SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGGheorghe Budrala, directorul coordonator al DADR Sibiu: Agricultura nu iese din criza nici in 2010

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

in popor se spune că recoltele dintr-un an se cunosc incă din iarnă, după cum este vremea.

La Direcţia Agricolă Sibiu nu se anunţă vremuri tocmai bune. Dacă speraţi ca anul acesta agricultura să-şi revină din criză şi să avem parte de preţuri mai mici la alimente in magazine, vă cam inşelaţi. Poate la anul.

Reporter: Iese agricultura anul acesta din criză?

Gheorghe Budrală: Nu! Agricultura nu iese din criză nici in 2010. Este foarte dificil să iasă. Adică este normal dacă toată economia se indreaptă să inceapă şi agricultura, dar nu va ieşi.

Rep.: Dar de ce vă raportaţi la alte ramuri, de ce nu vă referiţi la agricultură şi la forţele ei proprii?
G. B.: Dacă industria nu funcţionează nici ceea ce produce agricultura nu se consumă la nivelul la care ar trebui. Bine, la ora actuală nu se poate vorbi despre o agricultură chiar aşa de performantă in Romania.

Rep.: Cate subvenţii care se dădeau pană acum fermierilor dispar anul acesta?
G. B.: Este aici o problemă inţeleasă foarte greşit. Este interpretată jurnalistic greşit, pentru spectacol. Presa vrea să facă spectacol. Subvenţiile anul acesta şi anul viitor vor fi mai multe decat pană acum, doar că orientarea lor se va face prin sistemul european.

Rep.: Nu mai vin banii de stat, vin de la Uniunea Europeană?
G. B.: Exact, banii nu vor mai veni de la statul roman, pentru că acesta este şi regulamentul european. in momentul in care s-a inceput subvenţionarea prin Apia (Agenţia pentru plăţi şi intervenţii in agricultură), a inceput cu o anumită sumă. O altă parte din subvenţiii, o sumă, vine de la Guvernul Romaniei, prin credite agricole, chiar şi prin APIA. Uşurel, uşurel, pană in 2013 trebuie să dispară tot ceea ce există bani daţi de la Guvernul Romaniei, toată subvenţia de la stat, şi toţi banii trebuie să vină de la Uniunea Europeană. Dar nici aici banii nu vin tocmai de la UE pentru că este un buget centralizat al Europei la care contribuie şi Romania. Aşa este sistemul Uniunii Europene.

Rep.: Dar ca să ştie fermierii obişnuiţi, anul acesta vor avea mai puţine subvenţii sau nu?
G. B.: Nici intr-un caz oamenii nu vor pierde din subvenţii. Se vorbeşte că nu vor mai fi bani pentru unele specii de animale, nu ştiu precis acum care din ele, sau ştiu, dar mă abţin, dar banii respectivi se vor reorienta in alte forme de subvenţionare. Cred că se va trece, şi mi se pare normal, cred că se va trece de la subvenţionarea care se face acum, de tip extensiv, ai pămant, vrei nu vrei, iţi iei subvenţia, se va trece la ai pămant, produci pe el ceva, iţi iei subvenţia. Ai pămant, nu produci pe el, nu primeşti bani.

Rep.: Legat de acest lucru, ai pămant, vrei nu vrei, iei nişte bani, chiar ajută aceşti bani pompaţi in ţăranii de la sate? Nu ar fi mai utili in altă parte?
G. B.: Aceşti bani ajută in sensul că in timp vor coagula agricultura. Deşi in unele părţi această subvenţionare are aspect de ajutor social. Dar faptul că se oferă aceste subvenţii ii poate face pe cei care se ocupă de agricultură să lucreze mai mult pămant, ai ia mai mult in exploataţie. ii poate determina să adune mai mult pămant şi să dezvolte ferme mai moderne pentru că preţurile de cost pentru producţie sunt foarte mari. Preţul de la raft nu acoperă costul de producţie al produsului.

Rep.: Şi atunci care mai e rostul?
G. B.: Şi atunci, dacă vii cu o subvenţie stimulezi producţia. Vă dau un exemplu la producătorii de carne de pasăre. Cei care produc carne de pasăre şi nu vor mai fi subvenţionaţi de anul viitor vor vine produsele la un preţ mai mic decat costurile de producţie. Şi atunci, dacă va creşte preţul cărnii de pasăre la raft vor exista şi producători, dacă nu vor dispărea.

Rep.: Bine că in Sibiu nu avem aşa ceva. Sau rău...
G. B.: in Sibiu, sunt mulţi producători de ouă, dar nu de carne. Dar acelaşi lucru se poate intampla şi la ouă. Creşterea de preţ va fi cauzată de dispariţia subvenţiei directe. Poate se va găsi o altă formă de subvenţionare, există multe alte forme decat cea directă. Din 2011 zic eu, poate şi mai devreme, Apia va trebui să implementeze un sistem de subveţionare regională.

Rep.: Pentru cine mai e in viaţă atunci...
G. B.: Pentru caţi or mai fi că nu se ştie, poate sunt mai mulţi in viaţă. Poate mai invie şi morţii de atata bine cat e in Romania. Atunci, ca să vă dau un exemplu, am putea avea subvenţii specializate pentru producătorii din Mărginimea Sibiului şi pentru produsele lor.

Rep.: Cum vă simţiţi cand la Bucureşti, cand se discută despre bugetul pe 2010 se vorbeşte despre caţi bani ia Sănătatea, invăţămantul, şi altele, iar Agricultura este undeva la urmă, la ce rămane?

G. B.: Eu lucrez in Agricultură de aproape 29, aproape 30 de ani. Am lucrat şi in Agricultura socialistă, pentru că aşa era atunci...

Rep.: Agricultura comunistă...

G. B.: Nu, nu, agricultura nu era comunistă, erau eventual agricultorii. Graul n-a fost niciodată comunist, nici porumbul, şi n-am avut niciun porc membru de partid. Nici boi n-am avut cu carnete de partid (rade). Ca să revin, totdeauna am simţit o marginalizare a Agriculturii. Chiar şi pe vremea aia era o marginalizare intre agricultura de stat şi cea de CAP, care deşi deţinea ponderea cea mai mare era defavorizată.

Rep.: Dacă m-aţi lămurit cu marginalizarea, la Sibiu, Direcţia Agricolă cum stă cu bugetul pe 2010? La ce va aşteptaţi?
G. B.: O, Doamne! Păi staţi un pic că... (pauză).

Rep.: Că e de bine sau de rău?

G. B.: Direcţia Agricolă nu va primi sume foarte mari. Sumele pentru derularea activităţii sunt destul de mici. Dar nu derulăm fonduri numai prin Direcţia Agricolă, mai există şi APDRP-ul şi Apia şi una peste alta cred că mai puţin ca anul trecut nu va fi. Şi nu mă refer numai la Direcţia Agricolă pentru că la noi nu prea sunt bani.


„Cred că programul cu rabla la tractoare va merge destul de bine in judeţul Sibiu. Nu vă faceţi probleme că oamenii nu au de unde lua tractoarele, problema este să le poată lua şi să aibă cu ce. De unde să ia tractoare? Mă angajez solemn să le aduc eu cu zecile, numai să aibă lumea bani de ele. Le aduc eu fără niciun comision ", Gheorghe Budrală, director coordonator Direcţia Agricolă Sibiu


„Pe un fermier atat de mult il şicanează birocraţia din ţara asta incat ii vine să renunţe la tot. Fermierii sunt in general oameni activi, ei vor să facă ceva, dar cand văd cate avize şi aprobări sunt necesare fluieră şi la revedere! Este ca in bancul cu lupul. Zice lupul:
- Băi, cum se face painea?
- Păi se cultuvă graul!
- Şi gata, iese painea?
- Nu, creşte graul...
- Şi gata painea?
- Nu, trebuie măcinat.
- Şi gata painea?
- Nu, trebuie frămantată făina.
- Şi gata painea?
- Nu, trebuie coaptă painea...
- No atuncea... să mancaţi voi paine! (rade) "
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 11 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 21 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter