SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInca o poveste frumoasa: cea a ganditorilor de la Sibiu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

In mijlocul permanentei crize care acopera si Sibiul cu o pacla panicarda, un grup de oameni stau si gandesc lucruri pe care majoritatea dintre noi nu se oboseste sa le cuprinda. Cum ar fi, de exemplu, cum poti trata, altcumva decat cu bani, saracia din Romania.

La Sibiu exista si functioneaza de ani buni un Centru Ecumenic. De trei ani, au un proiect care, intr-o lume normala, ar fi imbratisat si discutat de cat mai multi. A trecut, insa, destul de neobservat printre mintile luminate ale orasului, preocupate si de cele lumesti.

Dosarul `Demnitatea omului si saracia omului in Romania` si-a propus sa analizeze care este legatura intre modul material in care traim si felul in care ne apreciem, atat unii pe altii, cat si noi pe noi. In proiectul ce pare un lucru greu de conceput pentru Romania de azi s-au prins cercetatori din toate domeniile – teologie, juridic, psihologie sau sociologie. Coordonator este Stefan Tobler, director al Centrului de cercetare ecumenica de la Sibiu, infiintat in 2005, in cadrul Universitatii `Lucian Blaga`.

`Saracia este o problema foarte mare si programele de combatere a saraciei nu dau intotdeauna rezultatele dorite. Intuitia initiala a fost sa nu ne bazam studiul doar pe planul economic, sa nu reducem totul la bani. Omul este o fire complexa si trebuie mai multi factori pentru ca o persoana sa iasa dintr-o situatie de saracie, care, de multe ori, este ereditara.

Demnitatea omului, luat ca sintagma cheie in acest proiect, fie cu intelesul din domeniul dreptului, fie cu cel din filosofie`, spune Tobler.

Poate unora ar parea vorbarie inutila, dar proiectu are si o finalitate cat se poate de concreta – un set de masuri de politici publice care sa fie aplicate in Romania. Caci partener in cadrul acestui proiect este si grupul de lucru al primului ministru.

`Asta ne-a interesat pe noi: care sunt resursele fie individuale, fie cele date de grup, de religie sau comunitate in a depasi situatii limita. Altfel, solutia e simpla: da-i bani si scapa de saracie. Dar nu avem bani. Este o chestiune de filosofie-teologie clasica. Noi venim aici cu date empirice, despre care nu avem pretentia ca reprezinta intreaga Romanie, insa vine sa identifice anumite tendinte sau modele care apar. Noi am vrut, de exemplu, sa vedem ce spun secuii catoloci fata de romanii ortodocsi, ce spun zonele mixte cu romi sau cele urbane. Aceste comunitati nu au fost alese aleatoriu`, adauga si Ioan Hosu, sociolog venit de la Cluj Napoca in cadrul proiectului de la Sibiu.

Hosu vorbeste si concret, despre cum odata rezolvata problema demnitatii in Romania, s-ar schimba si situatia materiala a multora. `Ganditi-va ce rol au femeile in socializarea rurala. Ele sunt cele care transmit valori, atitudini, modele de viata. Lipsa unei comunitati rurale feminine puternice, duce la perpetuarea aceleiasi atitudini, de genul «asa-i la noi, asa-i sarac, sarac te-ai nascut, sarac mori», adica nu iti poti depasi conditia. Sau nu vezi dezvoltarea la tine in sat, legitimata de cutuma ca niciodata nu esti profet la tine in sat`, explica Hosu.

El continua si ideea pe care si-ar putea produce efectul un astfel de proiect. `Formulari de politica publica pe care o sa le avansam catre Guvern. Avem un parteneriat cu aparatul de lucru al primului ministru. Vom structura formulari pe care le vom transmite. Decizia de implementare nu va mai tine de noi. Noi nu spunem cati si ca trebuie sa dai bani unui sarac. Noi, spunem, de exemplu, sa intareasca acea componenta de educatie rurala pe femei. Poate fi o recomandare`, adauga Hosul.

Cei care lucreaza la proiectul ce cauta `scuze` pentru saracia din Romania in `self-esteem-ul` propriu s-au intalnit, pe rand si intamplator acum trei ani. A aparut o finantare din partea Elvetiei si au aplicat. Au fost castigatori, au facut chestionare pe 850 de persoane, au intocmit o imensa baza de date cu observatii asupra modului in care se comporta si reactioneaza romanii, in chestiunea saraciei si a demnitatii. Daca le va asculta cineva concluziile, nu mai depinde de ei.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 11 octombrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter