SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIn Sibiu nu se mai oficiaza casatorii sambata

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Daca decizia Guvernului de a reduce salariile bugetarilor cu un sfert va fi pusa in aplicare, angajatii Serviciului de stare civila din Sibiu nu vor mai putea sa oficieze casatorii in zilele de sambata, cele mai `cerute` de cuplurile care se unesc. 

Motivele sunt complexe, iar preconizata decizie de reducere a salariilor nu face decat sa puna capac unui volum imens de lucru, care cade peste personal insuficient, posturi vacante blocate si zile de sambata lucrate fara plata.

Oficial...

... decizia de suspendare a casatoriilor civile in zilele de sambata nu a fost luata. `Dupa publicarea noilor prevederi cu privire la salarizarea in sistemul bugetar vom putea analiza situatia remunerarii orelor suplimentare lucrate de cei de la Starea Civila`, spune Mirela Gligore, purtator de cuvant al Primariei Sibiu. Neoficial, discutiile despre casatoriile in ziua de sambata au fost deja purtate, iar conducerea administratiei locale a admis ca nu poate obliga angajatii de la Starea civila sa lucreze, fara a fi platiti, si in zilele de sambata si si cu un salariu diminuat cu 25%. Asta, in conditiile in care salariile de incadrare ale functionarilor din respectivul serviciu sunt in medie, acum, de sub 1000 de lei.

Sambetele lucrate nu sunt platite...

... pentru functionarii de la Serviciul de stare civila, desi programul lor de lucru este de luni pana vineri, de la ora 8.00 la 16.00. Orele suplimentare nu mai sunt platite inca din primavara anului trecut, in urma deciziilor luate de Guvernul Boc care a interzis astfel de plati in sistemul bugetar. Practic, de atunci, casatoriile oficiate la Sibiu au reprezentat munca de voluntariat.

In prima faza, pentru angajatii de la Starea civila care veneau si sambata la lucru, erau oferite in compensatie zile libere. Pentru fiecare zi de sambata lucrata, functionarii beneficiau de doua zile libere in cursul saptamanii. Aceasta solutie oricum ingreuna mersul lucrurilor, deoarece volumul de munca ramas neacoperit in cele doua zile libere era redistribuit catre ceilalti functionari. Insa, de la inceputul verii anului trecut, Serviciul a ramas cu trei posturi vacante, in urma a doua pensionari si a unei demisii. `Din iunie anul trecut, niciun angajat nu si-a mai luat vreo zi libera, din cele prevazute de lege pentru orele suplimentare lucrate. Ar fi insemnat sa nu mai putem respecta termenele de eliberare a documentelor, care, in cazul Serviciului nostru sunt extrem de scurte – fie pe loc, fie in 24 sau 48 de ore, ori trei zile`, spune Ana Minzat, directorul Serviciului public de evidenta a persoanelor Sibiu.

Nu numai casatoriile, dar si decesele...

... `obliga` angajatii Serviciului de stare civila sa vina la lucru in zilele de sambata. In aceste zile, ghiseul de Decese este deschis de la 9 la 13. Angajatii au decis acest lucru pentru a scuti sibienii aflate in astfel de situatii de la drumuri in plus. In rezumat, legislatia Romaniei prevede ca inregistrarea unui deces se face in termen de trei zile de la constatarea acestuia de catre medic, inclusiv ziua decesului si cea a declararii. In cazul in care acest numar de zile este depasit, eliberarea certificatului de deces este conditionata de alte acte care trebuie obtinute de la Parchet. Pentru un deces petrecut vineri dupa-amiaza, automat cele trei zile prevazute de lege ar fi depasite. `Am gandit si aplicat acest sistem pentru a ajuta sibienii. Prin urmare, noi, cei de la Serviciul de stare civila, venim pe rand, prin rotatie, pentru a tine ghiseele deschise si in cursul zilelor de sambata`, adauga Ana Minzat. Ea aminteste ca pentru a respecta termenele impuse de lege la eliberarea a tot felul de acte si certificate, angajatii Serviciului de stare civila lucreaza oricum peste program si in cursul saptamanii. Evident, tot fara a putea fi platiti sau a primi ore libere in schimbul celor suplimentare.

Vara sunt cele mai multe casatorii...

... iar aceasta perioada coincide si cu cea a concediilor de odihna ale functionarilor de la Starea civila. `Nimeni nu poate fi obligat sa nu isi ia concediul de odihna legal in aceasta perioada. Angajatii nostri pleaca prin rotatie in concediu de odihna, care vara se suprapune peste lipsa de personal si peste un volum mult mai mare de munca`, descrie situatia Ana Minzat. Nu numai casatoriile se inmultesc vara, ci si numarul actelor de completat si eliberat pentru romanii care muncesc in strainatate si, in concediile de peste vara, vin sa isi rezolve diferite probleme legate de acte – eliberari de certificate de nastere pentru copiii nascuti in strainatate etc.

Intr-o sambata `normala` cuprinsa in lunile iunie - septembrie, la Starea civila din Sibiu sunt oficiate intre 30 si 35 de casatorii, fiecare ceremonie avand alocate cate 15 minute. Maximul de casatorii a fost de 50, cand Starea civila a fost deschisa in zi de sambata de la ora 8 dimineata, pana la ora 8 seara. `Actele care sunt completate la Starea civila necesita un volum foarte mare de lucru, iar atentia trebuie sa fie maxima. Orice greseala produce efecte juridice care pot aduce prejudicii majore`.

Iar pentru cei care au avut programate casatorii civile in zilele de sambata, au putut vedea si stresul care se instaleaza in `casa casatoriilor`. Programate la minut, casatoriilor le sunt alocate, in parte, cate 15 minute. Insa, de multe ori, unele cupluri intarzie sa mai ajunga la timp, ceea ce genereaza un intreg lant de amanari, care creeaza de multe ori nervi in randul `nuntasilor` cu mai putin bun-simt.

Tinerii inteleg situatia...

... doar in parte. `Eu as fi de acord sa si platesc o suma, pentru a avea cununia civila in aceeasi zi cu cea religioasa. Nu mi se pare corect fata de mine sa nu pot beneficia, daca vreau sa platesc, de un anumit serviciu`, spune o tanara care pregateste casatoria in luna iulie. Doar ca functionarii publici precum cei din cadrul Starii civile nu au voie, prin lege, sa incaseze bani din alte surse de activitate apropiate celor pentru care sunt angajati.

`O sa fie mai greu, pentru ca nu o sa am toata familia si toti prietenii alaturi. Probabil ca ne vom casatori vinerea. Dar asta inseamna, cel putin pentru mine, o noua rochie, o alta programare la coafor, buchete, prajituri in plus. Nu cred ca este o situatie care sa convina nimanui`, descrie Dana N., o tanara viitoare sotie.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 17 mai 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter