SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Incendiul din Muntii Lotrului a fost stins

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Dupa mai bine de 3 zile, timp in care au stat pe munte si au luptat cu flacarile, frigul si vantul, pompierii s-au reintors la baza. Incendiul izbucnit sambata in Muntii Lotrului, pe Varful Tampa si Varful Buceaciu a fost lichidat. Timp de cateva zile, vor fi trimise in zona patrule formate din cate 4 pompieri pentru fiecare varf pentru a asigura zona.

Incendiul de padure a izbucnit sambata in jurul pranzului. Pentru stingerea lui, au lucrat zi si noapte sute de pompieri, jandarmi, voluntari si militari in termen din Sibiu, Valcea, Alba si Mures.

Potrivit purtatorului de cu­vant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Laurentiu Atanasiu, incendiile au fost lichidate, marti dimineata, iar fortele de interventie se intorc la baza. "Incendiile au fost lichidate in aceasta dimineata (n.r. ieri) si s-a dispus intoarcerea echipelor de interventie de pe teren. intreaga interventie a fost destul de dificila si din cauza conditiilor in care s-a lucrat, pe noapte, frig, vant si temperaturi foarte scazute. A fost si o suprafata mare care a trebuit acoperita, dar am intervenit conform unui plan bine pus la punct si totul a decurs foarte bine. Nu am avut probleme. Toata lumea a fost informata unde se duce si ce are de facut. Nu am avut victime", a spus Laurentiu Atanasiu.

Deocamdata nu se cunoaste cu exactitate cauza celor doua incendii care au izbucnit in Muntii Lotrului, ancheta fiind in continuare in desfasurare. O noua ipoteza prinde contur: aceea ca focul ar fi izbucnit in prima faza pe o pasune aflata administrativ pe teritoriul judetului Valcea.



Patru pompieri in patrulare



Potrivit reprezentantilor ISU Sibiu, pompierii nu vor pleca definitiv de pe zona incen­diata. Timp de cateva zile, cate 4 reprezentanti ai ISU Sibiu vor supraveghea fie­care locatie pentru a fi siguri ca focul nu se va reaprinde. "in fiecare locatie vor fi pa­trule de patru oameni care vor supraveghea zona. Aceste patrule vor lucra in ture de cate 12 ore", a precizat purtatorul de cuvant al ISU Sibiu.

Dupa ce focul a fost stins, se pare ca s-a constatat ca suprafata totala afectata este de peste 60 de hectare. Potrivit datelor ISU Sibiu, in incendii au ars padure, litiera, resturi vegetale, resturi de trunchiuri si gol alpin.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Cpt. Dumitru Croitoru" al judetului Sibiu a lucrat la lichidarea incendiilor alaturi de ISU Alba, ISU Valcea, ISU Mures, Ocolul Silvic Saliste, Ocolul Silvic Avrig, Ocolul Silvic Cisnadie, SVSU Saliste, SVSU Sadu, SVSU Riu Sadului, IJJ Sibiu si Academia Fortelor Terestre Sibiu. La interventii au participat 379 de pompieri, 21 de jandarmi, 66 de persoane de la Ocolul Silvic, 49 de cadre din cadrul Academiei Forelor Terestre Sibiu si 31 de voluntari din cadrul SVSU. incepand cu data de 7 noiembrie, ora 16, din ordinul prefectului judetului Sibiu, responsabilitatea monitori­zarii zonelor afectate revine exclusiv ocoalelor silvice, care administreaza zonele.



Masuratori cu GPS



Potrivit sefilor de la ocoalele silvice afectate, in incendii au ars pasuni impadurite cu molid si ie­nupar. "in aceasta dimineata (n.r. marti) am masurat cu GPS-ul suprafata afectata de incendiu si este vorba despre 32 de hectare de teren, care se intind pe toate cele trei judete: Sibiu, Alba si Valcea. in proportie de 5 la suta este vorba despre pasune goala, iar 95 la suta din suprafata este pasune impadurita cu ienupar si molid. Ienuparul avea, in medie, un metru - un metru si jumatate, iar molidul depasea in inaltime patru metri. Ceea ce a ars este pasune impadurita si nu fond forestier efectiv. Am reusit sa oprim inaintarea flacarilor inainte ca acestea sa afecteze fondul forestier", a spus Doru Fekete, de la Ocolul Silvic Saliste - Valea Frumoasa. Potrivit acestuia, intreaga suprafata apartine Obstii Banca Gilortul Novaci, judetul Gorj.

O alta suprafata care a ars in incendiul izbucnit sambata apartine de Ocolul Silvic Valea Sadului. Reprezen­tantii Ocolului Silvic spun ca este vorba de 15 hectare de pasune alpina, cu molid si ienupar.

Directorul Directiei Silvice Sibiu, Ilie Troanca, spune ca in incendiile de sambata au mai fost afectate un hectar de litiera si o jumatate de hectar de fond forestier care apartin unor proprietari privati din judetul Alba. "in judetul Sibiu nu a ars niciun metru patrat de fond forestier. Ca au fost zone de molid, din proprietate privata, asta este altceva. Fata de zonele administrate de catre Directia Silvica, incendiile au fost departe. Au fost afectate, in judetul Sibiu, zone de gol alpin, pasuni, iar in judetul Alba au ars un hectar de litiera si o jumatate de hectar de fond forestier. Aici este, de fapt, adevarata paguba. Åžtiu ca aceste terenuri din Alba nu apartin de Directia Silvica, ci sunt ale unor proprietari privati", a spus Troanca. El a precizat ca incendiul initial care a afectat zone aflate la granita dintre cele trei judete a izbucnit in judetul Valcea. "Din ce stiu eu la ora actuala este ca incendiul a pornit din judetul Valcea, de undeva de pe o pasune. Åži acolo nu a fost afectat fond forestier pentru ca focul a pornit de pe o pasune cu iarba uscata si arbori si s-a extins spre pasunile din judetele Sibiu si Alba", a afirmat Ilie Troanca.
de Laura Buciu


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 09 noiembrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter