SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Hotii striga hotii

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Piesa de teatru despre bani publici, in trei acte
Personaje: un director de liceu, doi liberali si un democrat

Liceul A. T. Laurian din Agnita urmeaza sa fie reabilitat in baza Ordonantei 7, remisa de guvern. Bani sunt, lipseste constructorul. Pentru desemnarea societatii care sa reabiliteze liceul s-a inceput un dialog al "surzilor". Toata lumea vorbeste, nimeni nu intelege. Directorul liceului, Ioan Neofit, spune ca s-au facut presiuni pentru ca firma sa fie una care "cotizeaza" la PNL. Liberalii spun ca directorul vrea sa aduca o firma "avizata" de PD. In final, intr-un compromis total, nimeni nu-si trimite firmele la licitatie, insa acuzele nu se incheie. Liberalii spun ca democratii primesc mai multe licitatii decat ei, si ca beneficiaza de banii Guvernului PNL. PD-istii se jura ca nu fura si spun ca trebuie sa atace in instanta licitatiile, pentru a primi si ei ceva.
O comedie de plans, in care nimeni nu intelege ca un partid nu este societate comerciala si nu are nici actionari.

Actul I Scena I
Reporterul si directorul Liceului A. T Laurian din Agnita, Ioan Neofit
Reporter: Am inteles ca ati primit telefoane de amenintare.
I. N.: A fost ceva, dar le rezolvam aici, pe plan local.Amenintari sunt peste tot.
R.: Despre ce e vorba, totusi?
I. N.: Pai, m-au acuzat ca vreau sa fac renovarea scolii cu alte firme, nu cu cele liberale. Sunt presiuni si incerc sa le evit. Nu am facut nicio licitatie pentru renovarea scolii deocamdata ca sa evit comentariile. Am cerut oferte de la toti, ca sa nu fie probleme. Au venit ei, ca sa fie acolo si firma PNL-ului, ca le sponsorizeaza campania. Vineri deschid plicurile si vedem, eu am incercat sa fiu impartial.
R.: Cine v-a sunat sa faca presiuni?
I. N.: Doamna Muntean, presedinta de aici a PNL si domnul Mitea. Pe el nu pot sa-l acuz insa de nimic. M-a intrebat doar ce am cu firmele PNL. I-am spus ca nu stiu cine e liberal si cine e democrat. Ca se desfac plicurile si Comisia de Receptie va da verdictul.

Actul I Scena 2
Reporterul si Aurica Muntean, presedintele PNL Agnita, profesor si membru in Consiliul de Administratie al Liceului A. T Laurian
R.: Maine se vor desface plicurile, pentru ofertele la renovarea scolii, probabil stiti si dumneavoastra, pentru ca asunteti in Consiliul de Administratie…
A.M.: Nu stiu de niciun plic.
R.: De ofertele pentru renovarea scoli…
A. M.: Am vazut la el acolo (n. r. la dierctor) mai multe plicuri. Comisia de Licitatie nu a primit nimic, pana astazi, nimic.
R.: Directorul spune ca s-a spus…
A. M.: S-a spus, pentru ca s-a intrebat. Dar altfel nu s-ar fi comunicat…
R.: Ce se intampla acolo de fapt ca vad ca sunt probleme din toate partile si unul si celalalt se plange
A. M.: Eu nu ma plang de el. Ma plang de metodele lui, de cum procedeaza el cu Consiliul de Administratie. Noi nu stim nimic de ce se intampla, decat dupa ce a inceput lucrarea.
R.: Nu va fi maine scandal cand se va afla cine va face renovarea scolii?
A. M.: Eu habar n-am. Deci Comisia de licitatie habar nu avea. Numai doamna vicepresedinta a auzit azi dimineata cand i s-au cerut ofertele. A ramas blocata. Dansul deja luase ofertele, unele erau deschise, altele erau inchise. Ce stiu eu? Eu mai am an pana la pensie, pe mine nu ca nu ma intereseaza, dar chiar vreau sa fie totul bine. Aici nu este gospodaria noastra personala. Daca nu-l intrebi, nu ti se explica nimic, de ce se intampla.
R.: Dvs. sau fiul dvs. aveti o firma de constructii, nu-i asa?
A. M.: Eu nu am o firma de constructii.
R.: Fiul dvs.?
A. M.: Fiul meu are o firma de constructii, da.
R.: Dansul participa la aceasta licitatie?
A. M.: Nu a depus nicio oferta.

Actul II. Scena 1
Reporterul si Aurica Muntean, presedintele PNL Agnita, profesor si membru in Consiliul de Administratie al Liceului A. T Laurian
A. M.: Auzi Aline..
R.: Ziceti.
A. M.: Eu as fi vrut vi aici sa discutam mai multe, ca aici problemele sunt complicate rau de tot. Asta e un ticalos mare rau de tot.
R.: Ideea asta nu a plecat de la dansul. Eu l-am sunat si mi-a spus ca dvs i-ati dat un telefon prin care i-ati solicitat ca o anumita firma sa lucreze pentru renovarea scolii. Si a doua zi, fostul viceprimar l-a sunat si l-a amenintat sau ceva de genul asta, ca ar fi bine sa lucreze cu PNL-ul, nu cu firmele PD-ului.
A.M.: Deci, eu daca ai fost aici sa vezi ca e un mincinos de prima clasa. Asa director mincinos nu am avut de 36 de ani de cand sunt in liceu. El nu anunta pe nimeni nimic. A facut o selectie de oferte de unul singur, el a ales firme, el a facut ce a facut si acum nu a procedat corect. Am sunat la secretariat si nu a facut nicio inregistrare, le-a pus in plicuri, le-a deschis. Pe mine nu ma doare sa spun nimic ce e adevarat. E adevarat ca fiul meu are o firma, dar nu este in PNL, nu a lucrat niciodata in Agnita si chiar daca ar fi dorit vreodata sa participe la o licitatie, nu cred ca ar fi fost imposibil, pentru ca era copilul meu. Eu sunt in PNL din '94. Si nu a participat o data, tocmai sa nu creeze probleme. Nu cred ca nu ar fi imposibil, daca ar fi o lucrare in oras, el de ce sa nu participle, cum participa altii? Si aici toate lucrarile le-a luat domnul Stanulet Firion, care se stie ca este din PD si ca cotizeaza. O sa-ti povestesc multe ce le-am aflat de la oameni.

Actul II, Scena 2
Reporter si directorul Ioan Neofit
I. N.: S-a finalizat. S-a lamurit.
R.: Cum?
I. N.:: Hahahahaha. (rade) Stati sa inchid usa. (Pauza) Am invitat-o si pe ea in Comisia de licitatie, i s-a pus legea in fata, toate lucrurile pe care le-a declarat ca-s legale, au picat in fata legii. S-a lamurit, comisia si-a desfasurat activitatea, a castigat deocamdata firma care a avut pretul cel mai mic, pentru ca a oferit si garantie. Este o Asociatie Familiala din Agnita. Nu stiu ce implicatie politica are, pentru ca nu ma intereseaza. AF Duca, se numeste. Roua Design e firma mare sau cum sa-i zic...
R.: Firma dansei nu a participat?
I. N.: Nici firma dansei si nici firma pentru care am fost acuzat ca este firma PD-ului nu si-au depus ofertele.
R.: Cum se numeste firma dansei?
I. N.: Firma ei … Cons Prod Sibiu
R.: Si a PD-ului?
I. N.: Modest Impex… Eu cred ca se finalizeaza la nivelul asta. Tensiunea nu cred ca inceteaza, asa, usor.
R.: Dansa a lansat si ea niste acuzatii…
I. N.: Eu am fost acuzat in primul rand ca m-ati sunat. Eu nu stiu de unde am avut informatia. Am fost acuzat ca m-a sunat Mitea. Da, ce domnule, sa mint? Asta a fost. M-a sunat Mitea.
R.: Cu el ati mai vorbit?
I. N.: De ce lovesc in PNL, m-a intrebat. Nu lovesc in nimeni. Asa a ramas, nu stiu ce demersuri face doamna mai departe, cu cine mai vorbeste. I-am explicat ca e anormal sa participe ea, stiind sume si nici nu putea participa. Ar fi fost normal sa nu participe, dupa revolutie. Sa speram ca e rezolvata.

Actul II, Scena 3
Reporterul si Eugen Mitea, presedintele PNL Sibiu
R.: Ce stiti de Agnita, de lucrarile de la scoala de acolo?
E. M.: Am vorbit cu directorul de la scoala si i-am spus ca domnule director, eu nu am nicio problema cu dvs, cu nimeni, dar doar un singur lucru vreau, sa fiti impartial fata de orice partid politic care vrea sa acceada la fondurile date de guvern. Directorul mi-a spus ca stiti, ca eu nu cunosc nicio firma care sa fie de la PD. Si i-am zis, domnule nu imi povestiti mie lucuri de genul asta, stim noi in Sibiu unde comunitate e mult mai mare, cine e patron si despre ce e vorba si voi in Agnita nu stiti despre ce e vorba. L-am rugat frumos sa fie impartial la tot ceea ce se intampla in viata politica, pentru ca nu e bine sa implicam politica in procesul de invatamant. Acestea au fost discutiile.
R.: El a spus ca da avut o discutie cu presedintele PNL de acolo, doamna Munteanu.
E. M.: Nu are nicio problema cu doamna Munteanu. E treaba lor ce fac acolo, dar eu l-am rugat frumos pe tema asta, iar doamna Munteanu nu are implicatii in treaba asta. Ea e in Consiliul de Adminsitratie de la scoala si a cerut sa fie informata despre ce e vorba nu sa se faca investitia si pe urma sa se afle. Stiu eu cum isi vor lamuri lucrurile?
R.: Se poate generaliza toata povestea asta, ca eu sunt de la PNL, sunt la putere si am voie sa cheltuiesc bani publici?
E. M.: Pot sa va spun ca foarte multe firme de la PD inca mai au contracte si cu bani care sunt de la guvern.
R.: Dati exemple...
E. M.: La Poplaca. Contractul e incheiat de Trihenea, (Constantin Trihenea, vicepresedinte PD Sibiu) nu stiu cum se numeste firma. Pe Ordonanta 7 a luat lucrarea. Nu stiu Conelt, cine stie ce firma are el… Deci contract semnat de trei saptamani, mergeti sa vedeti tabla la intrarea in localitate.
R.: Ce lucrare?
E. M.: Apa, apa. Deci nu se pune problema ca ei nu iau lucrari, sau ca i-am scos afara. I-au lucrari, dar tac. Pentru ca l-i rusine sa spuna asa ceva. Iar primarul ala de acolo de la Agnita cred ca e intr-o criza de personalitate si trebuie sa creeze evenimente.
R.: Cedeti ca de la primar a pornit?
E. M.: Da. Da. Categoric. Dar dvs. de unde ati aflat de telefonul pe care i l-am dat directorului?
R.: Dintr-o anonima.
E. M.: Aia nu e anonima. Cine stia? Aurica Munteanu, care e presedinta de la Agnita, stia primarul, stia directorul de scoala si cu mine. Astia patru stiau de problema asta. Ma indoiesc ca o sunat altcineva. Lucrurile care se fac si cu stiinta primarului. Oamenii sunt intr-un oras mai la periferia judetului si informatiile nu ajung intotdeauna in timp util si se bazeaza pe distorsiunile acestea care apar. Ca doamna Klemes a hotarat de la Inspectoratul Scolar sau ca primarul a hotarat si atunci se spune, vai sa nu deranjez. Oamenii mai au inca frica asta, asa.
R.: Se poate generaliza in cazul in care aveti drepate cu PD-ul? Cum a facut si primarul si seful scolii... Tot balamucul asta disputa pe anumite contracte...
E. M.: Da, deci contracte si-a luat fiecare cum a vrut. Nu au fost impartite de partid. Daca puteti sa le verificati, veti vedea. Inca noi chiar eram revoltati ca nu prea luam, stiti?
R.: Asta nu suna bine...
E. M.: Pai nu suna bine, dar pe ce ca nici nu iei, te mai si condamna ala care fura, zice hotul. Stiti? Cam asta e problema. Cred ca si asa puteti sa puneti titlul la articol. Hotul striga hotii. Ca cam asa e, nu?

Actul III, Scena 1
Reporterul si Constantin Trihenea, vicepresedinte PD Sibiu
R.: Aveti ceva lucrari in Poplaca?
C. T.: Da.
R.: Ce fel de lucrari?
C. T.: Avem lucrari la alimentare cu apa.
R.: Ati participat la o licitatie? Va intreb ca am primit niste sesizari ca PD-ul primeste multe lucrari de infrastructura, pe bani publici si asa mai departe .
C. T.: Da, a fost licitatie publica, nu e nicio problema. Nu cred ca eu sa intru aici, ca nu am avut probleme. Acum am luat o lucrare si eu si acu-i problema cu PD-ul. Hahahaha (rade). Tocmai din cauza PD-ului nu au vrut sa mi-o dea si a fost contestatie data. Lucrarea a fost castigata in instanta.
R.: Cum?
C. T.: Am pierdut in prima faza si am facut contestatie si s-a adjudecat la Consiliul National. Au incercat asa si s-a spus ca sa iau eu intr-un fief liberal. Iata ca s-a luat lucrarea. Nu-s probleme de favoritism sau ceva. S-au pus toate piedicile posibile ca sa nu primim lucrarea.
R.: E o lupta acum intre liberali si democrati pe lucrari?
C. T.: La mine n-au ajuns. Eu am observat doar ca s-ar fi dorit sa ia altcineva lucrarea.
R.: Cine?
C. T.: Tocmai, ca firma care a vrut sa ia lucrarea nu a fost nici liberala, nici udemerista. A fost asociatia DPC cu firma lui Gradinar (Ilie Gradinar, director al SC Energie Termica SA. Fost apropiat al PSD, acum membru PD Sibiu). Deci nu se punea problema, doar ca au venit cu altceva, cu o solutie alternativa . A fost evidenta treaba, altfel nu o luam, nu cred eu ca venea cineva sa spuna "sa-i dam la bietul asta ca e de la PD". Deci eu nu cred ca e vreo treaba. Antreprenorii in Sibiu nu prea se implica in politica, ei sunt cu toata lumea si cu niciunul. Cam asa merge treaba. Hahaha. (Rade)

Sfarsit.
de Alin BRATU


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 03 decembrie 2007






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter