SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIlarie Chendi (1871-1913)

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La 25 iunie 2013 s-au implinit 100 de ani de la moartea criticului literar Ilarie Chendi, cel care, in critica literara romaneasca, a legat "epoca Maiorescu - Gherea de aceea a lui Ibraileanu - Lovinescu, constituind nu numai un moment al ei, asa cum arata G. Calinescu, ci o intreaga epoca literara" (Mircea Popa).

Descendent stralucit al familiei de carturari a Hodosilor, Ilarie Chendi s-a nascut la Darlos, langa Sibiu, la 14.XI.1871, ca unic fiu al preotului Vasile Chendi si al Elizei, nascuta Hodos, nepoata a lui Al. Papiu-Ilarian. Ramas orfan de mama la 9 luni, Ilarie Chendi a fost crescut de bunica dinspre mama in Bandul de Campie, unde a urmat cursurile primare. A absolvit Liceul sasesc la Sighisoara si Seminarul Teologic din Sibiu (1891-1894), apoi a studiat filosofia si filologia la Universitatea din Budapesta, in anii 1894-1897. Aici infiiinteaza, impreuna cu Traian Vuia, Victor Braniste si altii, Societatea de lectura "Petru Maior".

Pentru a nu ajunge "catana la imparatul", Chendi a trecut muntii prin "vama cucului", in 1898, si s-a stabilit la Bucuresti, ca ajutor de bilbiotecar la Academia Romana, post detinut din 1898 pana in 1913.

Debutase la Sibiu cu versuri, proza si articole de critica literara in 1892. De formatie culturala germana, Chendi si-a insusit si unele principii estetice maioresciene si gheriste si a continuat lupta inceputa de Maiorescu impotriva neavenitilor si mediocritatilor din campul literaturii, ca acestia "sa nu compromita ce e mare si frumos", consumandu-si in aceasta lupta mai toata energia scurtei sale vieti.

in viziunea sa de critic literar, talentele autentice trebuie sa aiba trei calitati particulare: "legaturi distincte cu viata neamului sau, cunoasterea trecutului literar si istoric al acestuia si puterea originala de a crea". Şi Chendi sustinea ca fundamentul literaturii noastre culte trebuie sa fie literatura populara si milita "pentru readucerea increderii in insusirile sufletesti ale neamului nostru". El nu respingea autonomia esteticului, dar supralicita caracterul etnic si etic, asemenea ideologiei samanatoriste a lui N. Iorga.

Chendi nu agrea simbolismul si modernismul, fiind adept al traditionalismului. Respinge drastic personalitatea aroganta si experimentele simboliste ale lui Al. Macedonski. Foarte exigent in critica de intampinare, Chendi a introdus la noi foiletonul superior si a intuit, printre primii, talentul poetic al lui O. Goga, Mihai Codreanu, Minulescu, Toparceanu si geniul verbal al "fenomenalului" T. Arghezi. Rareori s-a inselat in intuirea unor talente literare si s-a angajat in polemici aprige cu Maiorescu, Gherea, Ibraileanu, Dragomirescu s.a. A fost, uneori, prea subiectiv in aprecierea scriitorilor ardeleni, emitand judecati exagerate sau chiar nedrepte. Chendi pleca de la impresiile de lectura, apoi emitea judecati manate de subiectivism, dar el viza opera si niciodata viata privata a autorului ei.

Ca istoric literar, Chendi a descoperit in arhive si reviste decumente inedite: "Testamentul lui Gojdu", "Un alt proces Caragiale" etc., a scris vibrante articole comemorative despre scriitori romani si germani, a ingrijit unele editii din opere: "Poezii populare si poezii postume" de Eminescu, "Opere complete" de V. Alecsandri, I. Creanga, Al. Odobescu, C. Negruzzi si s-a ocupat cu rabdare si probitate si de scriitori neinsemnati. Chendi a fost unul dintre initiatorii miscarii literare samanatoriste si al Societatii Scriitorilor Romani (1908). El a fost primul care a pornit campania de recuperare si studiere a manuscriselor lui Eminescu, activitate continuata stralucit de G. Calinescu si Perpessicius.

Chendi a facut si traduceri din literatura universala si ^i indemna pe prozatorii nostri sa abordeze si romanul de larga respiratie ca in alte literaturi.

in scurta lui existenta, Chendi a condus cateva reviste si a colaborat la foarte multe publicatii (Telegraful roman, Tribuna, Familia, Samanatorul, Tribuna Poporului, Floare albastra, Viata literara, Convorbiri literare, Cumpana, Luceafarul etc.). Scrierile sale sunt cuprinse in volumele: Preludii (1903), Foiletoane (1904), Fragmente (1905), Impresii (1908), Portrete literare (1911); postum: Schite de critica literara (1924), Pagini de critica, editie de Vasile Netea (1969), Scrieri I-VI, ingrijite si prefata Dumitru Balaet, Bucuresti 1988-2003. Despre I. Chendi au scris mai toti criticii nostri literari, caci Chendi a contribuit la evolutia criticii si literaturii nationale intr-o perioada de tranzitie a literaturii romane, dorind "a fi moderni in traditie si traditionali in modernitate" (D. BĂLĂEŢ)Prof. Nic. T. MĂLĂU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 28 iunie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter