Pe firul muzicii
In prima zi, muzicanti mai in etate au povestit despre anii tineretii lor, despre hora satului - astazi disparuta, despre nuntile de odinioara, apoi au tinut sa rememoreze celor prezenti cantece batranesti invatate acasa, de la parinti, cantece-panaceu, care astazi alina dorul dupa anii tineretii si dorul dupa cei "plecati". Pe scena s-au perindat multe formatii dedicate acestui gen muzical (Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea-Alba, Fanfara din Forasti-Suceava, Taraful din Babiciu-Olt, Dantausii si fluierasul de pe Valea Idicelului-Mures), Taraful din Ianca-Olt) Nea Titi Burcea, lautarul din Baduleasa-Teleorman). Toti au demonstrat ca muzica traditionala este un giuvaer de mare pret pentru comunitatile rurale Roman esti si nu numai. Duminica, soarele a reaparut pe cer la concertul sustinut de muzicianul Grigore Lese. Acesta a interpretat mai multe cantece vechi, a dat tonul la ritmul de dans, dar si la povestile fara pereche pe care acest interpret la disemineaza in fiecare colt din tara unde este invitat sa concerteze.
Parca si perechile de dansatori -de pe scena de la lac- au avut o coregrafie mult mai apropiata de traditie, de autenticitate."Eu nu am cum sa opresc timpul. Horind, incerc doar sa-l amagesc. Uit in fiecare zi ca trece vremea pentru ca pe dinauntru nu imbatranesc", spunea Lese, amintindu-ne si de semnificatiile lunii august.
Remember
Festivalul Tarafuri si Fanfare a fost initiat de Marius Tuca, in anul 2007, in spiritul "Recursului la Romania". Evenimentul cultural s-a transformat, in timp, intr-o veritabila "miscare de rezistenta". Dupa debutul de la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", festivalul a poposit pe ulitele Muzeului in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, apoi cateva editii la Suceava, Craiova, Tg.
Jiu , pentru a reveni, intr-o noua calatorie, tot la Muzeul Astra din Sibiu, in frumosul "sat din Dumbrava".
de Adrian Popescu