SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn atentia crescatorilor de animale

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pentru corecta informare a crescatorilor de animale din judet, privind modalitatea de identificare si inregistrare a efectivelor de bovine, ovine, caprine si porcine, D.S.V.S.A. Sibiu face urmatoarele precizari: in conformitate cu legislatia U. E. insusita de toate statele membre, bovinele, ovinele, caprinele, porcinele si cabalinele, circula in spatiul european inclusiv pe teritoriul Romaniei, numai daca sunt identificate si inregistrate potrivit normelor sanitar-veterinare in vigoare, insotite de formulare sau documente de miscare si de pasaport (in cazul bovinelor si cabalinelor), iar animalele care sunt destinate taierii, transportate de la exploatatie la abator,trebuie insotite si de certificatul de sanatate animala, pentru animalele vii. Aceasta actiune de identificare si inregistrare a animalelor are motivatii din punct de vedere strategic, de ordin veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control unitar si complex.

in acest context, prin O.U.G. nr. 23 / 2010 se legifereaza ca, proprietarii exploatatiilor nonprofesionale de bovine, ovine si caprine pot solicita in scris directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, sa efectueze, prin intermediul asociatiilor inregistrate legal ai caror membri sunt, activitatea de identificare si inregistrare a ovinelor si caprinelor din exploatatiile proprii. fapt care atrage suportarea de catre proprietari a costurilor aferente intregii activitati de identificare si inregistrare a bovinelor, ovinelor si caprinelor.

Proprietarii de exploatatii comerciale precum si proprietarii exploatatiilor nonprofesionale care au primit aprobarea directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, de a efectua activitatea de identificare si inregistrare a animalelor aflate in proprietate sunt responsabili de actualizarea si corectitudinea datelor din baza nationala de date informatice pentru respectivele exploatatii.

incepand cu anul 2011, achizitionarea crotaliilor auriculare, precum si a mijloacelor electronice, pentru identificarea animalelor din toate tipurile de exploatatii, in functie de specie si de sistemul de identificare national, va fi in sarcina proprietarilor. De asemenea,contravaloarea marcilor auriculare si a pasaportului individual se suporta de catre proprietarul bovinelor.

Crotaliile auriculare, precum si mijloacele electronice se achizitioneaza de la societatile comerciale care furnizeaza mijloace de identificare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, aprobate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

La aceasta data, sunt autorizate 6 societati de profil care furnizeza crotalii pentru ovine si caprine, 5 societati pentru bovine si 3 societati pentru porcine (lista nominala poate fi accesata pe site-ul A.N.S.V.S.A., sau la solicitare prin act scris emis de D.S.V.S.A. Sibiu).

Dupa publicarea acestui act normativ mentionat mai sus, pe parcursul anului 2010, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a organizat intalniri cu cele patru asociatii ale crescatorilor de animale si cu fermierii din judetul nostru, fiind prelucrate si insusite prevederile legislative privind procedurile de efectuare a actiunii de identificare si inregistrare in baza nationala de date a efectivelor de bovine, ovine, caprine si porcine care se cresc pe raza judetului nostru.

Desi actul normativ este in vigoare din aprilie 2010, la D.S.V.S.A. Sibiu nu a fost inregistrata nici o solicitate de autorizare pentru efectuarea actiunii de identificare a animalelor de catre asociatiile crescatorilor de animale existente in judetul nostru. De asementea, in urma intalnirilor organizate, trei presedinti de asociatii din patru asociatii prezente, au precizat ca la aceasta data nu sunt pregatiti logistic pentru a prelua in totalitate activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, fara sprijinul si implicarea efectiva a medicilor veterinari de libera practica.

Precizam ca in cursul anului 2010, D.S.V.S.A. Sibiu a asigurat de la bugetul de stat plata privind contravaloarea actiunii de identificare (crotalii si manopera), suma intre 4,8 - 5,4 lei (respectiv 1,13 - 1,27 euro) pentru fiecare ovina sau caprina identificata si introdusa in baza nationala de date. De asemenea, precizam ca la D.S.V.S.A. Sibiu nu au fost primite sesizari privind incasarea altor sume de catre medicii veterinari de libera practica din judet, de la proprietarii de animale la care au efectuat aceasta operatiune.

D.S.V.S.A. Sibiu, prin personalul de specialitate, acorda sprijin crescatorilor de animale din judetul nostru pentru identificarea animalelor si pentru efectuarea actiunilor de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale, in conditiile legale, ori de cate ori sunt solicitati.

Dr. ┼×erban ┼óICHINDELEAN, director executiv al DSVSA Sibiu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 03 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter