SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn expozitie la Muzeul Ffranz Binder din Sibiu Hilarie (Bucur) Mitrea :din Marginimea Sibiului pe meleagurile lumii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pana la sfarsitul lunii iulie si in luna august, la Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder " din Sibiu, poate fi vizitata expozitia dedicata lui Hilarie Mitrea (1842-1904), medic naturalist si etnograf, cu ocazia comemorarii a 105 ani de la incetarea din viata. Sibienii, mai ales, vor fi interesati sa afle mai multe despre acest excelent medic originar din Rasinari, primul roman care a ajuns in Australia. A calatorit si in Mexic, dupa care a fost rezident in Indonezia vreme de 25 de ani. Hilarie Mitrea se remarca prin calitatile sale de colectionar in domeniul faunei exotice si al obiectelor etnografice. Prin nepretuita donatie pe care in anul 1882, a facut-o Muzeului de zoologie din Bucuresti, actualul Muzeu National de Istorie Naturala „Grigore Antipa ", el a contribuit substantial la formarea bazei patrimoniale a institutiei amintite si s-a inscris in randul precursorilor etnografiei, pe atunci inca o disciplina stiintifica in formare.

Expozitia din Piata Mica, nr. 11, ofera publicului informatii inedite sub forma de panouri documentare, fotografii, piese etnografice si filigrane din argint, publicatii. in expozitie mai apare, pentru prima oara in vizionare publica, un jilt impletit din rattan, din colectia personala a doamnei Aurelia Veronica Filimon din Targu Mures. Jiltul a apartinut socrului lui Hilarie Mitrea, notabilitate din Borneo. Un portret al lui Hilarie Mitrea provenit de la Muzeul „Grigore Antipa " din Bucuresti, pictat in ulei pe panza de Pamfil Polonic, intregeste expozitia pe care publicul sibian este invitat cu caldura sa o viziteze.

Expozitia dedicata lui Hilarie (Bucur) Mitrea a fost organizata de C. N. M. „ASTRA " Sibiu, prin Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder ", in colaborare cu 10 institutii partenere: muzee, biblioteci, arhive din Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Targu Mures, cu Primaria din Rasinari si cu consultanti stiintifici si colectionari particulari.

Hilarie (Bucur) Mitrea din Rasinari, calator roman pe mapamond

Desi numele lui Hilarie Mitrea este trecut in „Dictionarul descoperirilor geografice " si despre el s-a povestit, din 1960 incoace, in multe reviste cu profil istoric sau muzeistic, personalitatea si contributiile lui cultural-stiintifice sunt inca prea putin cunoscute de publicul larg. Piesele de fauna exotica si etnografice pe care le-a strans se afla in salile publice si in colectiile stiintifice ale actualului Muzeu National de Istorie Naturala „Grigore Antipa " din Bucuresti.

Cei care trec pragul Muzeului „Franz Binder " se afla in fata celei de-a doua expozitii dedicate lui Hilarie Mitrea in aproape un secol si jumatate de la actul de donatie, prima fiind organizata de Muzeul „Grigore Antipa " in anul 1980. Vizitatorii au la dispozitie un numar de 26 de panouri, 25 de fotografii, 24 de obiecte etnografice si documentare si un pliant-afis plin de informatii, prin care li se deschide o fereastra asupra vietii acestei „Personalitati romane afirmate in plan mondial in secolul al XIX-lea: Hilarie (Bucur) Mitrea din Rasinarii Sibiului – medic , naturalist si etnograf ", dupa cum o spune chiar titlul expozitiei.

Biografia este tumultuoasa. S-a nascut in 1842, la Rasinari, iar parintii i-au dat numele tatalui: Bucur. Pe vremea cand era elev la Sibiu, la Gimnaziul romano-catolic (actualul Colegiu „Gheorghe Lazar "), numele ii este tradus in Hilarius. Cu aceasta forma latinizata va semna toata viata si sub grafia contemporana de Hilarie sau Ilarie va fi cunoscut de majoritatea celor care i-au cercetat activitatea. Studiaza medicina la Cluj si obtine doctoratul in medicina la Würzburg, in Germania. Un certificat emis la Brisbane, cu aprecieri laudative pentru activitatea de medic de bord al vasului Peter Godefroy, ni-l arata pe Hilarie Mitrea ca primul roman despre care avem dovada ca a ajuns in Australia. in primavara anului 1867 se intoarce la Trieste, dupa 10 luni si jumatate petrecute in Mexic, ca medic in grupul de voluntari austro-mexican, plecat sa-l sprijine pe Maximilian de Habsburg, proclamat imparat acolo. inrolat in 1869 ca medic in armata coloniala olandeza, va locui in actuala Indonezie in Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, ajungand pana in noua Guinee si in Insulele Moluce. in Indonezia se va casatori cu fiica unei notabilitati locale, printesa Wattam Kadam, cu care va avea doi copii, Petru si Maria, pe care ii va educa in scolile europene. intre 1881 si 1883, petrece un concediu in Europa, venind la Rasinari sa-si vada parintele bolnav. Tot atunci doneaza Muzeului de zoologie si mineralogie din Bucuresti (actualul Muzeu " Grigore Antipa ") o splendida colectie de fauna exotica, analizata si identificata la Viena, ramasa pana in prezent una dintre cele mai valoroase colectii ale muzeului bucurestean. Dupa 25 de ani de serviciu in conditiile dure ale climatului ecuatorial va reveni in Europa, stabilindu-se la Viena, unde va muri in 1904.
 
O expozitie documentar-etnografica dedicata lui Hilarie (Bucur) Mitrea si contributiilor sale cultural-stiintifice

in expozitia organizata la Muzeul " Franz Binder ", panourile documentare ocupa un loc important. Fiecare are un titlu sugestiv care sintetizeaza informatii redate prin imagini, reproduceri si texte dupa acte personale si ziare de epoca, puse la dispozitie de bibliotecile, arhivele si muzeele din Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu si Targu Mures. Panourile aduc date esentiale despre principalele etape din viata medicului transilvanean, ilustrand totodata contributiile sale de vanator, preparator de colectii faunistice, donator de obiecte muzeale si chiar de fotograf amator.

in discursul expozitiei, un rol important il au replicile dupa fotografiile care rememoreaza cele mai importante ipostaze si momente din viata eroului acestei expozitii: student, locotenent in armata coloniala olandeza, medic in grupul de voluntari in Mexic impreuna cu Ioan Arsenie din Gura Raului, maior pensionar, cu decoratiile primite de-a lungul timpului, impreuna cu copiii, Petru si Maria, sau sotia, Wattam Kadam, printesa indoneziana. La ele se adauga un tablou original, pictat in ulei de Pamfil Polonic, 19 piese etnografice – o toba traditionala din Celebes, un scut ceremonial cu intarsii din sidef, cosuri impletite, mobilier miniatural din argint filigranat – imprumutate pentru expunerea de la Sibiu de Muzeul „Grigore Antipa " din Bucuresti si un splendid jilt impletit din rattan, cu motive decorative in forma de pesti, din colectia particulara a doamnei Veronica Aurelia Filimon din Targu Mures. Jiltul, care a apartinut socrului lui Hilarie Mitrea si a fost adus din Borneo la intoarcerea acestuia in Europa, este pentru prima oara oferit vizionarii publice.

Proiectul dedicat lui Hilarie Mitrea de Muzeul de Etnografie Universala din Sibiu: o manifestare cu parteneri din toata tara

Expozitia a fost vernisata la inceputul lunii iulie, in prezenta unor oficiali sibieni si a reprezentantilor celor 10 institutii partenere: ambasade, muzee, biblioteci, arhive din Bucuresti, Cluj, Targu Mures si Sibiu. Ea a fost precedata de o masa rotunda, la care au fost purtate discutii in jurul a 10 comunicari stiintifice sustinute cu acea ocazie, si a fost urmata de o vizita la Rasinari, locul de nastere al lui Hilarie Mitrea. La manifestari au participat doamna Maria Patricia Deluera Canchola, insarcinat cu afaceri a.i. a Ambasadei Mexicului in Romania, doamna Aurelia Veronica Filimon, colectionar din Tirgu Mures, precum si consultantul stiintific col (r) Dumitru Stavarache din Bucuresti, care a doua zi dupa vernisaj a sustinut o conferinta despre viata si personalitatea lui Hilarie (Bucur) Mitrea, completata cu detalii inedite, aflate in urma calatoriei conferentiarului in Austria, Germania si Olanda, locuri pe unde a trecut sau unde a trait medicul transilvanean.

Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder " a demarat aceste manifestari in calitatea sa de institutie care activeaza chiar in regiunea de origine a personalitatii transilvanene si datorita profilului sau de muzeu unic in Romania dedicat culturilor popoarelor lumii, dar mai ales datorita unei directii importante a activitatii sale: calatorii transilvaneni pe alte continente. Privit in ansamblul programelor muzeului sibian, proiectul, cu evidente valente de interculturalitate, pune in evidenta personalitatea lui Hilarie (Bucur) Mitrea in raport cu alti colectionari transilvaneni ai timpului, calatori pe meleagurile lumii si precursori ai disciplinei etnologice datorita contributiilor lor culturale.

Organizatorii si partenerii la proiectul „Personalitati romane afirmate in plan mondial in secolul al XIX-lea: Hilarie (Bucur) Mitrea din Rasinarii Sibiului – medic , naturalist si etnograf "

Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder ", departament al Complexului National Muzeal „ASTRA " din Sibiu si-a asumat rolul de factor de coagulare, reunind pentru realizarea obiectivelor programului o multitudine de parteneri institutionali: Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa " Bucuresti, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I " Bucuresti, Biblioteca Academiei Romane, filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, Directia Judeteana Mures a Arhivelor Nationale, Directia Judeteana Sibiu a Arhivelor Nationale, Ambasada Statelor Unite Mexicane in Romania, Centrul Interetnic „Transilvania " – Revista „Transilvania " Sibiu, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Primaria Comunei Rasinari, jud. Sibiu. Lor li s-au alaturat pasionati ai domeniului precum doamna Aurelia Veronica Filimon, colectionar din Targu Mures, col (r) Dumitru Stavarache, membru al Comisiei Romane de Istorie Militara, cercetatori pasionati care au participat la lucrarile mesei rotunde si urmasi ai lui Hilarie (Bucur) Mitrea.

Expozitie Hilarie Mitrea Muzeul Franz Binder Sibiu 2009
 
Sursa:
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 28 iulie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter