SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGImpreuna, catre lumea pe care o vom construi

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Ultima "turnanta " a acestei competitii electorale se apropie de final. Astazi votam rectorul. in calitate de candidat la aceasta functie o simt usor apasatoare si epuizanta. Sabiile s-au scos si s-au incrucisat, sagetile s-au tras, arcul este gol, cuvintele s-au spus, ziarele s-au epuizat, acum este timpul sa vorbeasca electorii.

Experienta acestei campanii este uluitoare. Cred ca fiecare ar trebui sa treaca printr-o astfel de situatie, pentru bogatia de impresii, trairi si sentimente de care ai, apoi, parte. Oamenii acestei universitati s-au aruncat, ei insisi, in aceasta campanie cu o placere a luptei si un spirit combativ remarcabil. Chiar daca o banuiam, tot m-a surprins in mod placut disponibilitatea spre dialog electoral si comunicarea fata in fata cu colegii nostri. Deseori am simtit ca oamenii au asteptat aceste momente pentru a fi parte a aceluiasi intreg. I-am simtit increzatori ca sunt impreuna, bucurosi ca pot fi o forta, intariti de credinta ca pot genera progres. Şi cred ca acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece tradeaza mandria pentru apartenenta la aceasta mare familie, care este universitatea noastra.

in acelasi timp am simtit si regretul, ba uneori a fost chiar formulat reprosul ca nu construim mai multe ritualuri pentru a-i pune impreuna pe membrii comunitatii, astfel incat acestia sa se cunoasca, sa se valorizeze si sa se completeze. Cel mai bine s-a vazut acest lucru atunci cand au fost alegerile pentru senat. Toata lumea cauta sa stie cine este X sau Y sau de ce este important Z. Şi atunci, am inteles ca furati de ritmul propriei noastre respiratii, nu mai auzim inima care bate dincolo de noi. Şi ca trebuie sa schimbam aceste lucruri, pentru a construi noi punti si poduri peste universitatea noastra. Trebuie sa intarim cultura organizationala prin deschiderea comunicarii intre colective, departamente si facultati, prin crearea unor evenimente de interes comun.

Avem o pozitie privilegiata in peisajul academic romanesc. Suntem diversi, multiculturali, avem de toate: drept, litere si arte, stiinte socio-umane, inginerie, stiinte, medicina, stiinte agricole, industrie alimentara si protectia mediului, sport, stiinte economice si teologia care sa se roage pentru noi toti, asa cum cu inalta simtire a pomenit parintele profesor Necula. Suntem bogati, suntem binecuvantati de tot ceea ce avem si am construit. Ne trebuie numai buna intelegere si simtul de gospodar, de buna randuiala, al celor care vor conduce.

O alta idee cu care inchei aceasta campanie este aceea ca oamenii universitatii isi doresc o tribuna in care sa discute impreuna lucrurile care-i framanta. Şi nu ma refer aici numai la consiliile facultatilor sau la senat, unde se dezbat lucrurile care tin de management si administrare. Vor un spatiu de expunere a ideilor, de controverse, de lupte ale spiritului, de nastere a unor noi idei, credinte, conceptii, ca rod al interactiunii, pentru ca ne place sa discutam despre interdisciplinaritate si transdisciplinaritate. Vor sa se cunoasca si sa se simta ca specialisti de pe taramuri diferite, dar cu finalitati apropiate. Aceste lucruri trebuie puse in practica, pentru ca vorbim apoi de un potential urias care poate fi declansat din astfel de dispute intelectuale.

in intalnirile cu colectivele si departamentele am primit uneori direct exprimata nevoia de formare pe linia accesarii granturilor. O solutie in acest sens ar putea-o reprezenta implicarea a cat mai multi colegi in echipe de cercetatori cu experienta, astfel incat sa aiba parte de o formare in termeni de "learning by doing ". Chestiunea cercetarii in ansamblu este una extrem de spinoasa si rezolvarea ei are implicatii foarte mari asupra viitorului universitatii. De aceea trebuie solutionata cu responsabilitate. Cred ca trebuie organizate sesiuni de brainstorming, pentru a gasi caile si a stabili prioritatile, de asa natura incat sa progresam rapid. Este momentul sa aducem in fata mentorii pentru cercetare si sa-i incurajam sa conduca echipe, exercitand un coaching atent, pentru ca in fata obstacolelor abandonam, de multe ori, prea usor.

Mi s-a atras atentia ca, furati de dorinta de a face pasi importanti in cercetare, s-ar putea sa uitam de cealalta componenta a misiunii universitatii - educatia. intr-o maniera mai mare sau mai mica, mai vocali sau mai in surdina, profesorii si-au exprimat temerea pentru faptul ca am putea trece in con de umbra acest capitol. Sigur ca este mult prea importanta educatia, procesul de invatamant, pentru a-l trata cu superficialitate. Trebuie sa definim nevoile pe care le au cadrele didactice si programele de studiu si sa stabilim pachete de formare pe linia acestor nevoi.

Dar cel mai bine putem realiza acest lucru plecand de la cadrul didactic insusi. El stie care-i sunt problemele, pe ce ar vrea sa puna accent, ce i-ar trebui pentru a-si actualiza profilul de competenta. De aici problema se muta la directorul de departament, care trebuie sa decida, impreuna cu colectivul, care sunt nevoile de formare din departament.

Problemele sociale, pornind de la sistemul de retribuire au reprezentat un punct important de discutie. Cum sa facem sa obtinem salarii mai mari, ce surse de finantare trebuie sa accesam - au fost tot atatea probleme ridicate de colegii universitari. S-a pus si problema personalului administrativ si auxiliar, cum poate fi acesta sustinut si echilibrat. Solutiile propuse converg, in prima directie catre multiplicarea si diversificarea fondurilor provenite din surse extrabugetare. Spre exemplu, am in vedere construirea unor programe de educatie pe linia formarii continue, programe de lunga sau scurta durata. Ştim sa construim programe. Ştim ce nevoi de formare are personalul din diferite sectoare, indiferent de profesiune. Cu evantaiul de specializari de care dispunem putem accesa orice domeniu de formare continua. Toate aceste initiative vor fi construite pe o autonomie financiara dusa pana la nivel de departament si colective. Asa cum spune Hertzberg, banii nu sunt factor motivational, ci factor de igiena, pentru ca nu poti trai fara ei. De aici si necesitatea de a asigura aceasta importanta resursa pentru oamenii universitatii.

Ca o remarca legata de caracteristicile grupurilor, este imaginea cadrelor didactice tinere. Cu un spirit al dreptatii pronuntat, dornici de afirmare, plini de entuziasm ei mi-au dat certitudinea ca vor duce universitatea mai departe. Tot comportamentul lor din aceasta perioada a tradat o gandire matura, profunda, cu ingrijorari si cu intrebari cu privire la destinul universitatii.

Trebuie sa spun ca in aceasta campanie am fost consiliat si m-am bazat pe o echipa de profesori tineri, profesionisti desavarsiti, care au sesizat usor aspectele false, stridente si care m-au sprijinit in constructia mesajelor si a dialogurilor. M-am convins inca o data de valoarea oamenilor din universitatea noastra si de potentialul nostru colectiv.

Se cuvine sa amintesc si despre intalnirea cu reprezentantii studentilor. Mai intai, am fost placut impresionat de mobilizarea si promptitudinea lor. Aceste lucruri vorbesc de la sine despre felul in care au inteles studentii sa ia in serios rolul cu care i-au investit colegii lor. Apoi m-au bombardat realmente cu intrebari, incercand sa gaseasca raspunsuri la problemele care ii framanta. Impresionante au fost candoarea si curatenia lor sufleteasca. Dupa intalnire, unii dintre ei mi-au scris personal pentru a-mi adresa cuvinte incurajatoare si a ma asigura de sustinerea lor. Cu atat mai important va fi tot ceea ce se va intampla dupa 6 februarie, pentru ca nimeni nu are voie sa-i perverteasca si sa-i pacaleasca pe acesti tineri. Nu de promisiuni au ei nevoie, ci de implicare si rezolvarea problemelor. Concluzia acestei intalniri este aceea ca ea trebuie sa devina o obisnuinta, o traditie in universitatea noastra.

Un ultim cuvant despre seniorii universitatii. Desi s-au vehiculat idei de vendete intre colectivele diferitelor varste, de fapt lucrurile au stat altfel. Nu exista nici un fel de conflict intre generatii. Eventualele diferente de opinii sunt legate doar de interesele si nevoile celor implicati, dar, prin mediere si negociere, ele pot fi armonizate. De aceea se cere ca rolul de decizie, care include si o componenta majora de negociere, al conducatorului - viitorul rector, sa poata fi jucat de persoana cu competente in acest sens.

Am incercat sa sintetizez in aceste randuri cateva dintre cele mai importante probleme pe care le-am dezbatut cu colegii mei. Sper sa am ocazia sa le luam pe rand, pe fiecare in parte, si sa gasim, tot impreuna, cele mai bune solutii.

Multumesc tuturor colegilor si studentilor pentru faptul ca mi-au dat ocazia sa-i cunosc, sa le aflu bucuriile si aspiratiile, dar in acelasi timp si nemultumirile si supararile. Consider ca numai daca ai incredere in cineva, ajungi sa-i spui ce te supara. inca o data sunt bucuros de increderea cu care mi s-a raspuns.

Un singur om nu poate schimba lumea. Dar impreuna putem face lucrurile sa se schimbe!Sibiu, 6 februarie 2012

Prof. univ. dr. ing. DAN MANIU - DUŞE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 28 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter