SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIdioti intalnim peste tot

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Festivalul International de Teatru l-a adus pentru o zi la Sibiu, cu ocazia prezentarii in festival a spectacolului „Viata cu un idiot " in regia lui Andriy Zholdak, pe autorul textului, scriitorul Victor Erofeev. Acesta s-a declarat incantat de spectacol si a spus ca ar vrea sa fie prezentat la Bucuresti si in Europa.

Scriitorul Victor Erofeev a venit la Sibiu doar pentru o zi, special pentru a vedea punerea in scena a cartii sale „Viata cu un idiot ". Reprezentatia, care a avut loc joi seara, la sediul Teatrului National „Radu Stanca " si care s-a bucurat si de prezenta regizorului Andriy Zholdak, l-a determinat pe acesta sa spuna ca este cea mai buna interpretare a cartii sale. „Am venit aici fara sa ma tem ca el (n.r. Andriy Zholdak) ar putea sa nu faca ceva interesant. M-a mirat foarte mult ca Andriy nu a creat o ilustrare a textului meu, el a gasit o lume paralela in teatru. Este un spectacol independent, absolut si care are propria lui sustinere. Acest spectacol de la Sibiu este cel mai bun pe care l-am vazut ", a declarat Erofeev despre „Viata cu un idiot ". Trebuie spus ca textul lui Erofeev a mai fost pus in scena si in alte tari, iar in Rusia a fost creat chiar un film artistic pornind de la el. Erofeev a apreciat si inovatiile pe care regizorul ucrainenean le-a gasit, de la ecranele urise pe care sunt proiectate imagini in timp real pana la socurile estetice si presiunea la care este supus spectatorul, si a venit chiar si cu unele sugestii. „Mi-a placut foarte mult solutia cu cele trei ecrane si cele doua spatii inchise. Apare un spectacol nou, nu poti sa te uiti cu doi ochi la cinci obiecte, spectatorul isi creaza propria viziune ", a mai completat Victor Erofeev, care a precizat ca in ciuda imaginilor dure si scenelor foarte violente, spectacolul urmareste ideea principala a cartii, „o povestire despre sensul existentei noastre, cand celelate povestiri au un rol secundar ". Iar ca sugestie, Erofeev a propus regizorului introducerea unei pauze in spectacol, in ideea de la lasa putin timp spectatorului sa discute pe tema celor vazute pe scena. De asemenea, invitatul Festivalului de Teatru a tinut sa scoata in evidenta si actorii foarte talentati pe care a avut ocazia sa-i vada la Sibiu, in special actritele Cristina Flutur si Ema Vetean, ambele avand roluri principale in acest spectacol.

Textul si sexul

Andriy Zholdak este un regizor celebru si foarte apreciat in toata Europa, dar este cunoscut pentru micile lui excentricitati, de la munca cu actorii si modul in care isi moteaza spectacolele, pana la viata sa personala. Teatrul sibian are o lunga colaborare cu acesta, ultima lui montare fiind considerata de Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca ": „apogeul colaborarii cu Andriy Zholdak ". A doua zi dupa prezentarea spectacolului sau in Festival, in prezenta scriitorului Victor Erofeev, Zholdak era fericit. „Sunt pur si simplu imbatat, este minunat ", a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa, dupa care a continuat glumind usor: „cateodata reusesc sa spun nuste lucruri care nu sunt chiar prostii ". Regizorul ucrainean a vorbit apoi cu nonsalanta si despre modul in care reuseste el sa inteleaga un text pentru a-l putea pune apoi in scena. „Eu ma dezbrac, pun textul pe mine, il frec de mine, pun textul intre picioare si chiar adorm cu el. Cartea capata incredere in mine si intram intr-un dialog... Important pentru mine este simt textul din punct de vedere sexual, intelectual si din alte perspective " a spus Zholdak. El a fost completat de scriitorul rus care a comentat reactiile spectatorilor la scenele violente sau dure intr-un stil propriu. „Nu ma mira ca unii oameni plangeau cum nu ma mira ca unii oameni zambeau destul de tamp ".

Montarea spectacolului „Viata cu un idiot " a presupus un regim de munca cu totul special, mai ales pentru actori. Din cele doua distributii cu care s-a pornit initial la drum, pe parcurs ramanand numai o treime dintr-o distributie, restul actorilor cedand. in plus, la repetitii s-au filmat aproximativ 400 de casete video si vor face subiectul unei viitoare carti. Directorul Festivalului de Teatru, Constantin Chiriac, spera sa poata prezenta tot acest material realizat in urma spectacolului „Viata cu un idiot " in dechiderea celui de-al doilea festival de teatru de la Sibiu, in toamna acestui an.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 04 iunie 2007


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter