SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGGala UNITER - Cel mai mare show al Capitalei Culturale

Stiri din Sibiu: Adauga un comentariu »

Luni seară, în prezenta Familiei Regale si a invitatilor veniti din toată lumea, Gala UNITER a desemnat cei mai importanti actori ai lumii teatrale pentru anul 2006. Un show transmis în direct de Televiziunea Română, Radio România Cultural si pe Internet, în care Sibiul, desi nu a primit niciun premiu, a strălucit.
A XV-a editie a Galei Premiilor UNITER, prima în istoria Uniunii Teatrale din România care s-a desfăsurat în afara Bucurestiului a adus la Sibiu câteva sute de invitati de marcă, veniti din toate colturile lumii. În Pavilionul 2007 de la Cazarma ’90, amenajat special pentru acest eveniment, s-au aflat Altetele Sale Regele Mihai, împreună cu Regina Ana, însotiti de Principele Radu si Principesa Margareta, alături de unii dintre cei mai mari si cunoscuti actori si regizori români a tuturor timpurilor, de la Florin Piersic, Rodica Popescu Bitănescu, Stela Popescu, Ion Lucian, Rodica Mandache, Marian Râlea, Lucian Pintilie, Mihai Mălaimare sau Alexandru Tocilescu. De partea cealaltă au fost VIP-urile locale, în frunte cu primarul Klus Johannis si sotia, prefectul Ion Ariton, presedintele Consiliului Judetean Martin Bottesch, regele Florin Cioabă, directorul Teatrului National “Radu Stanca" , Constantin Chiriac, omul de afaceri Ilie Carabulea si multi, multi altii. Iar pe scenă s-a aflat amfitrionul întregului spectacol, presedintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru.

Sibiul în prim plan

Desi la sfârsitul Galei teatrul sibian nu câstigase niciun premiu, orasul Sibiu a fost totusi cel mai câstigat în urma acestui eveniment, numele lui aflându-se pe buzele tuturor celor invitati. Însăsi Gala a debutat cu un moment de aducere aminte a marilor actori români care ne-au părăsit pentru totdeauna anul trecut, Ion Caramitru insitând pentru un remember Virgil Flonda, fostul director artistic al Teatrului National “Radu Stanca" din Sibiu, despre care presedintele UNITER a spus că teatrul românesc nu-l va putea uita niciodată pentru rolurile făcute de acesta. Virgil Flonda a fost omagiat si de Marius Stănescu, câstigătorul premiului pentru cel mai bun actor al anului. “Sibiul are un loc special în inima mea. În urmă cu 25 de ani, primii mei pasi în viata teatrală au fost îndrumati de aici, din Sibiu, de Virgil Flonda, căruia îi multumesc din suflet" , a spus acesta în discursul de primire a premiului. Si criticul de teatru Marina Marinescu a recunoscut că, desi initial nu a fost de acord cu mutarea Galei de la Bucuresti la Sibiu, aducerea ei în Capitala Culturală a fost o alegere inspirată.

Cei mai buni în 2006

Juriul UNITER, format din actrita Valeria Seciu, regizorul Ion Cojar, scenograful Mihai Mădescu si criticii Alice Georgescu si Nicolae Prelipceanu, a desemnat la Sibiu cel mai bun spectacol al anului “Elizaveta Bam" , după Daniil Harms si pus în scenă la Teatrul “L. S. Bulandra" din Bucuresti. În lipsa directorului Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, premiul a fost ridicat de regizorul Alexandru Tocilescu, care a multumit teatrului, lui Irinel Anghel, autoarea operei bufe, si actorilor din distributie. "Vă multumesc si vă promit că n-o să mă mai vedeti prea des" , a încheiat regizorul, după ce a amintit că "Titanic" a obtinut, în total, 11 Oscaruri în anul în care a câstigat premiul pentru cel mai bun film. "Elizaveta Bam" i-a adus lui Dragos Buhagiar un nou premiu UNITER pentru scenografie, spectacolul fiind cel mai premiat din întreaga Gală. Tot cu două premii au plecat acasă si spectacolele "joy.megaJoy" , de Katalin Thuroczy, de la Teatrul Odeon, si "Purificare" de Sarah Kane, de la Teatrul National din Cluj – Napoca. Aceste două spectacle au adus premiul pentru cel mai bun regizor lui Radu Afrim si premiul pentru cea mai bună actrită într-un rol secundar Rodicâi Mandache, în timp ce pentru prestatia din "Purificare" Andreea Bibiri a primit premiul pentru cea mai bună actrită într-un rol principal iar lui Cristian Grosu premiul pentru debut. Premiul pentru cea mai bună piesă a anului 2006 a fost adjudecat de piesa "Complexul România" al Mihalei Michailov. În afară de premiul de excelentă, Senatul UNITER a decernat, luni seară, cinci premii pentru întreaga activitate: actritei Valeria Seciu, actorului Csiky Andras, scenografilor Radu si Miruna Boruzescu, regizorului Lucian Giurchescu si criticului Doina Modola. Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu a avut initial două nominalizări la premiile UNITER, prin Florentina Tilea, nominalizată pentru premiul de cea mai bună actrită într-un rol secundar si Andu Dumitrescu, nominalizat pentru scenografie, ambii pentru spectacolul "Vremea dragostei, vremea mortii" , însă anul acesta nu a primit niciun premiu.

Primarul în rol principal

Klaus Johannis, primarul sibiului, a fost într-un rol principal cadrul Galei, el jucând atât rolul de gazdă cât si cel de actor. Retrăgându-se după prima parte, Johannis a condus familia regală până la iesire si s-a întors imediat după în sală, el fiind chemat pe scenă să înmâneze premiul pentru excelentă în teatru, acordat în cele din urmă Festivalului International "W. Shakespeare" de la Craiova. Pe scenă, primarul Sibiul a primit din partea unuia dintre sponsori o medalie specială, dar a si facut cadou lui Ion Caramitru o medalie din aur cu însemnele Sibiului si ale Capitalei Culturale, recunocând că presledintele UNITER a fost cel care a pus bazele Capitalei Culturale încă de pe vremea când era ministru al culturii. "Gala UNITER este la Sibiu, cea mai bună dovadă că în acest an suntem Capitală Culturală Europeană. Însă în decursul devenirii Capitalei Culturale Europene domnul Caramitru a jucat un rol important. Domnul Caramitru, pe vremea când era ministru al culturii s-a gândit la modalităti de salvare a Sibiului" , a declarat Johannis, amintind apoi de conferintele internationale organizate de Ion Caramitru la Sibiu în anul 1998. "Atunci s-a pus cea mai importantă piatră de temelie a Capitalei Culturale Europene" , a mai spus Johannis.
Pe lângă pozitia de gazdă, primarul orasului a avut grijă si de organizare, în timpul celei de-a treia părti a Galei el ridicându-se de lângă sotia sa si atrăgând atentia staff-ului tehnic din spatele scenei să fie mai atenti cu zgomotul produs pentru că distorsionează transmisia în direct a evenimentului. Spre sfârsitul Galei, când pe scenă a urcat si Florin Piersic, Johannis s-a numărat si el printre cei tintiti de glumele amicale ale marelui actor.

Rivalul lui Mărgelatu’

Aparitia pe scena Pavilionului 2007 a lui Florin Piersic a însufletit si mai mult Gala, acesta dovedindu-si încă o dată marele talent. Florin Piersic a s-a legat în discursul său de toti cei prezenti, de la modul în care au venit îmbrăcati, până la cât au vorbit pe scenă. Printre tintele lui s-a regăsit si primarul Johannis, despre care Piersic a spus că îl întrece în frumusete si tinută. "Dacă nu apăreai, eu eram cel mai frumos din această seară, domnul Johannis. Îti spun sincer, eu să fi fost în locul dumitale, mamă ce vagoane împingeam în Sibiu" , a glumit Florin Piersic în aplauzele sălii. A mentionat totusi că nu a fost dată în care să vină la Sibiu iar primarul să nu meargă la spectacolele sale, însotit de sotia lui. Nici câstigătorul premiului pentru cel mai bun regizor, Radu Afrim, nu a scăpat de gura lui Florin Piersic, care a considerat inoportună tinuta de gală a acestuia. "Mă Afrim, mă, când te-am văzut îmbrăcat asa am crezut că esti din Moulin Rouge. Tu nu esti normal, mă!" a mai glumit Florin Piersic, de la gâtul căruia nu a lipsit esarfa albă.

Oscarul românesc

Atmosfera Galei a fost una deosebită si toată lumea a privit premiile UNITER ca pe niste Oscaruri românesti. A lipsit însă covorul rosu, pe care vedetele de obicei defilează sub privirile atintite ale fanilor. Una peste alta, gala a fost una animată de personalităti. Nici măcar Florin Cioabă nu a putut lipsi de la marele eveniment. Si-a îmbăcat costumul de duminica, si el si fiul său, si au mers si ei la marea Gală. Au intrat tacticosi în Pavilionul de la Cazarma 90, nu la brat, dar alături de nora regelui. Nu a scăpat nici întâlnirea cu camerele de filmat. Unde au văzut pâlcul de jurnalisti acolo au mers si ei. Asa au ajuns în fata Marii Familii Regale. Florin Cioabă regele romilor a dat mâna cu Regele Mihai si spune că s-a simtit foarte bine. "În primul rând m-am simtit foarte bine că am avut onoarea să mă întâlnesc cu regele Mihai. Practic am fost doi regi . I-am urat bun venit la Sibiu si am mai povestit. Mai mult însă cu sotia lui că el nu prea vorbeste. M-a întrebat de Luminita, că stiu că le plac poeziile scrise de ea" , spune regele Cioabă. U a peste alta regele romilor s-a simtit foarte bine la Gala Premiilor UNITER. A fost fericit că a reîntâlnit persoanele care i-au amuzat, spune el, copilăria. Printre preferatii lui, dintre cei prezenti se numără Mircea Crisan, actorul care a luat premiul special pentru teatrul de revistă, dar si Stela Popescu. "Atmosfera a fost deosebită. M-am simtit ca la Hollywood, la Cannes, dar mi-am revenit când am întors privirea si l-am văzut pe Johannis. Cu toate acestea, prin Gala Uniter care s-a tinut la Sibiu, pot spune că Sibiul începe să se miste" , spune regele romilor Florin Cioabă. Chiar dacă i-a plăcut, la prima pauză a galei, regele s-a retras cu familia cu tot. Nu înainte de a face câteva fotografii cu autoturismele BMW din fata Pavilionului. Chiar dacă el conduce Mercedes, BMW-urile i-au luat ochii. Gala Premiilor UNITER s-a încheiat târziu în noapte, nu înainte ca pe scenă să fie invitati la un pahar de sampanie atât spectatorii simplii cât si marii actori sau invitatii de seamă.

Lista completă a premiilor Galei UNITER

Cel mai bun regizor  - Radu Afrim, pentru regia spectacolului "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, Bucuresti
Cel mai bun spectacol  -  “Elizaveta Bam" , după Daniil Harms, Teatrul "L.S. Bulandra" , Bucuresti
Cea mai bună piesă românească a anului – “Complexul România" de Mihaela Michailov
Cea mai bună actrită în rol principal  - Andreea Bibiri, pentru rolul Grace din spectacolul "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj
Cel mai bun actor în rol principal - Marius Stănescu, pentru rolul Hamlet din spectacolul "Hamletmachine" de Heiner Muller, Teatrul Odeon, Bucuresti
Premiul pentru debut  - Cristian Grosu, pentru rolul Graham din spectacolul "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul National Cluj
Cea mai bună actrită în rol secundar - Rodica Mandache, pentru rolul Adel din spectacolul "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, Bucuresti
Cel mai bun actor în rol secundar  - Sorin Leoveanu, pentru rolul Anchetatorul din spectacolul "Crimă si pedeapsă" , după F.M. Dostoievski, Teatrul "L.S. Bulandra" , Bucuresti
Cea mai bună scenografie - Dragos Buhagiar, pentru scenografia spectacolului "Elizaveta Bam" , după Daniil Harms, Teatrul "L.S. Bulandra" , Bucuresti
Premiul pentru teatru radiofonic -  Portretul doamnei T, de Ana-Maria Bamberger, regia artistică Attila Vizauer
Premiile acordate de Senatul UNITER
Premiul de excelenta - Festivalul International "Shakespeare" din Craiova pentru calitatea exceptională a editiei 2006
Premiul pentru întreaga activitate - actorul Csiky Andras, actrita Valeria Seciu, scenografii Radu si Miruna Boruzescu, regizorul Lucian Giurchescu si criticul Doina Modola
Premiul special pentru spectacol circ  - Gabriel Mosoianu
Premiul special pentru coregrafie  - Răzvan Mazilu
Premiul special pentru muzică de teatru  - Vasile Sirli
Premiul special pentru teatrul de revistă - Mircea Crisan
Premiul special pentru teatrul de copii  - Cornel Todea
Premiul special pentru teatrul de păpusi - Ella Conovici
Premiul Mecena - Carmen Adamescu

Premiul special al Presedintelui UNITER  a fost acordat profesorului Cătălin Naum pentru înfiintarea proiectului teatral “Podul"

Premiile pentru critica teatrală si pentru teatru TV nu s-au acordat.

Gabriela ROMAN


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 25 aprilie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter