SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn scenariile pompierilor, viata nu bate filmul

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Sincer, e mai greu la scenarii decat in viata reala. Pentru ca in scenariu situatiile sunt mult mai complexe. Noi, semestrial, trebuie sa verificam Planul Rosu. Niciodata pana acum nu a fost pus in practica in mod real acest plan. Nici nu ne dorim, dar daca e sa se intample, noi suntem pregatiti. in momentul in care vom avea exercitii mai usoare decat interventiile inseamna ca nu ne-am atins scopul. Din experienta noastra, ne gandim ce s-ar putea intampla cel mai rau. Un incendiu, un cutremur, o evacuare, gasirea unui material explozibil sau un accident rutier cu substante periculoase. Toate aceste tipuri de exercitii sunt din tactica. Adica, ce am intalnit in experienta noastra aducem in aceste exercitii. Cateodata, sa stiti ca le exageram putin pentru ca in momentul cand esti la un exercitiu, intinzi coarda mai mult. Doar asa ne putem testa limitele ", a spus lt. col. Virgil Giurgiu, prim-adjunct al inspectorului sef al ISU Sibiu, cel care participa la realizarea scenariilor puse la cale de Inspectorat.

Ziua Protectiei Civile: foc la cetate

De Ziua Protectiei Civile, azi 28 februarie, se va simula un cutremur urmat de un incendiu la Biserica Fortificata din Biertan. Practic, va fi un cutremur de proportii majore cu epicentrul in Muntii Fagaras, cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter, urmat de incendiu de proportii, cu multiple victime si persoane ramase blocate in interiorul cladirii. Potrivit scenariului, unda seismica a afectat Biserica Fortificata din Biertan, cladirile cu asigurare antiseismica moderata se darama partial sau se prabusesc, avarii insemnate la structurile de rezistenta proiectate antiseismic, apar falii si se produc alunecari de teren. in acest context se produc incendii si accidente rutiere. Toate aceste evenimente pun in aplicare masurile prevazute in "Planul de Aparare in Cazul Producerii unor Situatii de Urgenta Specifice Provocate de Cutremure si/sau Alunecari de Teren al judetului Sibiu " si "Planului Rosu de interventie al judetului Sibiu ".

Se vor alerta fortele profesioniste si private pentru situatii de urgenta, punctul de comanda inaintat/mobil, se centralizeaza datele referitoare la efectele seismului, misiunile si actiunile desfasurate, efectivele si mijloacele proprii si a celor sosite in sprijin, apoi, in urmatoarea etapa are loc cercetarea - cautarea cu structuri specializate pentru depistarea supravietuitorilor si victimelor, avariilor la retele, distrugerilor la cladiri, cailor de acces blocate, pericolului de incendii. Se acorda primul ajutor medical de urgenta, se transporta ranitii la spital, se evacueaza sinistratii in locuri destinate pentru adapostire. Pentru ca situatia sa fie cu adevarat tragica, echipele de urgenta vor trebui sa intervina si la un accident rutier produs pe DJ141B. "De ziua Protectiei Civile vom avea mai multe acvtivitati si una dintre ele este un exercitiu tactic. Ne gandim de fiecare data sa avem un exercitiu intr-o locatie reprezentativa pentru judetul Sibiu sau o locatie cu pericol mai mare. Anul acesta ne-am gandit la Biserica de la Biertan pentru ca de mai mult de 5 ani nu am facut un exercitiu acolo si, in plus, este vorba de un obiectiv UNESCO de categoria A ", a precizat lt.col. Virgil Giurgiu.

Exercitiul va avea doua componente: una de instruire si una de verificare a posibilitatilor tehnice de stingere a unui incendiu la o astfel de cladire inalta. Se va verifica tehnica din dotare ISU Sibiu si modul in care se poate face fata la un asemenea tip de incident. Particularitatea acestui exercitiu este dat[ de faptul ca este vorba de o cladire inalta de peste 40 de metri, la care nu se poate cu autoutilitare de stingere obisnuite, dat fiind faptul ca biserica este pe deal si accesul este greu. Practic, pompierii nu se vor putea apropia foarte mult de biserica pentru ca nu se poate trece cu masinile de interventie de zidurile cetatii sau de portile care sunt facute pentru carele secolului al XII-lea. in aceste situatii, pompierii vor trebui sa gaseasca alte metode pentru a duce apa sus, in cetate.

Exercitiu cu elevii din Biertan

Exercitiul pus la cale de reprezentantii ISU Sibiu are si o componenta de instruire. "Vrem sa instruim elevii din Biertan in ceea ce priveste modul de comportament in- tr-o situatie reala. Vrem sa urmarim modul lor de evacuare a cladirii si ce trebuie sa faca ei pentru a limita pagubele. Asa-zisii turisti care se afla in interiorul Bisericii Fortificate vor fi elevii din scoala. O sa fie in jur de 50 de elevi de la Şcoala din Biertan pe post de turisti. O sa li se faca la inceput o prezentare, o instruire, li se vor distribui pliante privind modul de actiune, apoi trecem direct la plan. Adica li se va spune ce trebuie sa faca intr-o asemenea situatie: sa stea pe loc in timpul cutremurului, apoi sa iasa in mod organizat, sa se numere, iar daca vad ca lipseste cineva sa vina sa anunte. Asta este prima etapa, apoi etapa a doua este de cautare - salvare victime de catre echipele noastre ", a spus prim-adjunctul ISU Sibiu.

Salvatorii nu cunosc scenariul

Cei care vor participa la exercitiul care va avea loc de Ziua Protectiei Civile nu cunosc scenariul. Ei pleaca din Unitate ca la o interventie reala. Singurii care stiu scenariul sunt cei care il compun si comandantul de subunitate. "Se pleaca in misiune de la anuntarea pe 112, se transmite mesajul, se da ordinul de misiune si la locul misiunii se spune ce are fiecare de facut, pentru ca la fata locului, situatia se poate schimba, in functie de realitatile existente. Se intampla, de exemplu, ca la o actiune sa fie masina parcata peste hidrant si atunci trebuie sa faci lucrurile intr-un alt fel. Nici nu este in interesul nostru ca oamenii sa stie exact ce au de facut, pentru ca misiunea trebuie executata ca una reala ", a povestit Virgil Giurgiu.

Potrivit prim-adjunctului ISU Sibiu, unul dintre cele mai interesante scenarii a fost cel realizat la Centrul de Afaceri, acolo unde s-au pus in practica chestiuni unicat atat la nivel judetean, cat si national, fiind pentru prima data cand s-au facut salvari de persoane de pe un turn pe celalalt si prima data cand s-au salvat la semi-inaltime oameni pe tiroliana, inclusiv civili.

81 de ani de Protectie Civila

Anul acesta se implinesc 81 de ani de cand Protectia Civila din Romania se dedica nemijlocit cetatenilor, economiei si teritoriului tarii, in conditiile cele mai dificile, in caz de razboi sau dezastre. De 81 de ani, Protectia Civila depune eforturi in perfectionarea masurilor de ocrotire a populatiei, a bunurilor materiale si a mediului, asigurand conditiile necesare supravietuirii acestora.

Avand in vedere importanta evenimentului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Cpt. Dumitru Croitoru " al Judetului Sibiu va organiza exercitiul demonstrativ cu forte in teren la Biserica Fortificata din Biertan, judetul Sibiu.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 28 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter