SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGHarta de zgomot: traficul, cel mai mare poluator

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sibiul are 20 de strazi pe care nivelul de zgomot este foarte ridicat din cauza traficului rutier, atat ziua cat si noaptea si alte cateva zeci de strazi, pe care nivelul de zgomot este ridicat.

"Harta strategica de zgomot pentru Municipiul Sibiu" este un document intocmit de o firma de specialitate din Cluj-Napoca, pentru Primaria Sibiu, iar in aceasta perioada documentul este finalizat.

"Am cerut unele completari Primariei Sibiu pentru acest document, dupa care va urma aprobarea lui", ne-a declarat Bogdan Trif, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu.

Topul strazilor zgomotoase

Cea mai importanta sursa de zgomot intr-un oras de marimea Sibiului este traficul rutier.

"In Sibiu, traficul, in special traficul rutier cauzeaza probleme de zgomot. Zgomotul de pe langa drumurile principale este semnificativ, presupunand ca se mentine pe o durata mai lunga, cu greu se poate tolera", arata documentul.

Potrivit acestuia, nivelul de zgomot este foarte ridicat (mai mare de 75 de decibeli) in cladirile situate langa strazile Lunga (intre Laptariei si Rusciorului si intre ┼óiglari si I. L. Caragiale), Rusciorului, Raului, Cibinului, Malului, Metalurgistilor, Alba Iulia, Maramuresului, Cristian, A. ┼×aguna, N Teclu, Str. Constitutiei, Calea Gusteritei (J. S. Bach - Raul Cibin), Podului, H. Oberth, Balea, ┼×tefan Cel Mare, Calea Dumbravii (B-dul Mihai Viteazu - General Vasile Milea), Semaforului, Gh. Dima.

La aceste peste 20 de strazi cu un nivel de zgomot foarte ridicat se adauga alte cateva zeci de strazi cu un nivel ridicat (intre 70 si 75 de decibeli): Calea ┼×urii Marii, Lunga, |iglarilor, Abatorului, Tractorului, Caramidariei, Campului, Calea Turnisorului, Reconstructiei, Turnului, Faurului, Ocnei, B-dul Victoriei, Calea Poplacii, Avrig, Argesului, Calea Dumbravii (Str. Privighetorii - B-dul Mihai Viteazu), Ludos, Iazului, Calea Cisnadiei, Rahovei, C-tin Noica, ┼×tefan Cel Mare, Eduard Albert Bieltz, B-dul Mihai Viteazu.

 Cu un nivel de zgomot intre 65 si 70 de decibeli sunt strazile Magheranului, M. Kogalniceanu, Gladiolelor, Regele Ferdinand, ┼×tefan Cel Mare (Berariei - Balea), Moldoveanu, Nicolae Iorga, ┼×coala de Inot, Corneliu Coposu, Socului.

"In jurul drumurilor principale, noaptea, in fata cladirilor, sarcina de zgomot depaseste 55 decibeli.

Trenul - galagie in preajma garii

In Sibiu sunt doua linii de cale ferata, iar potrivit Hartii, sarcina de zgomot nu depaseste limita de 65 dB la nicio cladire. "Pe baza hartii de zgomot pentru perioada de noapte, se poate afirma ca sarcina de zgomot depaseste valoarea limita cu (0-5 dB) la cladirile situate la sud-est de Gara CFR, respectiv langa linia de cale ferata care trece catre nord-vest de la gara.

Depasiri mai mari decat cele enumerate mai sus de-a lungul caii ferate nu se gasesc. Pe baza hartilor de zgomot, se poate afirma ca in alte locuri decat cele prezentate mai sus, datorita distantei cladirilor fata de linia de cale ferata, nu exista depasiri ale limitei admise. De-a lungul caii ferate in cazul cladirilor sensibile, noaptea se observa un nivel al presiunii acustice intre 45-50 dB", se arata in document.

Industria deranjeaza ziua

"Din Ha rta strategica de zgomot se vede ca prin unele parti ale orasului, pe arii relativ intinse se manifesta in ansamblu efectele zgomotului produs de mai multe unitati.

Conflicte (diferente intre valorile admise si cele inregistrate n.r.) pot aparea mai ales la acele unitati care functioneaza si in timpul noptii si in imediata apropiere a acestora se situeaza cladiri de locuit", noteaza specialistii.

O sarcina de zgomot pentru intreaga zi intre 55-60 dB se inregistreaza langa uzina Compa, la unele cladiri situate pe str. Henri Coanda, la 3 cladiri de langa uzina Thyssenkrupp Bilstein Compa.

Noaptea nu exista cladiri cu sarcina de zgomot mai mare de 55 dB.

"Se observa o sarcina de zgomot pentru noapte intre 50-55 dB langa uzina Compa, la unele cladiri situate pe str. Henri Coanda, la 2 cladiri de langa uzina Thyssenkrupp Bilstein Compa", arata documentul.

Aeroportul afecteaza Turnisorul

"Traficul aeroportului din Sibiu nu atinge 50000 de miscari de aeronave/an, de aceea, pe baza reglementarilor, nu trebuie realizata o harta de zgomot, acestea nu trebuie raportate Uniunii Europene", scrie in document. Luand in considerare valorile zgomotului pentru intreaga zi pentru orasul Sibiu, numai peste Cartierul Turnisor apare curba izofonica de 55 dB si 60 dB. Pentru noapte, la acelasi cartier apar numai curbele izofonice de 45 dB si 50 dB.

Liniste...

Zona linistita a orasului este acea zona desemnata de catre Primarie, unde pentru toate sursele de zgomot se indeplinesc conditiile ca nivelul de zgomot sa fie mai mic de 55 dB, insa la nivelul Sibiului nu sunt inca desemnate aceste zone.

"Numai in zonele inchise circulatiei putem vorbi de o situatie a zgomotului favorabila. In Municipiul Sibiu sunt mai multe zone care se pot considera favorabile din punctul de vedere al zgomotului. In primul rand, aceste zone se situeaza la marginea orasului unde in apropiere nu trec drumuri cu trafic intens, cale ferata, etc. Aceste zone ar putea fi desemnate ca si zone linistite", noteaza specialistii.

Au sanse sa fie desemnate zone linistite: Padurea Dumbrava, delimitata de drumul 106A si de drumuri pietruite; imprejurimea paraului Trinkbach, delimitata de strada Ludos - Theodor Aman - Avrig - Octavian Goga - Aleea Calaretior; Parcul Sub Arini, delimitat de strada Avrig - Luarea Bastilei - Ioan Codru Dragusanu - Martin Hochmeister - Georghe ┼×oima - Bulevardul Victoriei - Aleea Mihai Eminescu - Octavian Goga; si Muzeul Astra, delimitat de drumul 106A - strada Ludos - drumul 106R.

Scopul delimitarii zonelor linistite este acela de a conserva "linistea" zonei, cu alte cuvinte asigurarea ca, nici pe termen lung, zgomotul zonei sa nu depaseasca valoarea actuala si ca in interiorul zonei sa nu se amplaseze surse de zgomot.

"O parte dintre acestea se situeaza pe spatii delimitate de drumuri principale, de aceea pe marginea lor nivelul de zgomot este destul de ridicat, si numai in interiorul parcurilor va scadea la 55-65 dB. Spatiile de langa drumurile principale se pot proteja cu amplasamente de ecranare a zgomotului", se arata in document.

Potrivit legii, Primaria Sibiu poate sa desemneze zonele linistite de pe teritoriul orasului, apoi procesul de desemnare a zonelor linistite trebuie integrat in Planul de Urbanism si pe planul de reglementare a zonei trebuie indicate "zonele linistite din oras".

In aceste zone nu pot fi amplasate surse de zgomot, nici daca se asigura masuri de protectie si trebuie specificat numarul maxim autorizat al locuitorilor.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 aprilie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 februarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter