SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Fiscul asmute legea pe conturile datornicilor

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Numarul popririlor facute de catre Fisc in judetul Sibiu este de doua ori mai mare decat numarul de popriri existente in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Directiei judetene de Finante Publice. Asta, in conditiile in care sumele recuperate in dosare de executare silite sunt in scadere evidenta fata de acum un an. Situatia nu este una aparte, iar popririle vor continua intr-un ritm cel putin la fel de alert si strict, in restul anului, dupa cum promit reprezentantii Directiei de Finante. 

Sarguinta cu care agentii Fiscului au trecut la recuperarea datoriilor a luat pe surprindere pe multi dintre patronii sibieni, care se plang ca statul ii forrteaza practic sa dea faliment, luandu-le putinii bani lichizi cu care abia reusesc sa multumeasca partenerii de afaceri. Pe de alta parte, reprezentantii staului arata ca, dimpotriva, lipsa de seriozitate a datornicilor a dus la inmultirea retinerilor la sursa.

"Retinerile la sursa se fac din cauza neseriozitatii contribuabililor care inregistreaza datorii. Ei sunt invitati de catre sefii administratiilor financiare la discutii, prin care sa arate cand si cum pot face plata datoriilor catre stat. Nu se tin insa de promisiune si este normal sa trecem la actiune", spune Grigore Popescu, directorul coordonator al Directiei de Finante Publice Sibiu, care precizeaza ca toate actiunile Fiscului se deruleaza sub semnul legii.

"Ma chinui sa ii fac pe toti sa priceapa ca Fiscul mi-a luat peste noapte banii din cont si sa ma inteleaga ca nu pot plati niciuna din facturile pe care le am. Ce ma fac insa cu marfa, ca, fara banul jos, furnizorul nu ma mai ajuta? Este ca si cum statul te-ar vrea mort acum, cand putini mai misca in economia asta", spune un patron al unei companii din domeniul comertului.

De altfel, relatia dintre contribuabil si stat pare sa se fi schimbat radical, in decurs de numai un an, lucru recunoscut de chiar seful Finantelor din Sibiu, Grigore Popescu. Astfel, in urma cu un an, doi, multe din dosarele de executare silita se inchideau la stadiul inaintarii somatiei de plata catre datornic. Acesta, impins de o oarecare constiinta civica sau de teama de blocare a conturilor sau de scoaterea la licitatie a bunurilor, mergea, cuminte, si isi platea datoria. Acum, insa, teama a disparut, fiind inlocuita probabil de resemnare si, in cazul mult mai multor dosare de executare silita, se ajunge la popriri asupra conturilor si la sechestre asupra bunurilor datornicului. Cu toate acestea, sustin reprezentantii Directiei de Finante, valoarea sumei recuperate prin retinerea din conturile bancare ale datornicilor nu a crescut spectaculos.

Potrivit datelor de la finele primului trimestru al acestui an, valoarea incasarilor din executari silite in urma popririlor era cu 28 la suta mai mare, comparativ cu aceesi perioada a anului trecut, crescand de la 8,7milioane lei, in martie 2009, la 11,1 milioane lei, in martie 2010. Cu toate acestea, suma totala incasata din executari silite in primul trimestru al acestui an, in urma popririlor, comunicarii somatiilor sau in urma scoaterii la licitatie a bunurilor datornicilor este in scadere. Astfel, la finele lui martie 2010, incasarile din executari silite, la nivelul jduetului Sibiu, au fost de 43,5 milioane lei, cu 39 la suta mai putin decat in martie 2009, cand Fiscul obtinea 71,7 milioane lei din executari silite. Diferenta se observa exact la capitolul incasari dupa comunicarea somatiei: doar 29,3 mil. lei la finele lui martie 2010, dupa aproape 60 mil. lei in urma cu un an (scadere de 51 la suta).


"Ponturi" dinspre banci

In miez de criza, firmele incearca sa supravietuiasca prin orice metode: amanand plata datoriilor catre stat, pentru a multumi furnizorii sau partenerii de afaceri si, in caz ca se ajunge la situatii extreme, prin relatiile personale din interiorul bancilor. Potrivit lui Grigore Popescu, nu sunt putini cei care isi golesc conturile inainte ca banca sa apuce sa puna in aplicare popririea asupra conturilor, comandata de Fisc. Aceste lucru este posibil din caza procedurii de lucru, explica directorul coordonator al Directiei de Finante. Astfel, autoritatile fiscale trimit ordinul de poprire catre sediul central al bancii unde datornicul are conturi. Pana sa ajunga insa ordinul intern de la sediul central al bancii, la filiale, trece insa o anumita perioada de timp, interval in care informatia are timp sa "respire".

"De aceea suntem si noi mai rigurosi in aplicarea legii, pentru ca stim ca suntem fentati", mai arata Grigore Popescu.

Timpul in care ordinul de poprire ajunge sa fie pus in aplicare, dupa ce pleaca din birourile din Sibiu ale Fiscului poate fi si de pana la doua zile.
de Laurentiu PARNICA


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 24 mai 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter