SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGFunctionarii publici cer salarii mai mari

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Functionarii publici din Sibiu sunt nemultumiti de salariile pe care le primesc. Desi ordonanta de Guvern prin care sunt stabilite drepturile materiale ale functionarilor promite marea cu sarea, sindicalistii spun ca multe dintre sporurile de pe hartie sunt doar praf in ochi.

Un sibian cu studii medii care ajunge sa lucreze intr-o institutie publica porneste de la un salariu de 486 de lei. Cel mai mare salariu pe care il poate primi un functionar public care are studii mediu, dupa ce parcurge cele 10 trepte ierarhice, este de 861 de lei. La randul sau, un functionar public debutant cu studii superioare va primi 571 lei. Ca sa fie remunerat la limita maxima, cu 1.569 lei, un functionar public cu studii superioare trebuie sa ajunga consilier superior clasa I. Valoarea salariului de baza variaza, in functie de categoria de functionar public: consilier debutant, asistent, clasele I-III, principal, clasele I-III, si superior, de asemenea, clasele I-III. " Pe langa salariul de baza, functionarii publici primesc spor de vechime, salariu de merit – o parte dintre ei si stimulent, care depinde de realizarile fiecarei institutii ", explica Eleonora Rotaru, consilier Resurse Umane al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu.

Sporuri, doar pe hartie?

Cu toate ca ordonanta de Guvern care stabileste drepturile salariale si celelalte drepturi ale functionarilor publici include numeroase sporuri, sindicalistii din domeniu spun ca doar unul dintre sporuri este o certitudine. " Normal ca nu suntem multumiti. Nu primim niciun spor in afara de sporul de vechime. Probleme sunt mai multe, insa principala nemultumire este legata de nivelul salariului de baza. Salariile trebuie sa creasca ", explica Dorina Cernica, membru al Sindicatului Directiei de Munca si Protectie Sociala Sibiu. " Lucram cu date confidetiale, dar nu avem spor de confidentialitate. Negocierile cu Guvernul trebuie reluate. Asteptam data de 1 octombrie, cand, conform promisiunilor de la inceputul anului salariile se vor majora cu 11 procente ", adauga Aurelia Padurean, presedintele Sindicatului Casa Judeteana de Pensii – Directia de Munca si Protectie Sociala Sibiu

Anii se aduna

Sporul de vechime pentru functionarii publici care au lucrat intre trei si cinci ani este de 5 procente din salariul de baza. Pentru o perioada cuprinsa intre cinci si 10 ani lucrati, sporul este de 10 la suta din salariul de baza. Sporul ajunge la 15 la suta, pentru o vechime cuprinsa intre 10 si 15 ani, si creste la 20 de procente pentru o vechime intre 15 si 20 de ani. Sporul de vechime maxim, de 25 la suta din salariul de baza, il primesc functionarii publici care au peste 20 de ani in campul muncii. " Pentru acordarea sporului de vechime in munca, autoritatea sau institutia publica va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare ", se arata in ordonanta de Guvern.

Recompense promise

Conform deciziei Guvernului, primele doua ore lucrate de functionari peste program trebuie recompensate cu 75 la suta din salariul de baza, iar urmatoarele cu 100 la suta. Tot de suta la suta este si sporul pentru orele lucrate in zilele libere si sarbatorile oficiale. Pentru rezultate deosebite, in limita a 20 la suta din numarul de posturi prevazute in statul de functii, institutiile publice pot acorda un salariu de merit lunar de pana la 15 procente din salariul de baza.

Mai putini functionari? Imposibil!

Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex declara ca decizia ministrului Paul Pacuraru, de a reduce cu 10 la suta personalul bugetar, vine in contradictie cu hotararile anterioare ale Guvernului. " Primul ministru Calin Popescu Tariceanu si ministrul muncii Paul Pacuraru au semnat in urma cu doua saptamani toate hotararile de Guvern privind reorganizarea administratiei publice, marind numarul functiilor publice de conducere de la aproximativ 12.000 la aproximativ 21.000 de functii.
Fiecare directie si functie de conducere nou infiintate de Guvern creeaza obligativitatea infiintarii de noi posturi in cadrul compartimentelor contabilitate, personal, administrativ, achizitii publice, juridic si duce la marirea cheltuielilor cu salariile ", se arata in comunicatul Sed Lex.
de Magda CACE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 05 septembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter