SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFOTO / VIDEO Cel mai puternic incendiu din Muntii Carpati: Sibiul, sub cod portocaliu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

O mana criminala pare sa fi pus foc in munte. Este cea mai plauzibila varianta in cazul unuia dintre cele mai grave incendii care au avut loc vreodata in Muntii Carpati. iSibiul este sub cod portocaliu din cauza flacarilor de peste 30 de metri care au acoperit coronamentul de brazi. Este cel mai grav incendiu din Romania la care s-a folosit tehnica de ultima generatie cu care este dotat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. O situatie similara, dar cu efecte mai putin dezastruoase, a avut loc in 2009, in Grecia.

Cod portocaliu de incendiu

Se pare ca primul dintre incendii a izbucnit in zona Varfului Tampa si s-a extins spre padurea de rasinoase. Pentru a vedea exact cum arata situatia in munte, cat de grava este, s-a solicitat un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor, care a survolat inca de sambata pentru a recunoaste zona cuprinsa de incendiu. Potrivit prim-adjunctului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Viorel Nemes, in acel moment erau deja pregatite sa intervina 60 de echipaje de la Sibiu, peste 40 de la Valcea si 35 de la Alba. Sibiul era sub cod portocaliu de incendiu. Pentru lichidarea incendiului, s-a apelat si la efective ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi , dar si de militari in termen, din rezerva Ministerului Apararii Nationale. 

in cursul noptii de sambata, in zona Tampa s-a actionat cu efective umane. Elicopterul s-a intors a doua zi de dimineata, pentru ca flacarile amenintau sa mistuie toata padurea. Mai mult, la intoarcerea catre baza, prefectul Sibiului, Horatiu Racuciu si seful Salvamont, Adrian David, au descoperit un nou focar, tot in Muntii Lotrului, in Varful Buceaciu. Şi aici ardeau aproximativ 15 hectare. "Am recunoscut prima zona. Ieri (n. r. sambata) era vorba de aproximativ 15 hectare. Astazi (n. r. duminica), la intoarcere deja ajunsesera la 40 - 45 de hectare in zona respectiva. Interventia noastra de duminica a fost una dificila. Ea va continua. Este prima interventie la zona montana pe care o facem noi in Romania cu acest gen de instalatie", a spus lt. comandor Neculai Chirita, din partea MAI - IGSU.

Pentru lichidarea incendiului, efectivele umane au fost duse cu masini speciale in zona. S-a reusit stingerea cu ajutorul elicopterului, care aducea apa din lacurile din zona, dar s-a lucrat si la lopata. Focul ameninta toata padurea, deoarece flacarile se propagau si prin pamant, prin radacinile copacilor.

Tot duminica au plecat efective de pompieri si catre Varful Duduragului. "Este vorba despre doua locuri, doua focare de incendii de padure. Primul care a fost anuntat ieri (n. r. sambata) si am survolat si l-am verificat, dar care s-a extins. A plecat de la 15 hectare si s-a extins pana in prezent. Avem undeva la aproximativ 50 de hectare la varful Tampa, zona Tampa, Muntii Lotrului. Aici a ars padure tanara, zona alpina, o parte si a intrat in padurea de conifere", a spus lt. col. Laurentiu - Cosmin Balcu, inspectorul sef al ISU Sibiu.

Interventie dificila

Cea mai grava problema cu care s-au confruntat efectivele de pompieri a fost imposibilitatea comunicarii dintre efective si catre baza. Din acest motiv, a fost solicitat un centru de comanda mobil de la ISU Mures. Suprafata foarte mare, dar si altitudinea de peste 1.700 - 1.600 de metri la care s-a intervenit, precum si necunoasterea zonei au creat, de asemenea, probleme.

in acest moment, incendiile au fost lichidate. Cu toate acestea, timp de aproape o saptamana, efective de pompieri vor supraveghea zona, pentru ca exista posibilitatea reaparitiei unor focare din radacinile copacilor.
Mana criminala

Cel mai probabil, spun reprezentantii echipajelor de salvare, focul a fost pus de o mana criminala. Practic, distanta dintre cele doua focare este de aproximativ 30 de kilometri. Au fost afectate 6 ocoale silvice. Majoritatea terenurilor din zona apartin unor persoane private. "in momentul in care vezi imaginile descoperite, arse... te gandesti de fiecare data cum este posibil ca unii sa se ocupe de protectia mediului, iar altii printr-o neglijenta crasa sa creeze astfel de momente care in continuare se pot transforma in adevarate dezastre, dezastre ecologice. Nu mai discutam de valoarea fondului forestier, care este incomensurabila. Sunt mai multe ipoteze. Investigatiile se vor face ulterior. Cauze: neglijenta din partea celor care se gasesc in zona, pentru ca sunt zone pentru pasunat si chiar erau niste ciobani. O alta ipoteza este aceea a unei actiuni intentionate", a spus generalul Liviu Nemes, prim-adjunctul IGSU.

Mobilizare generala

La incendiul din zona varfului Tampa s-a lucrat cu urmatoarele forte: ISU Sibiu: - 51 de cadre (12 ofiteri si 39 subofiteri) 1 autocamion, 1 Apic; ISU Alba: 14 cadre (1 ofiter si 13 subofiteri), 1 ACI; ISU Valcea: 12 cadre (1 ofiter si 11 subofiteri) 1 autoturism de teren si 1 ambulanta SMURD; SVSU Saliste: 3 persoane; Ocolul Silvic Saliste: 4 persoane cu un autoturism de teren echipat cu rezervor de 1.000 litri de apa; Ocolul Silvic Avrig: 18 persoane. S-a actionat pe o suprafata incendiata de aproxiamtiv 50 de hectare. Elicopterul Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I. a efectuat 6 deversari de apa asupra suprafetei incendiate.

La incendiul din zona varfului Buceaciu (Muntii Lotrului) s-au deplasat urmatoarele forte: ISU Sibiu: 22 cadre (4 ofiteri si 18 subofiteri) 1 ACI; ISU Valcea: 30 cadre (2 ofiteri si 28 subofiteri) 1 ACI, 2 moto pompe, 1 Touareg, 4 butoaie a 200 litri; IJJ Sibiu: 21 cadre cu 1 autocamion; Academia Trupelor de Uscat (M.Ap.

N.): 49 cadre (3 ofiteri, 44 studenti si 2 salariati civili); SVSU Sadu: 15 persoane; SVSU Raul Sadului: 10 persoane; Ocolul Silvic Avrig: 8 persoane. S-a intervenit pe o suprafata incendiata circa 12 hectare. Elicopterul Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I. a efectuat 7 deversari de apa asupra suprafetei incendiate.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Anonymous ( 07.11.2011 09:54 )
Ceea ce trebuie invatat din asta este urmatorul lucru: incendiul a fost stins de catre bugetari. Adica de cea mai hulita categorie sociala.. De catre cei care platesc disciplinat in fiecare luna toate taxele si impozitele pentru ca gherțoii cu Merțane cumparate din venituri nedeclarate să poată circula pe strazile pe care toti bugetarii le platesc..


      

Alte stiri adaugate luni, 07 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter