SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Gustati Romania" la Bruxelles!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Timp de trei zile, in perioada 2 - 4 martie 2010, europarlamentarul Daciana Sarbu (PSD) si Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de ovine si caprine "Marginimea" Sibiu si, totodata, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de ovine si caprine din Romania, impreuna cu crescatorii de oi din tara, au organizat, in incinta Parlamentului European de la Bruxelles, expozitia denumita "A taste of Romania" (Gustati Romania). Expozitia pusa la cale impreuna cu crescatorii de oi din Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine a fost un succes important, ea atingandu-si tinta si anume: lobby pentru produsele nationale romanesti. Peste 30 de crescatori de oi din tara au contribuit cu produse si bunatati romanesti, astfel incat acest demers sa fie unul de succes. Pe langa produsele lactate traditionale, vizitatorii au putut degusta palinca si vinul romanesc. Totodata, vizitatorii s-au putut delecta ascultand si un scurt recital folcloric sustinut de crescatorii de oi. Au fost doua zile in care in Parlamentul European s-a vorbit despre Romania, dar si despre faptul ca nu suntem inca promovati la adevaratul potential pe care il avem in domeniul agriculturii. Rezultatele expozitiei sunt datatoare de sperante pentru ciobani ca va fi mai bine in viitor, insa este nevoie de multa munca pentru ca produsele traditionale Romanesti sa se regaseasca pe piata europeana. Cei mai multi membri ai delegatiei au fost sibieni, in speta crescatori de oi din Poiana, Jina si ┼×ura Mare, reprezentanti ai Directiei Agricole Sibiu - Stelian Iliu si Petru Muncaciu, dar si primarul comunei Altana, Ioan Bucsa. Per total, delegatia romaneasca a numarat aproape 40 de persoane.

Expozitia a adus o imagine buna Romaniei

Prezentarea produselor traditionale romanesti in Parlamentul European de la Bruxelles a fost modalitatea cea mai buna de a promova Romania si traditiile sale. Aceasta prezentare s-a facut in cursul a doua zile. Miercuri seara, 3 martie 2010, a avut loc evenimentul principal, in fapt expozitia "Gustati Romania". Au participat in jur de 600 de persoane, reprezentand toate tarile Uniunii Europene si nu numai. Expozitia a fost organizata in cea mai buna incinta a Parlamentului European. Timp de cateva ore, europenii au gustat din produsele si bauturile traditionale, ramanand impresionati de calitatea lor. Cei mai multi vizitatori au gustat aceste produse pentru prima data, sustinand ca este nevoie de asemenea produse pe piata europeana. Au existat mai multe standuri, in care se gaseau produse lactate traditionale, palinca, vin, dar si caciuli din piele de oaie. O reuniune organizata pana la ultimul detaliu, astfel incat europenii sa ne perceapa asa cum suntem in realitate si nu cum s-a intamplat in trecut, cand doar imaginea negativa a Romaniei era perceputa peste tot. Toti crescatorii de oi au venit cu cele mai bune produse. Acestea au fost transportate la Bruxelles cu un microbuz in conditii speciale, astfel incat sa nu-si piarda adevaratul gust. Mai mult, unii dintre ei s-au imbracat in costume populare, astfel incat imaginea traditionala a Romaniei sa fie completa. Pe langa degustari, vizitatorii din Parlamentul European au putut vizualiza si traditiile romanesti, ei urmarind un film realizat de TVR despre viata ciobanilor din tara. Europarlametarul Dacian Sarbu si Marcel Andrei, presedintele Sindicatuiului oierilor, au avut grija ca totul sa se desfasoare conform planului stabilit la Sibiu in urma cu cateva luni, cand se vorbea despre aceasta initiativa. Asa cum era firesc, pe langa vizitatorii de alte nationalitati, la expozitie au tinut sa fie prezenti si o parte din cei 33 de europarlamentari romani, cei mai multi de la PSD, intre care Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Rovana Plumb, Viorica Dancila, Adriana Ţicau, Sabin Cutas, Corina Cretu, Teodor Stolojan, Elena Basescu si Sebastian Bodu. A lipsit Gigi Becali, unul dintre cei mai asteptati europarlamentari din Romania. Au lipsit si europarlamentarii PNL, probabil preocupati mai mult, poate de congresul partidului, care urma sa se desfasoare in week-end la Bucuresti.

Au tinut insa sa fie aproape de organizatori Victor Ponta, presedintele PSD si sotul Dacianei Sarbu, precum si Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii. Cei doi au lasat pentru cateva ore politica de o parte si au incercat sa afle de la crescatorii de oi problemele cu care se confrunta si cum vor putea fi rezolvate intr-un viitor cat mai apropiat. Expozitia a adus o multumire evidenta pentru crescatorii de oi, chiar daca mai este mult de lucru sau mai bine zis mult de tras cu guvernantii nostri, astfel incat ciobanii sa beneficieze de aceleasi subventii ca si crescatorii de oi din spatiul european.

Imediat, a doua zi dimineata, in jurul orei 12, in holul principal de acces in Parlamentul European, a fost organizata o noua intalnire, dar mai mult o receptie. Totusi, se poate afirma ca receptia de joi dimineata nu a fost cu nimic mai prejos decat expozitia "Gustati Romania". Aici au participat in jur de 400 de persoane, care au venit sa deguste din produsele traditionale romanesti. A fost momentul in care crescatorii de oi s-au intalnit cu Dacian Ciolos, comisar pe Agricultura al Uniunii Europene si fost ministru al Agriculturii. Acum Dacian Ciolos coordoneaza politicile pe agricultura ale Uniunii Europene, si a tinut sa fie aproape de crescatorii de ovine si caprine din Romania. Timp de mai bine de o ora, Dacian Ciolos a stat de vorba cu delegatia romaneasca si a facut lobby pentru produsele noastre traditionale. El a declarat ca este foarte important sa atragem fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii. Odata atrase aceste fonduri pentru construirea de fabrici de lactate si prelucrarea carnii, si piata romaneasca va fi una puternica. Este nevoie de sprijinul Guvernului, astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe piata europeana. insa pana a ajunge la Guvern, in acest mecanism trebuie sa se implice si autoritatile locale, in speta primarii si presedintii de consilii judetene, care ar trebui sa reduca birocratia. Din pacate, in prezent produsele nu pot ajunge nici macar in supermarket-urile din tara. Dacian Ciolos spune ca s-au facut totusi pasi importanti in promovarea produselor traditionale, mai ales in ceea ce priveste conditiile de igiena, care s-au imbunatatit foarte mult. Practic, trebuie ca crescatorii de oi sa fie ajutati, iar lobby-ul pentru aceste produse in spatiul european sa fie unul mult mai consistent.

Vorbe cu rost

Cu toate ca poate era normal ca organizatorii acestei expozitii, in speta Daciana Sarbu si Marcel Andrei, sa-si aroge meritele pentru aceasta actiune de succes, ei nu s-au lansat in discursuri interminabile, ci au punctat ceea ce era esential si anume: promovarea produselor traditionale in spatiul european. "Astfel de actiuni sunt cele mai reusite si cu rezultate imediate si nu videoclipurile care s-au facut pentru promovarea Romaniei pe bani multi si ecouri putine. Crescatorii de oi trebuie sprijiniti mai mult de Guvern, iar noi am facut ceea ce am crezut mai bine. Ramane sa vedem care vor fi ecourile in timp ale acestei expozitii", a spus Daciana Sarbu. La randul sau, Marcel Andrei spune ca a fost cea mai buna modalitate de a prezenta produsele traditionale romanesti in spatiul european, in ciuda tuturor problemelor cu care se confrunta crescatorii de oi din tara. El a declarat ca spera intr-un ajutor mai consistent din partea guvernantilor, iar deciziile in domeniul agriculturii sa nu mai fie influentate de politic intr-o asa mare masura. Artizanii expozitiei "Gustati Romania" sustin ca vor merge cu acest proiect mai departe si vor organiza la vara, probabil in luna iunie, o vizita in tara a europarlamentarilor din Comisia de Agricultura a Parlamentului European. Astfel, europarlamentarii vor putea vedea la fata locului modul in care se prepara aceste produse, care sunt problemele crescatorilor din ovine si caprine din tara, mai ales ca Romania reuseste sa atraga abia 30 la suta din subventiile pentru agricultura ale Uniunii Europene, dar si modalitatea prin care vor putea sprijini promovarea produselor traditionale in Europa.

in vizita la Parlamentul European

Pe langa obiectivele principale ale acestei vizite la Bruxelles si anume expozitiile de produse traditionale, membrii delegatiei romanesti s-au putut familiariza cu mecanismul Uniunii Europene si cu atributiile Parlamentului European. Miercuri dimineata, 3 martie, crescatorii de oi au luat parte la o scurta conferinta privind functionarea Parlamentului European, sustinuta de reprezentantii Romaniei, cei apolitici, la Bruxeles. Trebuie mentionat ca pe langa europarlamentarii romani, la Bruxelles, in Parlamentul European, lucreaza si foate multi functionari romani care nu au nici o legatura cu politica. Astfel, au fost prezentati toti cei 33 de europarlamentari romani, grupurile politice din care fac parte pe parcursul mandatului, modul in care se aproba legislatia europeana (in acest moment 60 la suta din legislatia europeana este tranpusa in cea romaneasca) si bineinteles modul in care functioneaza Parlamentul European. Trebuie mentionat faptul ca in Parlamentul European le este interzis europarlamentarilor atacul la persoana. Astfel, intr-o luna, europarlamentarii isi petrec cel mai mult timp la Bruxelles, participand la lucrarile comisiilor si a grupurilor politice, apoi timp de o saptamana se afla la Strasbourg, in Franta, unde voteaza in plen hotararile adoptate. intr-o luna, le mai ramane aproximativ o saptamana pentru a se intalni cu alegatorii din circumscriptiile din care provin.

Profitand de aceasta conferinta, ciobanii din tara s-au intalnit si cu Nicolae ┼×tefanuta, administratorul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru a expune problemele cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi. Nicolae ┼×tefanuta este sibian, parintii sai fiind nascuti in Marginimea Sibiului, si este persoana care se ocupa ca europarlamentarii din Comisia de Agricultura sa beneficieze de toate informatiile necesare adoptarii unei directive europene, recomandari sau decizii referitoare la agricultura.

Birou de europarlamentar pe jumatate sibian

in timp ce crescatorii de oi isi prezentau problemele la conferinta privind functionarea Parlamentului European, reprezentantii mass-media au fost invitati sa participe la sedinta grupului politic al socialistilor europeni, la care au aderat si europarlamentarii din tara ai PSD si PC. Era o sedinta normala de lucru, in care se trasa strategia pentru proiectele sustinute de socialistii europeni pentru sedinta de plen care urma sa aiba loc in doua saptamani. Invitat la aceasta sedinta, pentru a lua pulsul activitatii, a fost si presedintele Parlamentului European, Hermann van Rompuy, care obisnuieste sa faca astfel de vizite la grupurile politice inaintea sedintelor in plen. Dupa incheierea sedintei, europarlamentarul Daciana Sarbu a invitat presa la biroul sau de europarlamentar din incinta Parlamentului European. Un birou modest, in care mai lucreaza alti doi functionari care au menirea sa furnizeze toate informatiile privind dezbaterile ce au loc in Parlamentul European, astfel incat Daciana Sarbu, pe langa activitatea personala, sa fie informata asupra a tot ceea ce se intampla in Parlament, fie la intalnirile de grup politic, fie la comisii. Trebuie spus ca Daciana Sarbu este pe jumatate sibianca, deoarece mama sa este nascuta la Sibiu. in fapt, Sibiul a fost primul oras in care Daciana Sarbu si-a deschis un birou de europarlamentar. Acest lucru se intampla in luna noiembrie, la sediul PSD Sibiu.

Un oras cosmopolit, cu bune si cu rele

Lasand deoparte expozitia si vizita la Parlamentul European, membrii delegatiei au avut ocazia ca in fiecare zi, timp de cateva ore, sa viziteze cel mai cosmopolit oras al Europei. Un oras cu un trecut incantator si institutii emblematice pentru Belgia, dar si cu aer european, in care isi duc traiul de zi cu zi oameni din toata lumea. O diversitate de rase si mentalitati care au transformat Bruxelles-ul intr-o capitala a Europei. Un oras destul de scump, dar daca stii sa negociezi poti obtine preturi rezonabile, chiar si pe stradutele cu magazine din apropierea centrului orasului. Daca esti in Bruxelles trebuie sa te plimbi prin Grand Place (aici se afla Muzeul Regal al Belgiei, dar si Primaria Bruxelles), cea mai cunoscuta piata din oras. Acest lucru se datoreaza si faptului ca la doar cateva sute de metri se afla celebrul "Manneken Pis" (statuia din bronz a unui baietel care urineaza si despre care circula o legenda conform careia in timpul unei invazii straine a scapat orasul de un mare incendiu, urinand pe focul care urma sa se extinda rapid). Un alt obiectiv important aflat in apropierea Grand Place este si Teatrul regal de la Monnaie. De asemenea, toata piata este impanzita de magazine de tot felul, de la cosmetice, imracaminte, suveniruri, electronice si pana la ciocolaterii si braserii, unde belgienii iti prezinta cea mai buna ciocolata si bere din lume. Sunt sute de feluri in care se prepara ciocolata si berea. Paradoxal, pretul acestor produse traditionale belgiene sunt mai acceptabile decat pretul produselor obisnuite.

Un alt punct de atractie este Atomium, o constructie ce cuprinde 9 sfere din otel conectate intre ele, dand forma unui atom. Fiecare sfera are un diametru de 18 metri si ofera o privire de ansamblu asupra Bruxelles-ului. insa pentru a putea intra in Atomium trebuie sa te inarmezi cu o rabdare de fier, deoarece constructia este asaltata de foarte multi turisti in fiecare zi.

Daca vrei sa petreci o zi mai linistita, departe de forfota din centrul orasului, ai la dispozitie Parcul Centenaire si Muzeul Regal de Arta si Istorie. Un parc ce se intinde pe cateva zeci de hectare si un muzeu imens, ce necesita sa-i aloci destul de mult timp. Doar pentru a vizita colectiile principale ale muzeului iti trebuie cel putin doua ore. Aici la loc de cinste troneaza o statuie a regelui Leopold II al Belgiei, unul dintre cei mai importanti conducatori ai tarii, dar sunt redate pe covoare tesute imagini importante din bataliile belgienilor. De asemenea, mobilierul regal traditional are un spatiu important. Totodata, poti face o incursiune in trecutul unor tari din toata lumea, incaperile muzeului fiind amenajate pe continente.

insa daca vrei sa mergi la cumparaturi, cel mai apropiat mall de Parlamentul European este Schoping Cittz 2. Taxiul de la Parlamentul European si pana la acest mall, unul dintre cele mai mari din Bruxelles, te costa 10 euro.

Pe langa atractii istorice si cladirile moderne din oras, exista si o alta fatada, cea a periferiei Bruxelles-ului. Aici, desi cladirile si magazinele arata impecabil, exista zone in care gunoiul menajer troneaza in fata acestora, fiind ridicat abia in jurul amiezii.

in mediul rural, situatia este cu totul altfel. Este greu sa vezi un petic de pamant nelucrat, iar casele au o arhitectura aparte, imbinand traditia si istoria. Este total diferit de imaginea pe care ti-o ofera Bruxelles-ul. Una peste alta, Bruxelles este un oras libertin si modern, dar care stie sa-si puna in valoare traditia si istoria.
de Cosmin Pal


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 martie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter