrigului, acest complex baroc unic in Romania, printr-un eveniment cultural inedit.
de Dan Francu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 11 octombrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter