SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIgiena personala, principala problema a angajatilor din Ardeal

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La locul de munca miroase urat pentru ca angajatii nu se spala sau au boli netratate. Aceasta a fost concluzia cursuri­lor de igiena perso­nala sustinute de medici si psiho­logi de la Universitatea "Lucian Blaga" si de la Fundatia Romtens in ultimii 4 ani. Se pare ca principala problema a 12.000 de anga­jati, care au cel mult studii medii, din 12 firme din jude­tele Sibiu, Mures, Alba si Covasna, este ca la serviciu miroase urat din cauza ca acestia fie nu se spala, fie din cauza unor boli netratate. "Cele mai dorite teme de curs, cerute de managerii de resurse umane pentru anga­jatii lor, au fost igiena indi­viduala, zg­motul, fumatul si alimentatia la locul de mun­ca. Ca medic, consi­der ca igiena individuala este in primul rand o problema de sana­tate, pe urma una de civilizatie ", a declarat dr. Teodor Haradau, director al Fundatiei Romtens. El a precizat ca majoritatea angajatilor uita sa se spele pe maini, de obicei, inainte sa manance.

"Inamicii " apei si ai sapunului

Medicii si psihologii care au tinut cursuri de doua ore in intreprinderile din cele patru judete le-au spus angajatilor ca trebuie sa se spele pe maini foarte des, inclusiv dupa ce au fost la toaleta, sa se spele pe dinti macar de doua ori pe zi, sa poarte ochelari si casti de pro­tectie daca muncesc intr-un mediu mai putin curat, sa nu isi umezeasca degetele cu limba daca lucreaza in casierii si numara banii.

Micul dejun, obligatoriu

Alimentatia la locul de mun­ca, dar mai ales regulile ali­mentatiei sanatoase au fost subiectele celui de-al doilea curs, in topul celor mai cerute de patronii si directorii firmelor pentru angajatii lor. Medicii au ajuns la concluzia ca tot mai putini angajati mananca dimi­neata, iar cei care mananca la serviciu, de multe ori o fac fie in graba, fie la o ora nepotrivita sau con­suma alimente nesa­na­toase si bauturi acidulate. Conform dr. Haradau, medicii care au instruit muncitorii sa fie mai sanatosi cer, totusi, ca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa preia modelul caselor de sanatate din Ger­mania si sa aloce fonduri pen­tru instruirea angajatilor, pen­tru ca acestia sa fie mai sa­natosi, dar si sa dea mai mult randament la serviciu. Spre exemplu, in Germania, Casa de Asigurari de Sana­tate aloca 2,5 euro/angajat/an pentru cursuri pentru sanatatea la locul de munca. La noi, criza economica din ultimii doi ani a facut ca un numar de opt intreprinderi din Ardeal sa renunte la aceste cursuri, motivand ca cele doua ore de curs in care muncitorii erau instruiti ar fi afectat productia si profitul. Principala problema a tuturor intreprinderilor este ca nu mai au medic propriu, cu pro­gram de opt ore, ci apeleaza la serviciile medicilor doar la nevoie, pe baza unor contrac­te de colaborare.

Fundatia Romtens, impreu­na cu profesori de la Univer­sitatea "Lucian Blaga " din Sibiu, a tinut cursurile, in cadrul proiectului " Promo­varea sana­tatii la locul de munca in Regiu­nea Centru ", proiect cofinantat de Fondul Social European.

Organizatie neguverna­mentala, infiintata in anul 1998 de un grup de medici, Fundatia Romtens are ca scop sa contribuie la amelio­rarea starii de sanatate a populatiei, in special prin cresterea rolului promovarii sanatatii si al retelei de ingrijiri primare de sanatate, in cadrul sistemului de ingrijiri medicale.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 08 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - FITS 2016

FITS 2016
~ 22 februarie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 21 iunie 2015 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 21 06 2015 03:24 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 18 octombrie 2017 )
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter