SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIeri, meditatii - azi, fabrica de rezolvat temele

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Meditatiile nu s-au inventat in ultimii ani si, probabil, nu vor disparea curand. Atat doar ca au devenit o moda si poate chiar o industrie. in urma cu 15-20 de ani se luau meditatii ca sa intri la Facultate, examenul la Medicina sau Inginerie fiind tare greu, se facea pregatire suplimentara ca sa intri la Actorie sau la Conservator; se luau meditatii ca sa intri la un liceu bun. Ei bine, de cativa ani incoace, meditatiile se iau pe tot parcursul anilor de scoala si, adeseori, tind sa se transforme din ore de pregatire suplimentara in ajutor la teme.

Mica publicitate

Ca sa gasesti un meditator pentru copilul tau, ai destule variante. Fie vorbesti cu alti parinti si vezi cine pe cine recomanda, fie dai o cautare pe Internet, fie cauti anunturile din ziare, fie esti cu ochii-n patru la stalpii din preajma unitatilor de invatamant. Astea sunt cele mai frecvente patru modalitati de a gasi un profesor meditator.

Daca optezi pentru anunturile de mica publictate si pentru internet, prima carte de vizita a meditatorului e chiar modul in care a conceput anuntul. Asa de pilda, unii profesori promit "reusita garantata pentru Bacalaureat", altii te avertizeaza ca nu mediteaaza decat elevi de clasele V-X, deci pentru Bacalaurerat trebuie cautata o alta varianta, altii te imbie cu experienta la catedra si gradele didactice dobandite, altii - cu diplomele Cambridge pe care le au, iar altii cu metodele interactive de predare si cu pasiunea pe care o pun in munca. Nici elevii care nu au chef sa-si faca singuri temele nu sunt uitati, asa ca unele cadre didactice si, mai ales, studentii se declara disponibili sa ofere ajutor la pregatirea temelor.

Tarife

Unde ustura meditatiile? in buzunarele parintilor. Dar depinde de pretentii si de profesorul-meditator pe care il alegeti. Cele mai mici preturi le practica studentii, care pentru o sedinta de meditatii la limba engleza pot percepe un tarif de 15 lei. Durata sedintei? 90 de minute. Aceiasi studenti pot cere la fel de bine si 20 de lei pentru o sedinta, iar cei care au terminat o facultate, dar nu sunt profesori, ridica pretul la 30 lei pentru sedinta de meditatii la limba si literatura romana. Cam tot pe acolo se situeaza si profesorii cu state.

40 de lei poate fi pretul cerut pentru o sedinta de meditatii la matematica. Şi daca suma va pare mare, sa stiti ca se lucreaza individual cu fiecare elev si, in plus, se garanteaza si succesul la Bacalaureat, chiar daca ai terminat liceul in urma cu mai multi ani, iar matricele, logaritmii si functiile tin parca de domeniul... limbilor straine. Oricum, daca e nevoie de doua sedinte/sapta­mana, buzunarul dumneavoastra va fi mai usor cu 320 lei in fiecare luna.

"Meditatiile trebuie sa insemne plus valoare"

... spune Constantin Go­run, inspectorul scolar gene­ral al judetului Sibiu. "Medi­tatiile pot fi un lucru bun, daca aduc plus valoare, perfor­manta in pregatirea elevului si daca parintii doresc aceasta forma de pregatire. in acelasi timp insa ar trebui sa existe un contract intre profesor si parinti in care sa fie consemnate obiectivele fiecaruia. Este fair-play ca un profesor sa testeze un elev inainte de a incepe medi­tatiile si sa propuna nivelul la care poate sa-l duca: sa-l ajute sa ia nota 6 sau 8 la Bacalaureat, de exemplu. Parintii care platesc meditatii isi pun sperantele in profe­sorul respectiv", subliniaza Constantin Gorun.

Şeful IŞJ Sibiu atrage atentia ca un profesor care mediteaza concomitent patru elevi nu poate face perfor­manta cu fiecare dintre ei si ca e destul de grav ca un profesor sa mediteze elevii pe care ii pregateste in mod normal la scoala. in primul caz, meditatiile se transforma in "industrie", iar in cel de-al doilea exista riscul ca un elev care a primit note de trecere in timpul anului scolar, sa pice bacalaureatul.

Profesori din pasiune

Pe de alta parte, e foarte adevarat ca salariul de dascal nu e nici pe departe capabil sa asigure un trai decent, mai ales atunci cand ai sub 35 de ani, deci o experienta mai mica in do­meniu. in acest context, da, meditatiile sunt cele care rotunjesc veniturile profe­sorilor. "Eu sunt profe­soara de limba si literatura romana si dau meditatii. Sotul meu e si el profesor, dar de geografie, si in cazul lui e mai greu sa dea meditatii. Fara banii pe care eu ii primesc de la meditatii nu ne-am putea descurca si cu cheltuielile casei si cu doi copii de crescut", spune Ioana, cadru didactic in Sibiu.

Situatia Ioanei poate fi valabila in cazul majoritatii profesorilor tineri. intr-un sondaj de opinie realizat la nivel national de Federatia Sindicatelor Libere din inva­tamant s-a atras atentia ca "salariul mediu net al cadre­lor didactice, cu varsta maxi­ma de 35 de ani este, potrivit raspunsurilor, de 875,1131 lei, iar repartizarea venitului pe domenii de cheltuieli se face astfel: 51% din venituri sunt alocate cheltuielilor de subzistenta (mancare, intreti­nerea lo­cuin­tei si chirie), 20% din venituri sunt repartizate pentru achitarea creditelor bancare. Cei mai putini bani sunt alocati pentru: vesti­mentatie, carti, formare profe­sionala si petrecerea timpului liber."

Dupa efectuarea sonda­jului, FSLI a atras atentia ca "dintre profesorii intervievati 41% intentioneaza sa para­seasca sistemul de inva­tamant in urmatorii cinci ani. Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt: dotarea slaba a scolilor, lipsa de respect fata de profesori, multiplele schim­bari sau lipsa de coerenta legislativa. intr-un atare context, peste 50% dintre cei intervievati au declarat ca au ales sa fie dascali pentru ca " iubesc copiii ", pentru ca " au avut la randul lor profesori model " sau " din pasiune ".

Şi incheiem cu cateva cuvinte despre statutul de dascal de azi. "Profesia de cadru didactic este privita de societate " cu mila si respect moderat ", iar de cele mai multe ori este subapreciata. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie " usoara ", " cu program lejer ", o profesie " desconsiderata in ziua de astazi ", " foarte prost remunerata ", " o meserie fara perspectiva ", " Cenusareasa tuturor profesiilor ", se arata in acelasi sondaj FSLI.

288 de cadre didactice din judetul Sibiu au declarat ca fac meditatii si platesc impozit pentru asta, conform datelor oferite de Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu. 224 sunt persoane fizice, iar restul sunt persoane juridice.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 05 octombrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter