SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



In Sibiu, nu s-a gasit carne de pui cu bacteria Campylobacter

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cum apare aceasta bacterie

Campylobacter este una dintre cele mai comune cauze bacteriene ale bolii diareice, fiind prezenta in organism si fara a provoca simptome evidente. Campylobacter poate fi gasit peste tot, mai ales in tractul intestinal de pisici, caini, pasari de curte, bovine, porcine, rozatoare, maimute, pasari salbatice, la oameni si in apa netratata. Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni. Infectia provocata de bacteria Campylobacter este de obicei cauzata de consumul de lapte nepasteurizat, carne cruda sau insuficient fiarta, sau alte alimente contaminate si apa, precum si de contactul cu fecale de la animalele infectate.

Simptomele apar de obicei in termen de 2 pana la 10 zile dupa ce bacteriile sunt ingerate si includ febra, crampe abdominale, diaree (de multe ori sangeroase) si pot dura aproximativ o saptamana. Sunt mai sensibili la infectie copiii mici, si adultii mai in varsta, sau persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Prezenta Campylobacter in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), a determinat ca in cadrul programelor nationale anuale de prevenire si combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, personalul din reteaua sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor sa monitorizeze, prin controale si examene de laborator, din probe recoltate din ferme, abatoare si unitati de comercializare, prezenta bacteriei Campylobacter. Astfel, in anii 2009 si 2010 s-au analizat, la nivel national, in total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare si s-a identificat prezenta Campylobacter in 182 probe. in anul 2011 s-a determinat prezenta Campylobacter, in cadrul controlului la raft, in 115 probe, din 490 probe, recoltate din carne de pasare transata, refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani.

 Reactia autoritatilor sibiene

Ca urmare a masurilor aplicate de catre A.N.S.V.S.A, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 23% la sfarsitul anului 2011. "Supravegherea prezentei acestei bacterii, la efectivele de animale care se cresc in judetul Sibiu, s-a efectuat prin exminarea anuala a 30- 35 probe recoltate de la animale si pasari sacrificate sau moarte, rezultatele fiind negative. De asemenea, lunar, sunt retrase de la comercializare prin personalul de specialitate, circa 950 kg. carne si organe de pasare cu modificari organoleptice sau cu termen de valabilitate expirat, in special din unitati de tip hipermarket, pentru a preveni contaminarea consumatorilor cu diferiti agenti patogeni, printre care si cu Campylobacter", sustine dr. Ioan Pentea, DSVSA Sibiu.

Infectia cu Campylobacter poate fi evitata prin monitorizare si masuri de prevenire in zonele de risc, identificate in productia de alimente si in lantul de comercializare. Masurile vizeaza trei situatii. Prima, in ferma, necesita aplicarea de bune practici sanitare pe exploatatii agricole, pentru a minimiza posibilitatea ca bacteria sa se raspandeasca printre animale si pasari si pasteurizarea laptelui si tratamentul surselor de alimentare cu apa. La unitatile de procesare, trebuie avute in vedere asigurarea sterilizarii utilajelor si aplicarea de proceduri standard de salubritate a produselor alimentare pe flux tehnologic de fabricatie; implementarea unor proceduri de control bazate pe testare microbiana si pe standardele de performanta pentru reducerea agentilor patogeni, care sa reduca in mod semnificativ contaminarea carnii in special de pasare, in timp ce in unitatile de comercializare se impune retragerea produselor alimentare de la comercializare, care prezinta modificari identificate si care pot provoca probleme de sanatate consumatorilor.

Consumatorii de carne de pui trebuie sa aiba in vedere o serie de masuri de prevenire intre care spalarea pe maini inainte de a prepara mancarea si inainte de a manca; spalarea cutitelor si a tocatoarelor imediat dupa prepararea carnii crude; prepararea carnii si a organelor prin fierbere la minim 145 grade C pentru distrugerea bacteriei si pastrarea carnii crude separat de alimentele pregatite pentru mancat. Orice persoana care prezinta simptome de Campilobacterioza trebuie sa contacteze un medic.
de Cosmin Pal


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 19 martie 2012






Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 04 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter