SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGGuvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Proiectul de lege care reglementeaz─â exploatarea minereurilor din perimetrul Ro┼čia Montan─â a fost aprobat in ┼čedin┼úa de mar┼úi a Guvernului ┼či va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agen┼úiei Mediafax surse oficiale.


Surse au declarat anterior c─â documentul a fost introdus pe agenda ┼čedin┼úei de guvern, neanun┼úat─â public.
Aprobarea proiectului de lege a fost confirmat─â ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceea┼či surs─â confirm─â ┼či cifrele anun┼úate anterior de Mediafax privind negocierile dintre Executiv ┼či compania canadian─â Gabriel Resources. "Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele m─âsuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele m─âsuri aferente exploat─ârii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Ro┼čia Montana; potrivit acestui acord, ac┼úionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit c─âtre ac┼úionarul minoritar controlat de statul roman o cot─â de 5,69% din capitalul social al RMGC; participa┼úia indirect─â a statului roman urmeaz─â s─â ajung─â astfel la 25%. Redeven┼úa minier─â aplicabil─â proiectului minier va fi de 6% (fa┼ú─â de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu op┼úiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natur─â. De asemenea, investitorul se angajeaz─â s─â intreprind─â conservarea, amenajarea ┼či revitalizarea patrimoniului cultural, s─â asigure protec┼úia mediului ┼či eliminarea polu─ârii istorice, s─â contribuie la dezvoltarea economic─â ┼či cultural─â durabil─â a comunit─â┼úii din Ro┼čia Montan─â", se arat─â in comunicat.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate public─â ┼či de interes na┼úional deosebit, mandatarea unor entit─â┼úi publice s─â aduc─â la indeplinire unele m─âsuri aferente exploat─ârii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Ro┼čia Montan─â, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri ┼či autoriza┼úii de construc┼úie.
in urm─â cu peste o lun─â, premierul Victor Ponta anun┼úa c─â negocierile pentru investi┼úia Ro┼čia Montan─â vor fi finalizate pan─â la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, iar lucr─ârile vor incepe dac─â Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens.
Exploatarea ar urma s─â inceap─â in noiembrie 2016, dup─â ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pan─â la sfar┼čitul acestui an, iar participa┼úia statului ar cre┼čte cu inc─â 5,69%, la 25% din ac┼úiuni, dar condi┼úionat de emiterea la timp a tuturor autoriza┼úiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources ┼či Ro┼čia Montan─â Gold Corporation pentru inceperea exploat─ârii.
Investitorul va pl─âti Guvernului o redeven┼ú─â de 6% din valoarea produc┼úiei, statul avand op┼úiunea de a solicita companiei Ro┼čia Montan─â Gold Corporation (RMGC) ca plata redeven┼úei s─â se fac─â in natur─â, conform proiectului.
Conform draftului citat, participa┼úia statului va cre┼čte la 25% in dou─â etape, ambele condi┼úionate de indeplinirea cumulativ─â de c─âtre autorit─â┼úile romane a mai multor obliga┼úii.
Astfel, in prima etap─â va fi transferat─â o cot─â de 3,6858% din ac┼úiuni, rezultand o participa┼úie a statului de 23%, dar cu obliga┼úia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului s─â fi fost emis ┼či aprobat prin hot─ârare de guvern ┼či s─â nu con┼úin─â modific─âri semnificative fa┼ú─â de proiectul prezentat ┼či propus prin raport ┼či studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care s─â aprobe exploatarea s─â fie adoptat.
in a doua etap─â va fi transferat─â statului inc─â o cot─â de 2% din ac┼úiuni, dar cu condi┼úia ca toate autoriza┼úiile pentru inceperea exploat─ârii comerciale s─â fi fost emise in termene care nu au inregistrat intarzieri semnificative fa┼ú─â de termenele prev─âzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprob─â exploatarea s─â fie in vigoare ┼či s─â i┼či produce efectele.
in urma acestor opera┼úiuni, cota de participare a statului va urca la 25% ┼či va r─âmane la acest nivel pe toat─â durata de valabilitate a licen┼úei de exploatare.
in ceea ce prive┼čte beneficiile statului roman, cele dou─â p─âr┼úi estimeaz─â c─â proiectul Ro┼čia Montan─â va genera pentru bugetul de stat ┼či bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari ┼či un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pre┼ú de referin┼ú─â de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in condi┼úiile men┼úinerii parametrilor relevan┼úi ai legisla┼úiei fiscale incidente din Romania, a pre┼úului aurului, a costurilor aferente lucr─ârilor, serviciilor ┼či produselor necesare exploat─ârii miniere, precum ┼či a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pie┼úei de capital.
Societatea Ro┼čia Montan─â Gold Corporation este controlat─â de compania canadian─â Gabriel Resources, care de┼úine 80,69% din ac┼úiuni. in spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz ┼či Thomas Kaplan.
Compania de┼úine la Ro┼čia Montan─â (jude┼úul Alba), prin concesionare in vederea exploat─ârii, cel mai important z─âc─âmant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur ┼či 1.600 de tone de argint.

Investi┼úia Ro┼čia Montan─â, blocat─â de mai mul┼úi ani din cauza disputelor privind protec┼úia mediului, a fost inclus─â in Planul na┼úional de investi┼úii ┼či locuri de munc─â lansat, in urm─â cu o lun─â, de Guvern ┼či prezentat─â ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaz─â beneficii de 78% din ceea ce genereaz─â proiectul.
Gabriel Resources a transmis atunci c─â negociaz─â cu Guvernul cre┼čterea participa┼úiei statului la Ro┼čia Montan─â Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% ┼či a redeven┼úei pl─âtite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources de┼úine in prezent 80,69% din proiectul Ro┼čia Montan─â, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 29 august 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter