SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFost preot sibian, acuzat de antisemitism, reinhumat in Romania

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »


Un fost preot sibian, devenit scriitor, iar apoi si om politic maghiar, Nyír? József, a fost deshumat din Madrid, dus la Budapesta, de unde osemintele lui vor fi aduse pentru reinhumare in Romania, insotit de garda de onoare a Adunarii nationale maghiare. Nyír? József este, insa, acuzat de antisemitism si actiuni cu caracter terorist impotriva romanilor.

In 2007, in cadrul Festivalului Ars Hungarica de la Sibiu, una din zile a fost dedicata preotului bisericii romano-catolice din Sibiu, dupa cum a fost prezentat Nyír? József. Cinci ani mai tarziu, osemintele lui Nyír? vor fi aduse din Spania la Odorheiu – Secuiesc, in cadrul unor evenimente organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM), Fundatia Pro Odorheiu Secuiesc, Ambasada Ungariei si sub patronajul presedintelui Parlamentului de la Budapesta. Evenimentele fastuoase sunt programate pe 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice.

Institutul `Elie Wiesel`: nu e oportuna actiunea

Nyír? József s-a nascut in 8 iulie 1889 la Jimbor (comuna Homorod), judetul Brasov, ajungand in cel de-al doilea razboi mondial in elita partidului maghiar `Crucea cu sageti`. Relatarile istorice arata ca Nyír? József a fost una dintre figurile marcante ale partidului nationalist-fascist sovinist si rasist `Crucea cu Sageti`, fondat de Ferenc Szálasi, declarat criminal de razboi ca urmare a atrocitatilor comise impotriva populatiei evreiesti din Ungaria, dupa preluarea puterii in 1944. `Crucea cu Sageti` a urmarit, in al doilea razboi mondial, refacerea Ungariei Mari si promovarea nationalismului hungarist. `József Nyír? a aderat la o politica nationalista, extremista si antisemita`, arata reprezentantii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania `Elie Wiesel` referitor la cel care a fost parlamentar sub guvernul Crucea cu Sageti si vicepresedinte al comisieid e invatamant. `Consideram ca nu este de dorit reinhumarea lui in prezenta unor persoane sau a unei procesiuni oficiale`, este recomandarea specialistilor institutului.

Acuzat de terorism impotriva romanilor

In 1947-1948, autoritatile romane il suspecteaza pe Nyír? József inclusiv de comandarea unor asasinate, fiind urmarit inclusiv de Justitia din Ungaria. Din cauza acestui fapt, Nyír? se refugiaza la Munchen si, ulterior, se ascunde in Spania unde va si muri in 1953.

In volumul `Teroarea horthysto-fascista in nord-vestul Romaniei`, Mihai Fatu si Mircea Musat fac referire la o serie de crime produse de grupari teroriste conduse, printre altii, de Nyír? József. `Fenomene deosebit de grave s-au petrecut in acele zile la Cluj si imprejurimi, unde trupele de ocupatie horthyste au sosit la 11 septembrie 1940. Pana atunci, crimele, bataile, devastarile declansate impotriva romanilor, indeosebi in cartierele Manastur, Intre ape, comunele Floresti si

Someseni au fost — asa dupa cum recunostea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Karoly — efectuate de elemente declasate, sovine, fasciste, organizate in grupe teroriste, conduse de Kerekes Istvan, Kiraly Zoltan, Malnassy Tivadar, Nyír? József`, se arata in lucrarea amintita.

Istoricul Petre Turlea sustine ca, dupa al doilea razboi mondial, Nyír? a facuta parte din personalitatile maghiare instruite de guvernul de la Budapesta sa ramana pe teritoriul cedat Romaniei pentru a pastra stapanirea de facto a regiunii de catre maghiari. `Cele mai importante si agresive personalitati maghiare din Transilvania au primit insarcinare de la Guvernul maghiar, in octombrie 1944, sa pastreze stapanirea de facto ungureasca in Transilvania. Printre aceste personalitati este si el`, a declarat istoricul pentru Turnul Sfatului.

`Nyír? e precum Slavici`

Presedintele PCM, Szasz Jeno, respinge informatiile denigratoare la adresa scriitorului maghiar. `Nu a avut o politica ce azi ar putea fi considerata compromitatoare. Era impotriva bolsevicilor, de aceea unii istorici l-au denigrat. El este pentru cultura maghiara precum este Slavici pentru cea romana`, spune Szasz Jeno, presedintele PCM .

Gyorgy Frunda, unul din liderii UDMR, recunoaste ca Nyír? este o persoana controversata din punct de vedere politic. `Dar din punct de vedere literar, el a fost apreciat si de criticii romani`, declara Frunda. Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere si Ambasadei Ungariei la Bucuresti, dar si Fundatiei Pro Odorheiu Secuiesc, institutii care nu au oferit, insa, niciun raspuns.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 14 mai 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter