SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Final pentru Proiectul European "CultTour "

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Activitatile incluse in cadrul acestei conferinte, ce a marcat finalul proiectului, au oferit celor prezenti posibilitatea de a se familiariza cu scopul si obiectivele " CultTour" , de a afla detalii despre asteptarile, rezultatele obtinute, impact, bilantul implementarii proiectului. De asemenea, cativa dintre specialistii si expertii implicati in proiect au prezentat expuneri referitoare la rezultatele fiecarui pachet de lucru, s-au promovat modelele de buna practica din cadrul acestuia, au participat la sesiuni de discutii referitoare la derularea si sustenabilitatea proiectului. O parte distincta a conferintei a fost rezervata discutiilor despre identificarea posibilelor solutii care sa permit[ continuarea activitatii (partenerii au numit acest pas " CultTour 2" ), astfel incat toate rezultatele obtinute in urma desfasurarii proiectului sa poata fi folosite prin implementarea efectiva a unor masuri si proiecte. S-a discutat chiar si despre posibilitatea continuarii proiectului la nivel regional si implicarea in alte proiecte similare cu temele proiectului " CultTour" etc.

La Conferinta Finala " CultTour" de la Avrig au participat, printre altii, reprezentantii echipei de proiect a orasului Avrig (lider al proiectului), reprezentanti ai Guvernului Romaniei (Ministerul Turismului- Autoritatea Nationala pentru Turism, Ministerul Fondurilor Europene), responsabili ai unor autoritati publice locale si regionale, reprezentanti ai administratiilor locale din zona, ambasadori ai turismului romanesc, invitati ai sectorului politic romanesc, responsabili din partea unor institutii academice locale si regionale, oameni de afaceri si diversi factori de decizie din domeniul turismului, reprezentanti ai partenerilor europeni ai proiectului, diversi experti si consultanti.

9 parteneri din sase state europene

" CultTour- Patrimoniul cultural ca punct de interes major in dezvoltarea turismului sustenabil" este cel mai important proiect european in care s-a implicat actuala conducere administrativa a orasului Avrig. Prin intermediul acestui " instrument" european, echipa Avrigului si-a propus sa dezvolte o strategie pentru protectia si valorificarea mostenirilor culturale (arhitectura, parcuri, resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, Muzeul Gheorghe Lazar si intregul oras natal memorial), dandu-le astfel o folosinta moderna in turismul national si european.

Orasul Avrig a avut rolul de lider al proiectului, ceilalti 8 parteneri provenind din 6 tari ale Uniunii Europene (Complexul Muzeal National Astra Sibiu si Fundatia Samuel von Brukenthal, Sibiu- Romania, Universitatea pentru Åžtiinte Aplicate din Krems si Universitatea de Åžtiinte Agricole din Viena- Austria, Universitatea Tehnica din Berlin- Germania, orasele Alexandroupolis- Grecia, Apuglia- Italia si Veliko Tarnovo- Bulgaria.)

Fosta Resedinta de Vara a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig este unul din cele patru situri pilot ale proiectului " CultTour" .

Proiectul a debutat la inceputul anului 2011 si se va incheia, in mod oficial, la 30 iunie 2014. Valoarea totala a acestuia a fost de peste 2,5 milioane euro.

" CultTour" - solutii pentru turismul sustenabil

La conferinta de presa organizata in cadrul evenimentului, primarul orasului Avrig, Arnold Gunter Klingeis a mentionat ca, datorita rezultatelor derularii proiectului " CultTour" , acum se pot prezenta anumite solutii prin care turismul din partea de sud est a Europei sa aib[ o sansa cat se poate de reala spre o dezvoltare sustenabila. " Prin acest proiect, am analizat patru modele nationale (Avrig- cu fosta Resedinta de Vara Samuel Von Brukenthal si orasele Alexandroupolis- Grecia, Taranto- regiunea Apuglia-Italia, Veliko Tarnovo- Bulgaria)si datorita proiectului <> acum putem prezenta solutii prin care aceste comunitati sa devina modele pentru dezvoltarea turismului sustenabil. Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea unei comunitati care sa incerce sa valorifice potentialul integrat si sa-l puna pe Harta Europei." , a spus edilul sef avrigean.

Masterplan turistic pentru Avrig

Prin Proiectul European " CultTour" , pentru Orasul Avrig a fost realizat un Masterplan turistic, prin care au fost identificate aproape 50 de posibile proiecte ce ar putea fi desfasurate aici si in zona imediat apropiata, astfel incat potentialul divers al zonei sa fie factorul ce ar putea duce la o dezvoltare turistica model pentru Europa. Prin acest instrument (Masterplanul touristic), sunt atinse trei mari sectoare (experienta cultural, experienta in natura si general[), ce pot pune in valoare maxima orasul si regiunea.

Astfel, studiul realizat propune ca pe domeniul Palatului Brukenthal sa fie realizat un centru cultural-misionar, o scoala de turism, iar gradinile complexului sa fie exploatate ca sursa sau resursa pentru desfasurarea unor evenimente cultural- peisagistice istorice, scoala de gradinarit. De asemenea, in Avrig ar putea fi revitalizate atelierele mestesugaresti, locul ar putea fi inclus intr-un circuit al personalitatilor locale si nationale, ar putea fi dezvoltat agroturismul (cu multitudinea sa de activitati), iar evenimentele culturale, de traditii si obiceiuri, ar putea fi dezvoltate.

O alta parte a strategiei pentru Avrig se indreapta spre exploatarea potentialului natural (ape, paduri, munti etc). Aici s-ar putea dezvolta sporturile nautice (de performanta sau de agrement) pe lacul de acumulare de pe raul Olt, s-ar putea revitalize baza de tratament de la " Lacul sarat" , ar putea fi realizate parcuri de aventura, partii de schi, trasee tematice sau sportive prin paduri, un parc gen " wildlife" etc.

Printre proiectele generale ce sunt propuse prin masterplan se afla realizarea unor puncte turistice intermodale, a unei retele de trasee cicloturistice, construirea unui hotel de lux si a unui centru pentru camping, rulote , corturi, initierea unui brand regional (Made in Ţara Oltului) si reconfigurarea mai multor spatii publice.

" Oaspeti de lux" la Conferinta Finala " CultTour"

Printre cei ce au raspuns invitatiei organizatorilor si au participat la lucrarile conferintei au fost si patru personalitati ce poarta titlul onorific de " ambasador al turismului romanesc" . Astfel, pentru a doua oara in acest an, au fost prezenti la Avrig Ovidiu Lipan Ţandarica, Constantin Chiriac, Nicolae Voiculet si Dorin Dumitru Prunariu. Acestia s-au aratat foarte incantati sa participe la acest eveniment, au felicitat actuala conducere administrativa a Avrigului pentru implicarea in Proiectul " CultTour" si au promis ca, prin diverse mijloace, vor promova orasul si zona. (Seara, cu prilejul dineului oficial, naistul Nicolae Voiculet a sustinut un recital extraordinar, parte a recent lansatului proiect " Romania din inima ta" .)

***

Ce-a de-a doua parte a Conferintei Finale " CultTour" s-a desfasurat miercuri, 4 iunie, la Complexul Muzeal National ASTRA din Sibiu, unul dintre partenerii din cadrul proiectului. (D.F.)
de Dan Francu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 10 iunie 2014






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter