SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGHotel in locul casei lui Mircea Ivanescu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Ministrul Culturii, presedintele Uniunii Scriitorilor Sibiu, presedintii comisiilor de cultura din Sibiu si judet, directorul Directiei de cultura si asa mai departe, cu totii recunosc importanta celui care a fost Mircea Ivanescu, poet si traducator sibian. Casa in care a locuit Ivanescu timp de aproape 30 de ani este scoasa acum la vanzare, dar nimeni nu a are initiativa concreta de a amenaja aici prima casa memoriala din fosta Capitala culturala europeana. Printre vecini s-a raspandit vestea ca in locul casei de pe strada Vasile Aaron ar putea fi ridicat un hotel.

Pe unul din geamurile deschise pentru aer proaspat se pot intrezari masina de scris si cateva randuri de carti. E una din camerele casei aflata pe strada Vasile Aaron, la numarul 3. Pana in vara anului trecut aici traia Mircea Ivanescu. Unul dintre cei mai discreti oameni de cultura din Romania, la adresa caruia elogiile au inceput sa apara mai ales dupa disparitie. Casa a ramas mostenire doctorului Rodica Muntean, cea care l-a ingrijit pe Ivanescu in ultimii ani de viata. Acum, casa este scoasa la vanzare, pentru aproximativ 150.000 de euro.
`In camera in care a locuit in ultimii ani de viata Mircea Ivanescu, nimic nu e schimbat. A trecut un an de la disparitia lui, dar nimeni nu m-a cautat pentru a propune ca acolo sa fie amenajata o casa memoriala. Nici macar cei din breasla scriitorilor, de unde multi isi aroga doar o «prietenie» pe care nu au dovedit-o nici pe timpul vietii`, spune dr. Rodica Muntean.

Vecinii vorbesc de un hotel

Casa in care locuiesc acum chiriasi a fost scoasa la vanzare, iar intre vecini s-a raspandit vestea ca aici ar putea fi ridicat un hotel, chiar daca regimul de inaltime impus prin noul PUG nu este unul mare. Printre numele vehiculate ca ar fi interesate de achizitia casei este cel al lui Tiberiu Tint, fostul director al Drumuri si Prestari Constructii SA. `Nu mai este de actualitate`, a comentat scurt Tint, care a solicitat apoi sa nu il mai sunam niciodata.
`Nimic nu e concretizat`, spune si dr. Rodica Muntean, legat de vanzarea casei. `Propuneri de la autoritati? Eu cand aud cuvantul acesta, de autoritati, nu stiu cum sa spun... Neindoielnic, insa, sunt dispusa sa aman vanzarea, daca se intrevede posibilitatea amenajarii unei case memoriale`.

Cine ar putea avea initiativa?

In intreg judetul Sibiu sunt amenajate doar cateva case memoriale: `Hermann Oberth` si `Stephan Ludwig Roth`, la Medias, `Gheorghe Lazar`, la Avrig, si, din cand in cand, poate fi vizitata casa lui Octavian Goga, din Rasinari. `Initiativa ar trebui sa vina de la cei din bransa, de la oamenii de cultura. Noi, cel mult, am putea propune, daca este cazul, transformarea casei intr-un monument istoric. Din pacate, noi nu avem atributiuni in acest sens, de amenajare a unei case memoriale. Putem oferi, insa, consiliere, daca se doreste amenajarea unui muzeu, dupa cum am facut in cazul Muzeului Gazului, din Medias`, spune Calin Trufasiu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.
`Cei din bransa` nu vor avea o astfel de initiativa, sustine Ioan Radu Vacarescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu. `Pe aceasta tema noi am discutat, in randul scriitorilor, si am fi multumiti, mai ales ca, din cate stiu, nu exista nicio casa memoriala in Sibiu. O adresa in acest sens, insa, nu am facut. Catre cine? Doamna doctor este mostenitorul legal, poate ca asteapta o astfel de oferta, propunerea ar trebui sa vina din partea dansei, dar noi, Uniunea Scriitorilor, nu ne putem permite sa cumparam. Mai ales ca, de curand, am si pierdut un sponsor important`, spune Ioan Radu Vacarescu. Potrivit lui, la parastasul de sase saptamani`dupa moartea lui Ivanescu a si fost propus un nume – `Casa poeziei Mircea Ivanescu`. `Eu, un demers oficial, nu pot sa fac si nici nu o sa fac`, adauga Ioan Radu Vacarescu. El crede ca si Biblioteca Judeteana `Astra` s-ar putea implica intr-un astfel de demers. Directorul Bibliotecii, Silviu Bors, nu a vrut, insa, sa faca declaratii publice pe acest subiect.

De la autoritati... vorbe bune

La finele lui 1997, Consiliul Local al municipiului Sibiu i-a acordat lui Mircea Ivanescu, stabilit la Sibiu in 1973, titlul de cetatean de onoare al orasului, `pentru contributia sa la dezvoltarea literaturii romane contemporane`. Presedintele Comisiei de cultura din cadrul Consiliului Local, Mariana Fritzmann, crede ca amenajarea unei case memoriale `Mircea Ivanescu` este o idee buna. `Insa referitor la cumpararea imobilului de catre administratia locala, aici trebuie sa isi spuna parerea un specialist din Primarie. Depinde de bugetul existent. Din punct de vedere legislativ si financiar, va trebui sa ma documentez`, spune consilierul local care a ocupat aceasta pozitie si in mandatul trecut. De cealalta parte, la Consiliul Judetean, Comisia de cultura are un nou presedinte – profesorul universitar Ionel Cioca. `Dimensiunea personalitatii lui Mircea Ivanescu nu cred ca poate fi contestata. Eu fiind, insa, nou, nu pot sa ma pronunt deocamdata. Dar as sprijini o astfel de idee. Cred ca ar trebui sa facem asa ceva cu totii. Voi aprofunda subiectul`, promite Cioca.

Ministrul Culturii: ar dura prea mult

In fruntea Ministerului Culturii, acum, este Puiu Hasotti. A auzit si el de Mircea Ivanescu, spune ca ii recunoaste valoarea. Suma de 150.000 de euro nu i se pare mare pentru achizitia casei care sa fie transformata intr-un simbol al poeziei la Sibiu. Doar ca demersurile i s-ar parea prea indelungate. `La noi ar fi mai complicat – pentru infiintarea unei noi institutii trebuie hotarare de guvern, apoi lege, apoi personalul. Dureaza si un an. Ar fi mai simplu prin autoritatile locale. Si apoi, in niciun chip anul acesta noi nu avem bani`, se razgandeste, legat de sumele de investit, Puiu Hasotti.

Mircea Ivanescu: un brand in randul intelectualilor straini

Mircea Ivanescu s-a nascut in 26 martie 1931. A absolvit Facultatea de Filologie, sectia franceza, din cadrul Universitatii din Bucuresti. A lucrat in mai multe institutii de presa si a devenit cunoscut pentru opera sa: poezie si traduceri. S-a stins din viata anul trecut, pe 21 iulie.
Poetul Radu Vancu este printre persoanele care l-au cunoscut cel mai bine, lucrarea sa de doctorat fiind construita in jurul operei lui Mircea Ivanescu.
`De ce ar trebuie sa fie interesat Sibiul de Mircea Ivanescu? Simplu: pentru ca, asa cum am constatat direct la diverse evenimente literare de pe cateva continente, Mircea Ivanescu este primul brand legat de Sibiu care le vine in minte intelectualilor straini. «A sunteti din Sibiu, din orasul lui Mircea Ivanescu» – mi s-a spus fraza asta de catre poeti germani, turci, sarbi, americani, toti de prima mana. Despre Mircea Ivanescu se stie, pe toate aceste continente, mai mult decat stiu autoritatile din Sibiu – anume ca e un mare poet roman, poate cel mai mare de dupa 1945, in orice caz cel care a influentat cel mai mult poezia romana de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Si ca, in plus, a tradus enorm si absolut congenial din Joyce, Kafka, Nietzsche, Faulkner, Broch, Musil, Rilke, din marii poeti americani si englezi, aducand practic toata modernitatea occidentala la noi acasa`, vorbeste Radu Vancu.
`E cumva in spiritul modestiei si al ghinionului sau proverbial ca modesta lui casa de pe Vasile Aaron sa fie rasa de pe fata pamantului. Ar trebui sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a dezminti acest ghinion – pentru Sibiu, o casa memoriala Mircea Ivanescu ar insemna infinit mai mult decat un hotel anonim`.

`Mastile lui Mircea Ivanescu`. De Liiceanu

Gabriel Liiceanu tocmai a lansat o carte despre Mircea Ivanescu – `Mastile lui Mircea Ivanescu`, carte scrisa in urma discutiilor cu `personajul fascinant` care in ultimii sapte ani de viata a mai iesit de doar doua ori din casa. Cartea este rezultatul discutiilor dintre Liiceanu si Ivanescu, intinse pe durata a aproximativ doua luni – aprilie si mai 2011. `Statea intr-o casa oarecum cazuta in paragina, in spatele lui era un perete cu o crapatura mare, nereparata, tavanul era plin de tencuiala care dadea sa se desprinda, atmosfera era de casa imbacsita, veche, necuratata, mizera pe alocuri, cu o bucatarie trista. Asta era peisajul. Trist`, a spus Liiceanu la lansarea cartii sale. Poetul `Mircea Ivanescu` a fost comentat, la aceeasi lansare, si de Mircea Cartarescu. `Daca veti citi poezia contemporana, nu veti gasi niciun copil al lui Nichita Stanescu. Dar absolut niciunul. Nu veti gasi niciun copil al lui Sorescu, al lui Paunescu sau al Anei Blandiana. Veti gasi, in schimb, copii ai lui Mircea Ivanescu – aproape toti. O imensa majoritate a tinerilor poeti de azi au urmat miscarea culturala, miscarea de joc cultural, literar, pe care a facut-o candva Mircea Ivanescu`.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 martie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter