SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING`Filmele de pe Discovery sau National Geographic sunt interesante, dar facute dupa o reteta. Autorul este cel mai important!`

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

In doar cateva zile la Sibiu incepe cel mai important festival de film documentar din Romania, si unul dintre cele mai mari din Europa. L-am intrebat pe directorul festivalului, Dumitru Budrala, ce surprize a pregatit si ce asteptari are de la editia din acest an.

Reporter: Din cate tin eu minte, anul trecut filmul despre parintele Arsenie Boca a fost cel mai vizionat din festival. La ce film sau filme considerati ca ar trebui sa ne asteptam anul acesta sa atinga un record de audienta?

D. B: Da, anul trecut a fost o surpriza placuta prezenta masiva la acel film, au mai fost situatii cand oamenii stateau si pe scari, la editiile precedente, la editia din anul acesta nu stiu ce sa spun, vom vedea.

Rep.: AFF a crescut de la an la an si de la editie la editie. Ce aduce in plus editia din acest an, cum poate evolua de aici inainte festivalul, mai ales ca a devenit anual? Mai tineti minte, cu aproximatie, cati spectatori au fost la prima editie si cati au fost anul trecut?

D.B: Dorim in continuare, asa cum s-a vazut in cei 19 ani de cand dureaza Astra Film, sa pastram festivalul la scara umana, sa aratam filme bune, sa discutam despre " ce este un film bun`; filmele trebuie sa fie dezbatute, gustate chiar si la un pahar cu vin, sa formulam si sa re-formulam ceea ce este cinema- ul adevarat. Da, festivalul a crescut in timp si a devenit un popas obligatoriu pentru cineasti si pentru cinefili, pentru iubitorii de film documentar adevarat.

Tot ce se prezinta la AFF12 este proaspat. Filmele, subiectele filmelor documentare prezentate in cadru festivalului sunt actuale, sunt recente. Daca in ’93 au fost cam 300 de spectatori, la editia din 2011 fost aproximativ 70000 de spectatori. Nu stiu cum va evolua in continuare. Decoamdata, suntem concentrati pe AFF 2012, sper insa sa avem in continuare resurse sa concepem un AFF atractiv.

Rep.: Care sunt temele si atractiile principale?

D. B.: Anul acesta la AFF12 avem o serie de masterclasuri: masterclass `Profesia de documentarist` - tinut de renumitul documentarist Peter Lom; masterclass-ul `Documentarul de investigatie` – vor prezenta jurnalistii Adrian Mogos si Sorin Ozon de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie iar discutiile vor fi moderate de jurnalistul Mircea Toma; masterclass-ul de documentar social `Roma stories` la care vor tine prelegeri cunoscutii sociologi si antropologi Vintila Mihailescu si Alfred Bulai; prelegerea tinuta de profesorul american Kathleen Laraia McLaughlin cu tema " Tendinte actuale in fotografia documentara`; masterclass-ul " Docstories Black Sea` sustinut de Tue Steen Muller-consultant international in productie de film documentar, initiatorul si fost director al European Documentary Network, Rick Minnich din S.U.A., absolvent al celebrei Columbia University si autor de filme premiate pretutindeni in lume, Goran Radovanovic- filozof, scenarist, regizor si producator a unor documentare de referinta a ultimelor trei decenii. De asemenea vor fi si alte cateva sesiuni deschise pe tema filmului documentar. 97 de filme vor fi prezentate in cadrul Astra Film Sibiu 2012 dintre care 83 se vad in premiera in Romania. Sectiunea EcoCinematogrAFF, prin cele noua filme ce vor fi prezentate la AFF, extinde viziunea noastra asupra poluarii; despre mutilarea naturii de catre colosii industriali, despre alimente modificate genetic si despre deseurile nebiodegradabile. Apa este principala tema la Astra Film Junior, care se va desfasura intre 15 si 18 octombrie, in paralel cu Astra Film. Pentru prima oara, pe langa educatia cinematografica si culturala, elevii vor avea parte si de educatie ecologica, cu ajutorul filmului documentar.

In cadrul acestui program vom prezenta in premiera serialul `Esperanto- Copiii apei`, de Cecile Ruiz si Alexis Even. Fiecare din cele patru episoade ale serialului prezinta un copil care se confrunta cu o problema legata de apa, din cele patru colturi ale Atlanticului, si anume: din Bretania, Senegal, Maroc si Guadelupa. Aceasta problema a copiilor care se confrunta cu apa este redata prin filmele: Arthur si algele verzi; Stanislav si padurea de mangrove; Rachid si seceta; Clyd si coralii. Fiecare din cei peste 5000 de elevi ce vor participa la Astra Film Junior poate deveni un Esperanto - un erou care poate salva planeta albastra.

Rep: In fiecare editie, foarte importanta este atmosfera care ia nastere infoaierul Casei de Cultura. Cine va intretine atmosfera in acest an, la ce surprize, la ce invitati sa ne asteptam?

D. B: O sa avem muzica live la Astra Film, cele mai appreciate trupe de muzica alternativa din Cehia: Floex si DVA, dar si trupe romanesti: Zmei Trei, Trei Parale, Avant’N’Gard, Anton Pann, etc.

Rep.: De ce este important pentru sibieni sa vina si sa vada filmele documentare prezentate la Astra Film? Care este diferenta intre documentarele pe care le vedem zilnic pe Discovery Channel, Animal Planet sau National Geografic si cele prezentate in timpul festivalului?

D. B.: Autorul este cel mai imortant lucru intr-un film documentar. Vedem zilnic pe Discovery Channel, Animal Planet sau National Geografic filme foarte interesante, dar aceste filme sunt facute dupa o reteta; acest tip de documentare nu au semnatura, nu sunt filme de autor, prin urmare, pot fi facute de oricine. Este adevarat ca sunt filme care ne informeaza, dar in egala masura ne pot si manipula. Pe o voce din off, adaugi o sucesiune de imagini, sigur ca poti sa manipulezi fiindca telespectatorul nu are nici un instrument prin care sa verifice justetea optiunii autorului, in ce masura acele imagini sunt evocatoare, in ce masura autorul spune adevarul. Ceea ce consider eu ca este filmul, documentarul, cinematografia este amprenta, este semnatura autorului.

Cea de-a XII-a editie a ASTRA FILMFESTIVAL va avea loc intre 15 si 21 octombrie. In total, vor putea fi vazute 80 de filme din 25 de tari. In competitie au fost inscrise, in total, peste 1000 de filme din 54 de tari. AFF este cel mai vechi festival international de documentar din Romania si cel mai amplu de acest gen din aceasta parte a lumii.
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter