SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGGhid de distrugere a orasului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Inainte ca noul plan urbanistic al Sibiului sa intre in vigoare, in oras au aparut zeci de noi cladiri care nu mai respecta nici macar autorizatiile de constructie emise. In ciuda somatiilor emise de Primarie, multi `investitori` nu s-au conformat si au continuat constructiile, fara sa tina seama de solicitarea administratiei de a intrerupe lucrarile. 14 procese au inceput anul trecut, pentru a-i obliga pe cei care construiesc sa respecte ceea ce s-au angajat ca ridica prin autorizatii. Degeaba. 

Unul dintre cele mai recente exemple este situat pe strada Marasesti, la numarul 1 (langa barul Naf Naf). Cladirea are iesire la strada Oituz si pana in vara anului trecut acolo functionua o spalatorie auto si un fast-food. In luna martie a anului trecut, SC Advice Invest obtine o autorizatie de constructie pentru `extindere, etajare si mansardare in podul rezultat a spalatoriei auto si fast-food-ului existent`. O luna mai tarziu, pe aceeasi adresa Marasesti nr. 1, mai este obtinuta o autorizatie pentru `extindere 164 mp, 446,00 mp`, fara sa se mai faca nicio referire la regimul de inaltime.

In cateva luni, in locul fostei spalatorii a aparut un bloc de birouri, cu parter si inca trei niveluri, construit pana pe granita vecinilor. Fara prea mare legatura cu autorizatia initiala.

Procese verbale, amenzi, politie, judecatorie

Serviciul public de disciplina in constructii din cadrul Primariei Sibiu a intervenit inca din vara anului trecut. `A fost intocmit un proces verbal pentru amendarea celor care construiesc acolo. Prin acelasi proces verbal li s-a solicitat sa isi aduca investitia la limitele prevazute in autorizatia de constructie`, aminteste Astrid Fodor, viceprimar al Sibiului, in subordinea careia functioneaza serviciul amintit. Peste 30 de zile (termenul prevazut in procesul-verbal pentru respectarea autorizatiilor), lucrarile nu numai ca nu s-au conformat, ci au continuat. Primaria Sibiu a cerut sistarea lucrarilor. Degeaba. A urmat sesizarea Politiei si procesul aferent prin care reprezentantii administratiei locale cer demolarea cladirii ilegale. `Am urmat pasii legali`, spune Astrid Fodor.

Razboiul din justitie

Intre timp, cladirea a fost finalizata, la exterior. Procesul inregistrat la Judecatoria Sibiu in noiembrie a avut prima infatisare la mijlocul lui decembrie, cand a fost suspendat: un alt proces a fost pornit pe cladirea respectiva intre asociatii care au initiat investitia. Procesul acesta din urma a fost inregistrat la Judecatoria Sibiu cu patru zile inainte de prima infatisare in dosarul cu Serviciul disciplina in constructii. Este un proces comercial, intre SC Teo & Co SRL si SC Advice Invest SRL, firme partenere in ridicarea blocului de la adresa amintita. 

Ce spun investitorii

SC Advice Invest SRL ii are drept asociati pe Aurelian Nitu Nicolae (50% si administrator), Gabriela Maria Nitu (45%) si Daniel Nitu (5%). Firma infiintata are drept obiect principal de de activitate `alte asigurari de viata`, iar in ultimul an cu cifrele contabile publicate de Finante, 2009, societatea a avut o cifra de afaceri de aproape 25.000 de lei. Nici administratorul si nici vreun asociat al firmei nu a putut fi contactat: firma nu are un numar de telefon comunicat Finantelor, iar la sediul social, unde locuieste Daniel Nitu, nu a putut fi gasit nimeni zilele trecute.

L-am gasit insa pe Rares Cristia n Popa, asociatul unic al SC Teo & Co SRL, firma al carei obiect principal de activitate sunt restaurentele si care, in 2009, a inregistrat o cifra de afaceri de putin peste 76.000 de lei. `Este mai complicat. Acolo a fost intocmit un proces verbal pe care nimeni nu l-a primit. Exista o semnatura, dar nu e a noastra, nu e nicio stampila`, spune Popa. Pe procesul verbal, insa, apare aceeasi semnatura precum cea data la ridicarea autorizatiei de constructie.

`Acum, cladirea e ridicata`, adauga el. Planul lui si al asociatilor sai este sa obtina anularea procesului verbal prin care au fost somati ca nu se incadreaza in limitele autorizatiei de constructie. `S-a construit un etaj in plus, dar acolo este o zona in care se poate construi P+2E+M. Dupa anularea procesului verbal, o sa intocmim un plan urbanistic zonal, indicii zonei permit`, spune cu incredere Popa.

Amenda data prin procesul verbal este de asemenea contestata si nu a fost platita.

Ce ar spune legea locala

Viitorul Plan urbanistic general al Sibiului, care ar urma sa fie aprobat in primavara acestui an, incadreaza zona intr-o unitate teritoriala de referinta cu reglementari specifice si anume Parcelarea Marasti – Marasesti. `Regimul de inaltime maxim admis este de doua niveluri supraterane. Suplimentar, este admisa o mansarda sau un nivel retras, conform definitiilor din glosarul anexat. Regimul de inaltime nu poate depasi una dintre urmatoarele configuratii: P+1+M, P+1+R, D+P+M, D+P+R (semnificatiile prescurtarilor: D – demisol, P – parter, M – mansarda, R – nivel retras)`, se arata in viitorul Regulament local de urbanism.

Cu autorizatia la vedere si in ciuda acesteia

Blocul de pe Maraseti numarul 1 a fost ridicat fara placuta de informare ceruta de lege, pe care sa fie trecut numele investitorilor, numarul autorizatiei de constructie, proiectantul, executantul si termenele de executie. Aceasta placuta apare, insa, la imobilul ce a rasarit cateva sute de metri mai incolo, pe strada Oituz la numarul 22. Si chiar daca pe respectiva placuta este trecut un regim de inaltime P+2E+M, acest lucru nu a fost un impediment pentru investitorii care deja au ridicat trei etaje peste parter. Si in acest caz, Serviciul de disciplina in constructii a intocmit procese verbale, a cerut incadrarea in limitele autorizatiei, a cerut sistarea lucrarii, iar acum cere demolarea a ceea ce a fost ilegal ridicat.

Imobilul a fost ridicat de SC Petrotyl Oil, detinuta in parti egale de Ana si Simion Dumitru Trihenea. Dupa cum ii spune si numele, firma are drept obiect de activitate comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, iar cifra de afaceri pe 2009 a fost de peste zece milioane de lei. Administratorul firmei, Simion Trihenea, nu a putut fi gasit nici la sediul societatii si nu a raspuns nici la telefonul mobil. Procesul intentat firmei sale va avea saptamana aceasta a treia infatisare.

O demolare obtinuta in instanta

Pe parcursul lui 2010, Serviciul de disciplina in constructii din cadrul Primarie Sibiu a inregistrat 14 actiuni la Judecatoria Sibiu prin care cere instantei sa ii oblige pe cei care construiesc sa respecte autorizatiile de constructie. Intr-un singur proces, inceput in mai, judecatoria a si incuviintat desfiintarea lucrarilor executate fara autorizatie de constructie. Intr-un altul, cererea de demolare a fost respinsa de judecatori, iar restul de 12 procese sunt inca pe rol.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 17 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 17 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter