SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIncendiezi miristea, pierzi subventia agricola!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Agricultorii care au ales si inca aleg sa foloseasca focul pentru a-si curata terenurile in aceasta primavara risca sa piarda subventiile agricole. Acest lucru a fost subliniat de Gheorghe Budrala, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Agricultura Sibiu, care a precizat ca obiceiul incendierii miristilor cu scopul de a inlatura vegetatia uscata si gunoaiele de pe terenurile agricole, fanete si pasuni este o practica extrem de daunatoare, cu efecte devastatoare asupra fertilitatii solului si a echilibrului ecosistemului."Este un lucru foarte daunator. In primul rand face distrugeri serioase asupra ecosistemului, de la insecte, pana la pasari si animale. Se mai distruge si echilibrul floristic, pentru ca exista plante valoroase care nu rezista la foc, in cazul pasunilor, ramanand plantele mai rezistente, dar si mai putin valoroase pentru hrana animalelor", a spus Gheorghe Budrala subliniind ca, pe anumite zone, un foc puternic poate distruge pana la 3 - 4 milimetri de sol fertil. "Acel teren nu va mai fi niciodata la fel, mai ales ca un centimetru de sol fertil se formeaza in aproximativ o mie de ani", a precizat directorul Directiei Judetene pentru Agricultura Sibiu.

Distrugerea fertilitatii solului nu este singurul efect nefast al incendierii mirstilor, pentru ca odata cu plantele uscate, in incendii pier microorganisme si vietuitoare (insecte, animale si pasari) care au un rol benefic in agricultura. "In mod normal, agricultorii primesc subventii suplimentare pentru agromediu si sunt obligati sa intretina terenurile. Arderea miristilor si a resturilor vegetale le este interzisa prin contract", a mai spus Gheorghe Budrala, subliniind ca aceasta curatenie de primavara se poate face si altfel, cu ajutorul utilajelor speciale.

Foc doar in cazuri extreme

Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura a mai precizat ca focul este o masura extrema, care se foloseste numai in situatii exceptionale: cele in care apar daunatori foarte periculosi. "Focul se foloseste doar daca sunt daunatori foarte periculosi. Acest lucru nu este, insa, stabilit de catre agricultori, ci de catre specialisti. Focul este ultima solutie si cea mai agresiva", a spus Gheorghe Budrala, aratand ca astfel de cazuri in care este recomandata incendierea terenului apar extrem de rar, subliniind ca in ultimii 30 de ani, la nivelul judetului Sibiu au existat doar doua cazuri de daunatori pentru distrugerea carora s-a recomandat focul. 

"Au fost facute masuratori pe terenurile incendiate de catre specialistii APIA, iar proprietarii vor fi sanctionati. Sanctiunile pot merge pana la pierderea in totalitate a subventiilor agricole, in functie de cum se stabileste vinovatia", a mai precizat Gheorghe Budrala, aducand in discutie si problema bunelor practici in agricultura, conform carora agricultorii de astazi sunt obligati sa lase in urma lor, urmasilor, un teren la fel de bun cum l-au luat.

Hectare intregi parjolite

Arderea miristilor din aceasta primavara nu a provocat stricaciuni doar la nivelul solului si al ecosistemului, pentru ca, la nivelul judetului Sibiu, angajatii Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta " Cpt. Dumitru Croitoru" (ISU Sibiu) au fost nevoiti sa intervina de mai multe ori in ultima vreme in stingerea focurilor scapate de sub control. Numai in ultimele zile ale saptamanii trecute, 85 de hectare de teren din judetul Sibiu au cazut prada flacarilor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ISU Sibiu. Astfel, in perioada 22-25 martie, pe raza judetului Sibiu s-au inregistrat 21 solicitari pentru angajatii ISU Sibiu, care au intervenit in stingerea arderilor necontrolate de vegetatie uscata. "Cauza probabila ce a determinat izbucnirea incendiilor a fost focul deschis in spatii deschise. Factorul care a favorizat dezvoltarea si propagarea incendiului a fost vantul", se mai arata in comunicat, la stingerea focului, alaturi de echipajele ISU Sibiu intervenind si Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale comunelor si satelor afectate. Echipajele ISU au desfasurat, in acelasi interval 22-25 martie, 23 de actiuni preventive de patrulare pentru identificarea pe raza judetului Sibiu a arderilor necontrolate, cinci dintre acestea fiind efectuate impreuna cu reprezentantii serviciilor publice de politie locala ale municipiilor Sibiu si Medias. 19 deficiente au fost constatate in urma patrularilor, 11 dintre ele fiind solutionate. Mai mult, in cele patru zile au fost aplicate si sanctiuni contraventionale care s-au ridicat la suma de 12.100 de lei. 

Amenzi si de la Agentia de Mediu

Potrivit Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu, arderea miristilor, a stufului, tufarisurilor sau a vegetatiei ierboase nu se poate face fara acceptul autoritatii de mediu si fara informarea, in prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. Dincolo de acestea, conform Ordinului 147/2010 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Mediului si Padurilor pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania, arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisa daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici. Asadar, cei care nu respecta legislatia, din punctul de vedere al protectiei mediului sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.

"Incendiile nesupravegheate de vegetatie afecteaza atat substratul vegetal, cat si speciile caracteristice ale acestui habitat. In cazul incendiilor de padure sunt pierdute habitate importante pentru mamifere. De asemenea, mentionam ca incendiile de vegetatie perturba pasarile, in special in perioada de cuibarit si distrug locurile de hranire ale acestora" , a declarat, la randul sau, Daniela Stoica, director executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu.

Miristi, plantatii de salcami, o cabana

Focul menit sa "curete" terenurile agricole nu a ramas in perimetrul care ii era "destinat", pentru ca nu putine la numar au fost cazurile in care flacarile au parjolit mai mult decat doar miristi. Astfel, luni, 26 martie, focul a mistuit opt hectare de plantatie de salcami la Copsa Mica, in zona Tarnavioara, in timp ce miercuri, 28 martie un incendiu de vegetatie de la Blajel s-a extins la o cabana. Ieri, 29 martie, un alt incendiu a izbucnit pe raza localitatii Saliste, echipele ISU Sibiu fiind chemate sa intervina, toate acestea completand tabloul sumbru al sutelor de hectare de teren trecute prin foc, in ultima vreme, in judetul Sibiu.

"Conform prevederilor Hotararii Guvernului Romaniei nr. 537, din 6 iunie 2007, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, "arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deseurilor si a altor materiale combustibile, fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati" , se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 RON. De asemenea, "inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora" se sanctioneaza conform Legii nr. 307 din 2006, privind apararea impotriva incendiilor cu amenda de la 1.000 RON la 2.500 RON (...) Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale poate avea ca efect poluarea grava a mediului, respectiv a aerului, a solului si dereglarea sau distrugerea ecosistemelor terestre. De asemenea, aceste tipuri de incendii pot afecta si caile de comunicatie (sosele sau cai ferate), fie punand in pericol participantii la trafic, prin reducerea vizibilitatii si producerea unor accidente rutiere, fie aducand pagube infrastructurii feroviare", se mai arata in comunicatul transmis de ISU Sibiu.

"Curatenia de primavara" iresponsabila nu afecteaza doar zonele obisnuite, pentru ca in primavara lui 2011, conform ARPM Sibiu, au fost constatate incendii de vegetatie in ariile naturale protejate din judetul Sibiu, precum Rezervatia Naturala Dealul Zackel, tot in 2011 fiind mistuita de flacari o suprafata de aproximativ 3 hectare din Situl de Importanta Comunitara " Insulele stepice Şura Mica - Slimnic" , zone in care, in urma monitorizarii angajatilor ARPM Sibiu, s-a constatat refacerea vegetatiei.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 30 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter