SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGHipodromul, de la "Exerzierplatz "-ul austro-ungar, la jungla de beton. Azi, trecutul (II)

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Istoria merge mai departe pe coordonate edilitar-socialiste din care noul cartier de blocuri are doar de castigat, ca dealtfel si proaspetii sai locuitori: 19 blocuri noi, in care locuiesc 974 familii cu 3.358 persoane si amenajarea cailor de acces din cartier (1968); trei blocuri turn cu cate 9 nivele (1969) si instalarea de linii telefonice (1970). Pe 7 aprilie 1971, in cartierul Hipodrom s-a organizat o expozitie "din sectorul metalo-chimice, necesare pentru amenajarea unui apartament model ". in acelasi an, inca un bloc, cu 60 de apartamente, e dat in folosinta si se deschid scolile generale Nr.

19 si Nr. 21. 96 de cetateni au efectuat munca patriotica, curatind de moloz si pietre terenul din jurul blocurilor T1 si T2. Blocul T3 din Hipodrom II, cu 10 etaje si 44 de apartamente confort I, este dat in folosinta la 27 septembrie 1972. La 8 aprilie 1973, in Consiliul Popular Municipal se propune ca "noul cartier Hipodrom " sa poarte denumirea de " Mihai Viteazu ", iar strazile si aleile lui sa poarte denumiri care au legatura cu personalitatea voievodului: "Doamna Stanca ", "Fratii Buzesti ", "Şelimbar " etc. Un an mai tarziu, se amenajeaza spatiile verzi si se planteaza 200 de arbori. Hipodromenii au, in toamna lui 1973, si o... mustarie: "Hipodrom ", local cunoscut de toata lumea mai mult ca "La doi Colonei ", de pe str. Luptei.

Banda rulanta a construirii (darii in folosinta) de noi blocuri pentru "oamenii muncii ", continua in anii urmatori: Blocul 3 (11 niveluri, in octombrie 1973, blocurile 37 si 40, in august 1974, blocurile 77 si 81 (iulie 1976), 41 (confort I sporit) si 92, (bloc predat "catre beneficiari " cu zece zile inainte de termen, in decembrie 1976). La 13 februarie 1976, O.J.C.V.L. (Oficiul Judetean pentru Construirea si V^nzarea Locuintelor) a amenajat un "apartament model ", cu toate dotarile, in blocul 66, apartament 1, din Hipodrom III.

La 21 februarie 1978, printre prioritatile oficialilor de atunci ai orasului, se numara si capitolul "Amenajari de zone verzi si de joaca pentru copii in Hipodrom I, II si III " (acestea sunt viitoarele "parcari cu fiare " dintre blocuri). Nu mai lungim povestea, ea va continua la fel, cu propuneri, proiecte, raportari, dari in folosinta la termen sau chiar inainte, pana, dupa cum ne arata hartile vremii, din Hipodromul initial "mic ", acum numit "Hipodrom I " din zona bd. Gh. Gh. Dej - str. Rahova, se naste un Hipodrom II (zona strazilor Hipodromului - Luptei - Kolarov - Bd. Mihai Viteazu) Hipodrom III (zona Bd. Mihai Viteazu - Calea Cisnadiei) si "proaspatul Hipodrom IV (Calea Cisnadiei - Calea Dumbravii). Extinderea si numerotarea cartierelor nu scapa nici ele umorului ascutit al romanului de sub dictatura, pomenindu-se si de un alt "cartier " foarte populat al Sibiului, "Hipodrom V " care era de fapt... Cimitirul Municipal.Viata in cartierCe avea de oferit Hipodromul locuitorilor sai? Pai, in primul rand, un spatiu de locuit, putem spune, modern pentru acea vreme. Nu se poate nega confortul "de la bloc " fata de cel "de la casa ". Chiar daca era, cumva, inghesuiala pe scara, iar linistea publica era interpretata, ca si acum, la modul relativ, sa nu uitam ca multi locatari soseau din locuri unde wc-ul era in fundul gradinii, baie se facea in lighean cu apa incalzita pe soba, iar caldura in camere era doar daca faceai focul la "teracota ". Baie cu cada, dus si wc, apa calda si rece la robinet, incalzire centrala, balcon, pivnita, ascensor, telefon, ghena de gunoi, erau totusi, "ceva " in acea perioada. Dar, din anii '80, mana comunista care a dat, incepe sa ia: curentul se intrerupe la orice ora, fara explicatii. Caldura "centrala " de la calorifer devine aproape inexistenta, criza alimentara rationalizeaza cam orice, apar deja zvonuri cu cei care cresc gaini in balcon, iar noaptea, uneori, cartierul arata ca dupa un atac cu arme chimice: fara viata, fara lumina. Viata "la bloc " nu mai e invidiata. Copiii au insa unde se juca. Locurile amenajate cu leagane si balansoare, campul aproape, o Vale a Sapunului care era curata si curgea frumos, teama celor mici de "omul negru " care venea seara de la Troita, labirintul de alei dintre blocuri, "balastiera ", multimea de "colegi " de joaca, toate nasc prietenii, uneori si conflicte de genul "mergeti si va jucati la scara voastra ", "ce cautati la blocul nostru? ". Este noua generatie, "cu cheia de gat ": parintii lucreaza in schimburi, venind acasa tot in schimburi. Cei mici au astfel alternativa unei anume libertati "de miscare " care genereaza, mai tarziu, si sentimentul real al libertatii. Este o toleranta interetnica de invidiat, chiar daca in "gasca " unii erau apelati ca "sasu' ", "unguru' " sau "tiganu' ", nimeni nu reclama acest lucru ca "discriminare ".

Pentru "aprovizionare ", existau magazinele de la parterele blocurilor de pe Mihai Viteazu si Siretului. in plus, "complexul comercial " aduna aici, pe langa invariabila "Alimentara ", cofetarii, ateliere de croitorie si "curatatorie chimica ", reparatii de orice fel, frizerii-coafor. Asemenea complexe erau pe strazile Luptei ("Hipodrom I "), Vasile Kolarov ( "Cedonia "), Rahova (langa piata) si Cisnadiei ("Ciresica ") Din punct de vedere "bancar ", existau filialele CEC ("Casa de Economii si Consemnatiuni "). Restaurante erau putine, cel mai cunoscut si "de lux " fiind "Transilvania ", zis si "Transi' " din Complexul Cedonia, "Doi colonei " la care nici pana in ziua de azi nu ii stiu clar denumirea oficiala ("Hipodrom " oare ?) sau "Expres "-ul de la "Ursuletul ". Librarii ca "Albatros " sau "Facla ", cofetarii ("Cedonia ", "Ciresica, "Primavara ", "Flora ", "Silvana "). Doua oficii postale si o centrala telefonica ("La telefoane "). Apropo, stiati ca la Complexul Comercial "Hipodrom I "a functionat prima balanta optica cu afisaj de preturi, construita la fabrica sibiana " Balanta "?

Mai adaugam aici complexul medical de la Cedonia (construit in 1977), expozitiile de arta culinara de la "restaurantul Transilvania ", unde oamenii mai vedeau, pe vremea lui Ceausescu, cum arata mancarea, Filiala "Hipodrom " a Bibliotecii ASTRA (inaugurata la 20 aprilie 1981) si, sa nu uitam, piata agroalimentara "de pe Rahovei ", deschisa la 20 august 1987 si fabrica de paine din spatele Bd. Mihai Viteazu (deschisa in 1988). Pe langa gradinite cu program normal sau prelungit si scoli generale, Hipodromul mai "beneficia " si de un liceu, destul de "disciplinar " ca reputatie: "Industrial Nr. 6 Constructii ", pe str. Oituz. Nu exista cinematograf sau biserica. Apropo, in anii '80, Hipodromul era cunoscut si ca fiind "cartier de rockeri ".

Transportul se facea, in general, cu autobuzele si ulterior troleibuzele ITS (intreprinderea de Transporturi Sibiu), ulterior IJTLS (intreprinderea Judeteana de Transporturi Sibiu): 1 si 1 barat (str Siretului-IPAS), 2 si 2 barat (Mihai Viteazu-gara), 9 (str Plugarilor - ICEMENERG), 11 (Cedonia - BJATM), si 70 (Mihai Viteazu-gara), T2 (Mihai Viteazu - Gara).

Aceasta a fost o parte mica din trecutul unui cartier mare: Hipodromul. Nu am pretentia aici de a fi oferit totul despre acesta, deci pagina va r[m]ne deschisa oricui are o poveste frumoasa despre viata acestui loc. Un merit important in realizarea a ceea ce cititi aici o au amintirile personale, discutiile cu locuitori mai "vechi " ai Hipodromului, datele istorice fiind "furnizate ", printre altele, de cd-rom-ul "Sibiu/Hermannstadt. Un trecut pentru viitor ", realizat de Centrul Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala Sibiu, Forumul TRANSIRA, hartile Sibiului de la 1914, 1976 si anii ulteriori si fotografiilor document realizate de Fred Nuss aflate in colectia regretatului coleg Dumitru Nita care, la pensionarea de la "Tribuna ", mi le-a oferit.Despre cum arata Hipodroamele astazi,

in reportajul urmator.
de Dumitru Chiselita


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 13 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter