SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn cabinetul de curiozitati al baronului Samuel von Brukenthal

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

95 de obiecte din toate colectiile Muzeului National "Brukenthal" sunt expuse pana in 15 octombrie, la Villa Vauban - Muzeul de Arta din Luxemburg, intr-o expozitie dedicata pasiunii de colectionar a baronului Samuel von Brukenthal. Deschiderea oficiala a avut la sfarsitul saptamanii trecute si a fost onorata de 600 de persoane, in conditiile in care capitala Marelui Ducat de Luxemburg numara abia vreo 94.000 de locuitori. De asemenea, in prima saptamana de la vernisaj, expozitia a fost vizitata de alti 1.600 de luxemburghezi si straini.

Cu ce i-a momit expozitia marca "Brukenthal"? Cu picturi, sculpturi, carti, gravuri, litografii, medalii, geme si minerale - toate achizitionate de baronul Samuel von Brukenthal. "La Luxemburg, specialistii in domeniu si vizitatorii expozitiei s-au aratat impresionati de pasiunea de colectionar a baronului si au apreciat faptul ca Samuel von Brukenthal a lasat, prin testament, ca palatul si colectiile sale sa poate fi vizitate de publicul larg", spune Daniela Damboiu, curatorul expozitiei."Barbat cu craniu" are un nou parintePrezenta la Luxemburg a pieselor din patrimoniul Brukenthal s-a lasat deja cu doua surprize. in primul rand, printre exponate se numara ceasul baronului Brukenthal, un ceas care nu a cantat timp de 200 de ani, pana la restaurarea lui, in urma cu cateva luni. Apoi, la restaurarea picturii "Masacrul inocentilor" s-a stabilit ca pictura ii apartine lui Peter Bruegel cel Tanar. De asemenea, reconditionarea picturii a relevat faptul ca este singura lucrare de gen care pastreaza elementele din lucrarea originala a lui Peter Bruegel cel Batran, copiii nefiind ascunsi in spatele unor animale sau obiecte, asa cum se intampla in lucrari similare aflate in Viena sau in colectiile Casei Regale a Marii Britanii. Şi surprizele marca Bruegel continua pentru ca aceleasi lucrari de restaurare au scos la iveala urmele unui glont ce a strapuns rama tabloului in timpul Revolutiei din 1989, cand lucrarea se afla la Muzeul de Arta din Bucuresti.

De o atentie sporita va beneficia in urmatoarele luni si tabloul "Barbat cu craniu", expus la Luxemburg. "Lucrarea nu este semnata si s-a presupus ca autorul ei este Maestrul legendei Sfantului Augustin. Au mai existat si alte ipoteze in privinta autorului, dar nu s-au confirmat. S-a emis ipoteza ca autorul ar fi Albrecht Bouts, iar daca se confirma aceasta supozitie valoarea lucrarii ar creste foarte mult, ar fi extraordinar", spune Daniela Damboiu. Pentru atribuirea cu certitudine a paternitatii, tabloul va fi cercetat de specialisti din Bruxelles, acolo unde exista mai multe lucrari de Albrecht Bouts, trei dintre ele purtand semnatura pictorului. "Portret de barbat cu craniu" a lipsit 30 de ani de pe simezele Muzeului Brukenthal, in urma furtului din 1968.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 22 mai 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter