SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn Muzeul Brukenthal e frig si intuneric

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Ne simtim ca la priveghi in muzeu. E frig, e intuneric, dar poate ca ne-am atins visurile...", spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului "Brukenthal", dupa ce a primit o instiintare de la Ministerul Culturii, potrivit careia institutia trebuie sa isi asume cheltuielile din venituri proprii. "Bugetul muzeului pentru acest an nu respecta ceea ce noi am solicitat, lucrandu-se, in mod cert, dupa niste algoritmi, dar in niciun caz culturali, poate ca matematici", spune Sabin Adrian Luca. Bugetul alocat de Ministerul Culturii nu respecta cerintele solicitate de conducerea Muzeului National "Brukenthal", intrucat acesta este obligat sa creasca productiile proprii, pentru a putea ajunge la finantare din venituri proprii a bunurilor si a serviciilor.

Factura la curent, mai mare decat finantarea

Pentru luna martie, finantarea Ministerului Culturii a insemnat in 21.000 de lei. "Suma oferita a fost de 21.000 de lei pentru bunuri si servicii, in conditiile in care factura de curent a fost 30.000 de lei. Ce ne facem, ca mai e factura de la gaz, care e besmetica, adica 70.000 de lei, mai e factura la paza, 54.000 de lei... Şi altele, apa, canal, curatenia in muzeu, salubrizarea si toate cele", spune Sabin Adrian Luca.

Suma alocata de Minister este de noua ori mai mica decat necesarul muzeului, intrucat, dupa spusele aceleiasi surse, nu s-a facut niciun angajament bugetar in afara celor legate de utilitati, cheltuieli de functionare. "Exista o multime de legi, de la Legea Bugetului pana la contractul meu managerial si legea muzeelor, in care se spune ca in muzeele publice cheltuielile de functionare se suporta de la bugetul de stat", adauga Luca.

Becuri stinse, gaz oprit

Pentru a face fata crizei, conducerea a luat o serie de masuri, pe care le-a pus in aplicare inca de saptamana trecuta. Astfel, in fiecare incapere functioneaza doar un singur bec, iar centrala a fost oprita, pentru a face economie la gaz. "Chiar daca legea spune ca trei zile consecutive sa fie o temperatura anume si asa mai departe si dupa aceea se intrerupe. Noi nu avem ce face, pentru ca deja suntem cu o gaura foarte mare, de 150.000 de lei aproape. Deja restanti", motiveaza directorul. De asemenea, masuri sunt luate si in ceea ce priveste expozitiile. Astfel, parterul Palatului "Brukenthal" a fost inchis, adica Expozitiile Gotic, de Evolutie a Arhitecturii Sibiene, de Harti, de Grafica si expozitiile temporare, precum si Expozitia "Tezaur" de la Muzeul de Istorie. Şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, se inchid Muzeul de Farmacie si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare, iar in celelalte sectii personalul trebuie sa stinga becurile acolo unde nu sunt vizitatori in sala. Tot pentru economie. Şi daca ar continua masurile, s-ar putea ajunge chiar si la paza Muzeului, care, daca nici asta nu ar mai fi, am putea vorbi chiar despre un atentat la siguranta nationala si la patrimoniu. "Nu pot sa nu ma gandesc la un atentat. Adica niste oameni, angajati in anumite institutii... Eu imi doresc, dar nu din rea vointa, imi doresc ca acest muzeu sa nu fie pazit. Sa stingem becul ca sa nu mai functioneze sistemele de alarma, sa dam afara paznicii, ca sa nu se mai faca cheltuieli.Şi sa scoatem o taraba in fata si aducem piesele. Pe gratis, bineinteles, ca nu avem voie sa le vindem. Deci hai sa facem acte de binefacere", spune directorul. Suparat pe situatie, de patru ani de zile, acesta face memorii pentru ca Muzeul sa fie inclus pe lista muzeelor nationale mari din Romania si sa fie pazit de Jandarmerie. insa fara sa aiba vreun succes.

Apel catre comunitate si furnizori

O alta masura la care face apel Sabin Adrian Luca este si cea care priveste comunitatea. "Avem peste 500 de produse personalizate, cadouri pe care le pot cumpara de la noi. De la o sticla de vin sau sampanie, la o ciocolata. Pentru ca asta ne ajuta foarte mult si reusim sa ne platim datoriile la gaz si curent. Rugam sa se cumpere carti, materiale promotionale. Ar fi cel mai mare sprijin pe care ni l-ar acorda comunitatea" explica directorul "Brukenthal". De asemenea, au fost lansate memorii si catre furnizorii de la gaz si curent electric, carora li s-au cerut sa astepte pana in sezonul de vara, atunci cand numarul vizitatorilor Muzeului va creste si se vor putea achita datoriile. "Noi avem pisici, caini, care atrag. Şi gradini, flori, ca sa arate frumos Muzeul. Ne-am chinuit in fiecare an sa aiba cate o pata de verdeata. Dar va arata ca un muzeu ordinar din Romania. Ori noi nu suntem asa. in continuare credem ca vom reusi sa fim locomotiva muzeologiei romanesti, asa cum am fost in ultimii ani", mai spune Sabin Adrian Luca.

Au fost efecutate, pana acum, mai multe demersuri, pentru acordarea statutului de ordinator secundar de credite, insa nu avut niciun raspuns. Muzeul National "Brukenthal" s-ar putea chiar inchide, in conditiile in care patrimoniul lui se ridica la miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, anul 2012 s-a incheiat cu aproape 300.000 de lei mai mult decat era prevazut in planul de bugetare, banii ajungand, insa, la bugetul de stat, la Bucuresti.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 02 aprilie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter