SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFocar de Hepatita la Casolt

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Alerta in Casolt, dupa ce medicii au descoperit un focar de hepatita acuta virala de tip A, care evolueaza inca de la sfarsitul lunii decembrie. in prezent, sunt 5 cazuri confirmate serologic si alte 8 sunt in investigatie, toate la copii dintr-o comunitate defavorizata.

Directia de Sanatate Publica Sibiu a intervenit in acest focar inca de la debut, in colaborare cu medicii de familie din localitate. Au fost instituite masuri antiepidemice curente, pentru a impiedica extinderea focarului. Astfel, dupa ce au fost depistate sursele de infectie s-a recurs la izolarea lor, s-a facut dezinfectie in scoala si in gradinita, a fost instruit personalul medico-sanitar, didactic si a personalului responsabil cu curatenia si dezinfectia curenta in colectivitati. De asemenea, au fost distribuite materiale din rezerva antiepidemica a DSP Sibiu - bandelete pentru examenul de urina, dezinfectante de suprafete si antiseptice pentru mainile personalului, manusi de unica folosinta si s-au recoltat probe de apa din focar. Mai mult, la inceputul lunii ianuarie 2011, peste 70 de copii care au intrat in contact cu cazurile sau care au frecventat comunitatea au fost vaccinati. La fel si 3 cadre didactice.

Cazuri noi

in ciuda masurilor luate de reprezentatii DSP, au mai aparut si alte cateva cazuri de imbolnavire, in focare familiale si printre colegii de joaca ai copiilor. Saptamana care a trecut, la Sectia de boli infectioase copii au mai aparut 4 suspiciuni de imbolnavire, iar in cursul acestei saptamani au fost indrumati catre serviciile de specialitate din Sibiu, alti 3 copii si un cadru didactic. in prezent sunt 8 cazuri aflate in curs de investigatie.

Echipa DSP, prin Compartimentul pentru Supraveghere Epidemiologica si Controlul Bolilor Transmisibile a efectuat deplasari in teren. S-a constatat ca sunt foarte multi factori care reduc eficienta masurilor antiepidemice in aceasta comunitate. Este vorba de faptul ca bolnavii izolati la domiciliu stau in conditii necorespunzatoare si constituie un pericol de raspandire a infectiei pentru familie si anturaj. De asemenea, colectarea deseurilor menajere se face deficitar, pentru ca lipsesc resursele materiale pentru serviciul de salubritate. Mai mult, aprovizionarea cu apa este defectuoasa. in focar, apa curenta este disponibila cu intermitenta, ceea ce face dificila igiena adecvata a mainilor, care este cea mai simpla metoda de intrerupere a transmiterii unei boli cu mecanism fecal-oral, numita " boala mainilor murdare ".

Spalatul pe maini, cea mai buna metoda de prevenire

DSP Sibiu a solicitat Primariei Rosia sa se implice in cel mai scurt timp pentru a gasi solutii la problemele care tin de competenta acesteia. DSP continua seria de masuri specifice: monitorizeaza triajul efectuat de catre medicii de familie, in colaborare cu mediatorul sanitar, prin examen clinic si de urina, la toti contactii de familie si din colectivitate saptamanal, supravegheaza dezinfectia curenta in unitatile de invatamant locale, catagrafiaza contactii de familie, pentru a se efectua inca o etapa de vaccinare, continua monitorizarea calitatii apei si intensifica masurile de informare-educare a parintilor, prin intalniri cu acestia si difuzarea de materiale informative despre hepatita A si igiena. Acestia trebuie sa inteleaga ca cea mai simpla metoda pentru a scapa de hepatita este sa se spele pe maini.

Pentru ca problema este una deosebit de grava, data fiind evolutia ei si faptul ca este vorba de o boala contagioasa, DSP Sibiu a instiintat si Prefectura despre focarul de hepatita din satul Casolt, comuna Rosia.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 21 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter